Příprava je vždy nastavená tak, abychom byli co nejlépe připraveni, hlásí Štěpán Moravec

04.06.2020 / Tomáš Lysý

V plném proudu je také příprava jihlavského juniorského týmu. Dukláčtí mladíci se připravují pod vedením trenérského dua Štěpán Moravec – Petr Svoboda, přičemž náplň letního drilu byla konzultována s kondičním koučem Miroslavem Skálou, jenž vede A-tým ve své posilovně Zeus Power House. „Tréninkový plán je nastavený tak, že máme oproti loňsku hodně posilovny, což klukům relativně vyhovuje. Do toho hodně her, kdy kluky tlačíme do intenzity a pak máme i pár nepříjemných věcí. Náplň je pestrá a věřím, že to bude fungovat,“ sděluje hlavní trenér Štěpán Moravec.

Příprava je na rozdíl od minulého roku odlišná od toho, že loni měli hráči k dispozici led. Letos však ihned po skončení sezony došlo k rozmrazení obou hal. „Oproti loňské sezoně je rozdíl, že není led, který jsme loni do přípravy zapojovali. Je jen sucho, sucho a sucho. Nicméně vzhledem k situaci, jakou tady máme, trénujeme v blocích. Celkem pětkrát v týdnu, z čehož dvakrát týdně je delší blok, který bereme jako druhou fázi,“ vysvětluje náplň týdenní letní přípravy trenér Štěpán Moravec. „Máme tady kondičního trenéra Míru Skálu a v konzultaci s ním jsme tréninkový plán nastavili tak, že je oproti loňsku hodně posilovny, což klukům relativně vyhovuje. K tomu máme hodně her, ve kterých hráče tlačíme do intenzity. Pak máme i pár nepříjemných věcí formou intervalových běhů. Náplň přípravy je pestrá a věřím, že to bude fungovat,“ přeje si hlavní kouč juniorského týmu.

Fotogalerie: Příprava juniorů na Letním kině

Rozpis přípravných zápasů juniorů

Právě intervalové běhy a dvoufázová příprava je to, co hráči úplně nevyhledávají. Naopak herní věci asi hokejistům půjdou k duhu. „Hry je určitě budou bavit. Chceme po hráčích nasazení a věci, které bychom chtěli vidět i ve hře. Právě hry jsou pořád něčím, co každý rád absolvuje. Silové tréninky jsou náročné, nicméně dají se přežít. Ale úterní a páteční intervalové tréninky jsou záměrně nastavené tak, aby to bylo i o morálu. Je to pro nás ukázka charakteru hráčů,“ myslí si Štěpán Moravec.

Někam na hranici dna svých sil si juniorští hokejisté sáhli i během prvního červnového úterý, kdy absolvovali nejprve trénink v CZ LOKO Aréně a poté šli běhat do amfiteátru letního kina. „Určitě s hrábli. Je vidět že hráči mají nastavené nějaké limity a když je neplní, tak následují další věci. Ale i my jsme jen lidi. Když vidíme, že to dále nejde, přípravu nám neflákají a jdou na krev, tak jsme ochotní přivřít oči. Chceme prostě vidět snahu a že to kluci prostě chtějí splnit. Druhou věcí je, jestli to dokážou,“ přemítá kouč, který si cení toho, že se hráči při výbězích dohromady povzbuzovali. „Tak to je i nastavené a když někdo něco nesplní, trest následuje pro celý tým. Kluci mají výzvu pomoct si navzájem. Fyzicky lepší pomáhají těm horším. Ti horší pak mohou být v něčem jiném lepší a pomoct druhým. Je to o nějaké spolupráci, protože děláme kolektivní sport a chceme to takhle nastavit,“ říká trenér, který je v Dukle od sezony 2012/2013.

Štěpán Moravec pozoruje své svěřence při výbězích na Letním kině. Foto: Tomáš Lysý

Častým dotazem letních příprav mládežnických kategorií je to, zda hokejisté dostanou nějakou opravdovou „chuťovku.“ Třeba A-tým nyní každý týden končí letní přípravu na sjezdovce Šacberk a zdá se, že na obávaný kopec zavítají i junioři. „Měli jsme ho jako překvapení, ale asi můžeme říct, že se tam kluci určitě jednou podívají,“ směje se Štěpán Moravec.

Hráči pro letní přípravu juniorů - někteří hráči se připojí až při nástupu na led (pozn. aut.).

S čím je naopak trošku nespokojený, je aktuální šíře juniorského týmu. Byť na soupisce figuruje čtyřicet hokejistů a mnohdy jde o zajímavá jména, se všemi asi trenéři nebudou moct počítat. Někteří hráči budou v A-týmu, někteří přijdou až na přípravu na ledě, další neprojdou try-outem nebo se do týmu výkonnostně nedostanou. „Pro přípravu jsme počítali s trošku větším počtem hráčů, nicméně máme spoustu kluků, kteří nám nastoupí po splnění školních povinností. Věřím, že koncem června už se tady objeví ti, které jsme ještě neviděli. Pak máme domluvené další hráče na led, na try-out, který budeme dělat. Tým pak bude široký a věřím, že vybereme správně,“ doufá Štěpán Moravec ve šťastnou ruku pro výběh hráčů.

Výběr bude velice důležitý, stejně jako bude velmi důležité se na sezonu dobře připravit. Pokud se Liga juniorských akademií – tedy nejvyšší juniorská soutěž Českého hokeje – opětovně po soudním sporu rozjede, bude se zeštíhlovat. Z devatenácti týmů bude „extraliga“ sestupem zúžena na šestnáct celků. „Tak je to samozřejmě strašák, ale zúžení mělo být i loni. Nicméně přípravu máme vždycky nastavenou tak, abychom byli co nejlépe připravení a je jedno, jestli se sestupuje nebo nikoliv. Věřím tomu, že letos je příprava malinkou změnou pro nás trenéry i pro kluky – z pohledu toho, co absolvujeme a co máme nastavené. Zdá se nám, že by to mohlo fungovat a věřím, tomu, že to fungovat bude,“ hovoří Štěpán Moravec a zároveň nastiňuje i délku přípravy. „Rozdíl je v tom, že bude kratší pauza. Tím, že sezona skončila dříve, pojedeme ještě první týden v červenci. Následovat bude krátká pauza, pak skočíme na led a tam věříme, že to doladíme,“ zakončuje rozhovor osmatřicetiletý kouč.

Junioři 2020: Trenér Štěpán Moravec o letní přípravě

Autor videa: Tomáš Lysý