Ostrá řežba v dorostenecké extralize. Sestoupit může až sedm týmů!

07.06.2020 / Tomáš Lysý

Již v uplynulé sezoně měla být dorostenecká extraliga zredukována ze třiceti týmů na čtyřiadvacet. Zeštíhlení však překazila pandemie koronaviru. Spodní nadstavbová skupina dohrána nebyla, nemohl tedy nikdo systémem play-down sestoupit. Pokud ale celý nadcházející ročník 2020/2021 proběhne v pořádku, může se sestup týkat až sedmi družstev! Ve třech skupinách po deseti týmech bude důležité umístit se do čtvrtého místa po základní části, které znamená jistotu play-off. „Zúžení je asi v pořádku, protože v dorostenecké extralize hraje hodně týmů. Když se soutěž zredukuje, tak bude její kvalita vyšší,“ myslí si trenér dorostu Dukly Marek Melenovský, kterého pouze mrzí, že základní část je hraná jen na osmnáct kol.

Rozdělení týmů do skupin

Změn doznalo již rozdělení třiceti týmů do tří skupin. Za nejtěžší skupinu byla dlouhodobě považována skupina Střed, ve které hrála i Jihlava. V novém ročníku se ze Středu na Západ přesunují týmy Liberce a Mladé Boleslavi, opačným směrem jdou pražské celky Sparta a Kobra. Ve skupině Střed budou hned tři celky z hlavního města, dva výše uvedené a Slavia Praha. Fanoušci mládežnického hokeje se tak mohou těšit na atraktivní derby Sparta – Slavia nebo o vysočinskou bitvu mezi Duklou a Havlíčkovým Brodem, jelikož oba celky budou také pospolu.

Nelze však zcela předpokládat, že skupina Střed po odsunu Bílých Tygrů a Bruslařů a naopak příchodu Sparty a Kobry bude méně kvalitní. „Na rozdělení do skupin jsem se díval, ale je zrádné říct, co bude snazší a co nikoliv. Pořád se jedná o dorosteneckou kategorii a kluci mají obrovské výkyvy. Pořád se hledají, jak se kvalitně připravit na zápas. My se budeme snažit ukázat jim cestu, jakým směrem se vydat, ale uvidíme, jak se k tomu každý hráč postaví. Kluci ví, o co se tady hraje. Těm, které si do týmu vybereme, budeme věřit na sto procent,“ říká Marek Melenovský, který bude mít po ruce asistenta Mariána Moravu a vedoucím týmu bude Jaromír Číhal.

Skupina Západ: HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, HC Meteor Třemošná, HC VERVA Litvínov, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno, Pracovní Zálohy Kladno, HC Hvězda Praha, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav
Skupina Střed: HC Sparta Praha, HC Slavia Praha, HC Kobra Praha, HC Dynamo Pardubice, Mountfield Hradec Králové, HC Dukla Jihlava, BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Motor České Budějovice, VSK Technika Brno
Skupina Východ: HC Oceláři Třinec, AZ Heimstaden Havířov, HC Vítkovice RIDERA, HC RT TORAX Poruba 2011, HK Mladí Draci Šumperk, HC Olomouc, HC ZUBR Přerov, VHK ROBE Vsetín, PSG Berani Zlín, HC Kometa Brno

Foto: Markéta Křížová

Základní část

Oproti loňsku se zhola nic nemění na tom, že ve všech třech skupinách odehraje každý celek osmnáct zápasů – tedy ve skupině každý tým s každým systémem doma-venku. „Zeštíhlení soutěže je asi v pořádku, protože dorosteneckou extraligu hraje hodně týmů a když se soutěž zredukuje, tak bude kvalita vyšší. Jen mi vadí, že v základní části, během které se oddělí vršek od spodku, je jen osmnáct zápasů, což je docela málo. Ale musíme se k tomu postavit! Prostě tenhle systém přijmout a zvládnout to,“ podotýká hlavní trenér dorostu Marek Melenovský.

Jestliže v uplynulé sezoně se v každé skupině hrálo o prvních šest míst znamenající jistotu záchrany a boje o play-off, nyní se extraliga vrací k dřívějšímu formátu, který byl znám třeba z původní extraligy mladšího dorostu.

Nadstavbová část

Týmy na 1. – 4. místě základních skupin:
Být v první čtyřce v každé ze tří skupin (dohromady dvanáct týmů) bude extrémně důležité. Jednak to znamená jistotu záchrany a vyhnutí se tvrdým sestupovým bojům, druhak bude mít tato dvanáctka týmu jisté play-off. Dvanáct družstev z prvních čtyř míst tří skupin vytvoří dvě šestičlenné nadstavbové skupiny – tzv. západní a východní skupinu dle územního principu. Dva týmy ze středu se přesunou do nadstavby na západ, dva naopak na východ. Ve dvou šestičlenných nadstavbových skupinách budou začínat všechny týmy od nuly, smažou se tak bodové rozdíly ze základní části. Nadstavba se v obou grupách bude hrát čtyřkolovým systémem každý s každým, tzn. celkem 20 kol.

Týmy na 5. – 10. místě základních skupin:
I zde platí dřívější systém z extraligy mladšího dorostu. Celky ze všech tří skupin, jenž se po základní části umístily na pátém až desátém místě, zůstanou ve „svých skupinách“. Vzniknou tak tři spodní nadstavby – Západ (5. – 10. tým), Střed (5. – 10. tým) a Východ (5. – 10. tým), ve kterých se celky také utkají čtyřkolově každý s každým, tedy 20 zápasů. Důležité však je, že do spodních nadstavbových skupin se přenáší body ze základní části.
Dva nejhorší týmy z každé skupiny (tedy deváté a desáté týmy) sestupují po odehrání spodních nadstaveb do Ligy dorostu – tzn. šest přímých sestupujících. Naopak vítězný tým každé skupiny a nejlepší tým z druhého místa si zajistí play-off.

Play-off

Jak už bylo uvedeno dvanáct týmů z dvou horních nadstaveb a čtyři celky ze spodní nadstavby utvoří šestnáctku pro play-off. Do rozlosování opět promluví územní princip, osmifinále i čtvrtfinále bude samostatné na západě i východě. Hrát se bude na dva vítězné zápasy a vygeneruje čtyři týmy (dva ze západu, dva z východu) pro republikové mistrovství. V něm již nebude platit územní princip a hlavně – semifinále a finále bude hrané na jeden vítězný zápas.

Udržení, play-down, baráž, sestup

Přímý sestup tedy postihne dva nejhorší týmy ze všech tří skupin po odehrání spodní nadstavby. Klid od sestupu budou mít jejich vítězové, druhý nejlepší tým z druhých míst (postup do play-off), zbylé dva týmy na druhých místech a týmy na třetích místech (konec sezony). Naopak starosti budou mít po odehrání spodní nadstavby tři týmy, které budou ve skupině na čtvrtých místech (tedy na pomyslných osmých pozicích). Tyto tři celky se spolu utkají dvoukolově systémem každý s každým (tedy každý celek odehraje čtyři utkání) a tým, který získá nejméně bodů, bude hájit extraligovou příslušnost proti vítězi Ligy dorostu v baráži. Ta se bude hrát na dvě vítězná utkání.

Další článek s podrobným vysvětlením si můžete přečíst na webu mládežnického hokeje.

Foto: Nela Dittrichová