Mám rád výběhy, protože jsem lehčí a lépe běhám, hlásí Jonáš Jungwirth

15.06.2020 / Tomáš Lysý

Čtvrteční trénink (11.6.2020) byl pro dorostence Dukly hodně náročný. Absolvovali totiž výběhy v areálu letního kina na Heulose, podobně jako starší jihlavské kategorie junioři a A-tým. „Tento trénink byl zdaleka nejnáročnější v celém týdnu. Už doléhá nějaká únava z celého týdne, kdy trénujeme dvoufázově. Nyní byl nejtěžší trénink a myslím, že si ho spousta kluků moc neužila,“ ohlíží se za nepopulárními výběhy a přeskoky schodů útočník Jonáš Jungwirth.

Právě čtvrteční letní dril patřil do kategorie dvoufázových tréninků, které si dorostenci užívají plnými doušky. „Dopoledne bývá nepopulární trénink, posilovna, běhání a různá cvičení. Potom spolu jdeme v rámci teambuildingu na oběd a odpoledne hrajeme nějaké hry. To už je taková větší zábava,“ popisuje mladý jihlavský útočník dvoufázovou náplň.

Vzápětí naprosto přesně rozebírá i celý jeden týden letní přípravy. Takže pokud chce fanoušek dopodrobna vědět, co dorostenci v červnových dnech absolvují, mládežnický reprezentační útočník mu vše poodhalí. „Zrovna v pondělí je dvoufázový trénink. Posilovna, ve které se zaměřujeme hlavně na dolní končetiny. Odpoledne hrajeme nějaké hry – basket, fotbal nebo inline. V úterý probíhá v podstatě to samé, akorát místo posilování nohou děláme ruce. Odpoledne pak opět hrajeme hry. Středa je více odpočinková, máme tzv. kruháč na workoutovém hřišti u vodního ráje a následně hrajeme tenis. Čtvrtek patří letnímu kinu, což je nejtěžší trénink. A pátek už je hrací, hrajeme hodně in-line hokej a někdy také máme posilovnu,“ nechává Jonáš Jungwirth nahlédnout pod pokličku.

Tradiční otázka v rámci letní přípravy je na oblíbenou a neoblíbenou činnost každého hráče. Odpověď „Jumby“ možná trošku překvapí: „Hry jsou pro každého rozhodně nejoblíbenější. Ale z těch náročných tréninků mám rád výběhy, protože mi vyhovují, jsem lehčí a lépe běhám. A rozhodně mi nevyhovují posilovny, tam jsem menší a moc mi to nejde,“ povídá upřímně, co dělá rád a na co se naopak příliš netěší.

Dřina je každopádně určitě třeba, neboť v nové sezoně čeká dorosteneckou extraligu zúžení ze současných třiceti týmů na čtyřiadvacet. Šest nejhorších týmů (poslední dva ze všech tří skupin) padají přímo, sedmý nejhorší tým bude hrát baráž. „Určitě to bude náročná sezona. Ale těším se na ní. Ročník 2004 je v dorostu nejstarší, takže už nebudeme v kabině ti mladí,“ směje se a vzápětí už dodává poněkud vážněji: „Doufám, že nespadneme, že se dostaneme do play-off a nebude to jako loni.“

Dorost Dukly 2020: Jonáš Jungwirth o letní přípravě

Autor videa: Tomáš Lysý