Stavět arénu v době krize by mohla být výhoda, tvrdí zastupitel David Beke

11.06.2020 / Vladimír Šťastný

V úterý 9. června proběhla v prostorách CZ LOKO arény v Jihlavě tisková konference zástupců města Jihlavy, architektů a zástupců klubu HC Dukla Jihlava k průběhu přípravy výstavby nové multifunkční arény v Jihlavě. Došlo i na představení projektu nového stadionu.

V prostorách VIP G CZ LOKO arény se tiskové konference zúčastnili za město Jihlava manažer výstavby multifunkční arény a zároveň zastupitel města David Beke a první náměstek primátorky Petr Ryška. Zástupcem firmy Chybik+Kristof Architects, která plán arény navrhovala, byl Ondřej Chybík a za Duklu poté jednatel Bedřich Ščerban a David Rittich, odchovanec Dukly Jihlava, současný gólman týmu Calgary Flames v NHL.

Po krátkém videu s vizualizací nové haly si vzal slovo David Beke: „Víme, že současný stadion má omezenou životnost střechy, která již byla několikrát posunuta, ale příští rok by mělo dojít k uzavření stadionu, protože střecha nevyhovuje“. Následně krátce přítomné seznámil s vývojem situace okolo nové haly od prosince 2018, kdy zastupitelé města rozhodli o výstavbě nové haly na stávajícím místě.

„Nová hala by neměla patřit pouze hokejistům, ale měla by sloužit dalším menším sportům a kulturním akcím a část areálu by měl sloužit i veřejnosti. Hala by měla být živa dvacet čtyři hodin denně po celých sedm dní v týdnu,“ zdůraznil Beke.

Poté prezentací představil projekt multifunkční haly architekt Chybík. „Jsme velmi rádi, že se nová hala postaví na stávajícím místě, že bude v centru města, kde chodí spousta lidí. Tím je zaručeno, že hala bude žít,“ řekl úvodem. Součástí nové arény je i renovace celého komplexu, myšleno, aby nová stavba přesně zapadla do přilehlých ulic i do parku Smetanovy Sady.

Zajímavostí přízemí haly bude průhlednost z ulice do útrob stadionu. „Chceme, aby třeba kolemjdoucí viděli, že v aréně právě probíhá trénink krasobruslařek. A možná si kolemjdoucí rodič se svou dcerou řeknou, že by bylo fajn, aby děvče dělalo krasobruslení," řekl Chybík a pokračoval:„ Hala se bude moci snadno přestavět pro zápas basketbalu nebo třeba na koncertní síň. Bude zde stát sportovně-kulturní svatostánek a věřím, že ho společně zrealizujeme," řekl na závěr svého vystoupení Ondřej Chybík.

Klíčové pro realizaci stavby budou finance. „Náklady na stavu byly původně odhadovány na 800 milionů Kč. Nyní je to pouze u hlavní haly 875 milionů, další desítky milionů půjdou do přilehlých budov," vysvětlil Beke. Počítá se s úvěrem města a dále se zdroji např. od Národní sportovní agentury a dalšího financování.

Nabízí se otázka, zda je vůbec vhodné pokračovat v přípravách na stavbu v nelehké pokoronavirové době. David Beke to vidí takto: "Vidíme příležitost v době krize postavit arénu. Banky budou potřebovat půjčovat peníze, soukromý sektor zakázky pozastavuje a vrtuli ekonomiky bude muset roztáčet veřejný sektor. Pokud bude projekt připravený mezi prvními, tak bude mít časový náskok a bude zde příležitost sehnat pro něj ještě více peněz."

Ke slovu se na tiskové konferenci dostali i zástupci Dukly. David Rittich řekl, že i v Calgary, kde působí, staví také novou halu. „V Edmontonu postavili před pár lety novou halu, a byť je možná Calgary pro život lepší město, tak třeba velké a důležité koncerty se přesunuly z Calgary právě do Edmontonu, kde je modernější hala. S tím souvisí, že i hotely a restaurace v Calgary přichází o příjmy, proto se staví modernější hala a zisky z akcí zůstaly ve městě,“ konstatoval mladý gólman.

Velkou radost z příprav výstavby má i Bedřich Ščerban: "Chtěl bych říct, že jsem rád, že jsme už v této fázi. Máme nyní problémy dotáhnout do CZ LOKO Arény velké akce. Narážíme na to, jak stadion vypadá a jaké má možnosti. Jsem rád, že začneme a postaví se nová aréna. Byl jsem od začátku v pracovní skupině a v rámci prostoru je do arény zakomponováno úplně všechno. Také mě těší, že jsme hovořili se staviteli již hotových hal a ti nám zpětně řekli, co by udělali jinak."

Video z celé tiskové konference

Autor videa: HZStv1