Jihlavští hokejisté pomáhají dobré věci. Darují krevní plazmu

16.06.2020 / KLUB

Zástupci Dukly Jihlava nadále pokračují v dobrých věcech v rámci projektu Dukla pomáhá. Tentokrát se jedná o darování krevní plazmy u partnera jihlavského hokeje, firmy Cara Plasma, konkrétně na odběrovém místě Jihlava. Po členech klubového vedení (Bedřich Ščerban, Tereza Ščerbanová, Emil Kristek, Tomáš Lysý) darují krevní plazmu také hráči A-týmu Dukly. Jejich první odběr proběhl 16. května 2020, druhý odběr pro týž hráče a první odběr nových hráčů byl uskutečněn v sobotu 13. června 2020. Přidejte se také!

Prvního odběru krevní plazmy se zúčastnila jihlavská pětice hráčů ve složení Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Tomáš Havránek, Daniel Kolář a Peter Lichanec. Protože mezi prvním a druhým odběrem musí být minimálně dvoutýdenní pauza, přišel druhý odběr na řadu téměř o měsíc později. Zúčastnili se ho jak hráči z prvního odběru, kteří tím úspěšně dokončili proces darování krevní plazmy, tak noví prvodárci.

Darování krevní plazmy je důležité zejména pro to, že jí nelze uměle vyrobit a existuje mnoho nemocí, které se dají léčit pouze díky lékům z krevní plazmy. Ta je pro moderní medicínu nenahraditelnou látkou, například pro výrobu životně důležitých léků jako je albumin, imunoglobiny nebo pro faktory srážlivosti. Více informací a základní podmínky pro darování najdete zde.