Přechod ze žáků do dorostu pro mě byl nejtěžší, říká kouč dorostenců Dukly Marek Melenovský

14.06.2020 / Tomáš Lysý

Po čtyřech letech trénování se Marek Melenovský dostává do pozice hlavního trenéra mládežnické extraligové kategorie. V sezoně 2020/2021 se bude snažit po boku asistenta Mariána Moravy udělat co nejlepší výsledek u jihlavských dorostenců, které stejně jako dalších devětadvacet týmů čeká těžký soutěžní ročník. Tomu odpovídají i některé tréninky, během nichž si hráči pořádně hrábnou. „Vím, o čem mluvím, protože třeba výběhy na Heulose jsem několikrát zažil, když jsem aktivně hrál. Není to sranda. Proto klobouk dolů před kluky, jak to odmakali a odedřeli,“ je spokojený dvojnásobný extraligový mistr s přístupem svých svěřenců.

Do třiačtyřicetiletého trenéra byste určitě neřekli, že s hokejem skončil po sezoně 2015/2016, tedy před více jak čtyřmi lety. Postavou vypadá stále jako aktivní hráč. Ovšem sympaticky přiznává, že na podobnou dávku, jakou jeho svěřenci absolvovali ve čtvrtek 11. června 2020, by dnes již odvahu nenašel. „Už bych si na to asi netroufl, protože je třeba být fakt trénovaný. Nejsem zrovna v takové kondici, abych si na to troufl. Tedy rozhodně ne v tomhle počtu, co šli kluci. Je rozdíl vyběhnout to jen jednou nebo vyběhnout to osmnáctkrát. Na to musí člověk opravdu trénovat,“ povídá upřímně dlouholetý profesionální hokejista.

Marek Melenovský sleduje své svěřence během tréninkuv letním kině lesoparku Heulos. Foto: Tomáš Lysý

Kompletní fotogalerie

Během své kariéry, která trvala dlouhých pětadvacet let, absolvoval výběhy letního kina v lesoparku Heulos několikrát. Ať už jako mládežník nebo hokejista seniorského týmu. „Tyhle tréninky jsou hodně těžké. Je to na hranici anerobního prahu. Tělo to vždycky bolí. Vím, o čem mluvím, protože jsem podobné tréninky několikrát zažil, ještě když jsem aktivně hrál. Není to sranda a před kluky klobouk dolů. Odmakali to a odedřeli. Zvládli jeden z nejtěžších dnů přípravy,“ chválí své svěřence.

Přípravné zápasy dorostu - do přípravy bude zahrnut i tradiční Memoriál Jaroslava Pitnera

Aktuální soupiska dorostu Dukly

Těch je aktuálně čtyřiatřicet a je jasné, že tak velký počet není možné vměstnat do jedné celé skupiny. „Počet hráčů je nyní dostačující. Je jich 34 a proto musíme dělat tréninky na dvě poloviny, ale to je asi v pořádku. Je dobré, když máte větší základnu a je z čeho vybírat,“ poukazuje na nezbytnou konkurenci v mančaftu, přičemž několik hráčů jsou tzv. „prvoročáci“, tady ti, kdo přijdou do dorostu z žákovské kategorie a čeká je první sezona v dorosteneckém týmu. „Pro mě osobně byl nejtěžší přechod ze žáků do dorostu. Byl to obrovský šok, co se tréninků týče. Do dneška to mám v silné paměti a úplně na ty začátky nevzpomínám rád,“ uvědomuje si moc dobře složitost přechodu do extraligové kategorie. „Postupně si ale tělo zvyklo a nyní hráči zažívají to samé. Opakuje se to na nich a vidím, že do sebe začínají dostávat spíše chlapské dávky. To je prostě hrozně znát,“ má pochopení Marek Melenovský.

Bezmála čtyřicítka dorostenců se tak může těšit na poměrně pestrý program, co se letní přípravy týče. Některé tréninky samozřejmě hodně bolí, některé jsou zase snazší. „V pondělí a ve čtvrtek jsou těžší tréninky. V úterý, středu a v pátek se nedá říct, že jsou tréninky lehčí, ale mají jinou náplň a až tolik nebolí. Z toho v pondělí a ve čtvrtek hráči absolvují dvoufázový trénink. Takže všichni kluci mají dostatečný pohyb,“ prozrazuje hokejista draftovaný Torontem Maple Leafs a na závěr se usmívá: „Příprava rozhodně není jednoduchá, ale víme to a je to potřeba!“

Dorost 2020: Marek Melenovský nejen o letní přípravě

Autor videa: Tomáš Lysý