Dukláci sobě! Trenéři mládeže revitalizovali vnitřní tréninkové prostory

17.06.2020 / Tomáš Lysý

Trenéři jihlavské hokejové mládeže pomohli sami sobě, svým svěřencům a samotné Dukle. V sobotu 13.6.2020 totiž neměli v rámci víkendu volný den, ale sešli se na tzv. brigádě trenérů. Cílem bylo zkulturnit prostředí vnitřních tréninkových prostorů rozcvičovny, posilovny a schodiště u Infocentra CZ LOKO Arény. „Chtěli jsme zkvalitnit naše tréninkové prostory. Vzhledem k tomu, že ohledně financování se nejedná o žádné malé částky, tak jsme se rozhodli, že uděláme trenérskou brigádu. Sešli jsme se, malujeme odshora rozcvičovnu po celé schodiště až do dolní posilovny. Dáme dokupy všechny pomůcky, uklidíme a dáme tomu nějaký nový řád,“ prozrazuje hlavní organizátor akce Jan Dršata, trenér brankářů Dukly.

„Máme reprezentativní tréninkové prostory v Pekle, které je úžasné. Kluci i trenéři tam mají skvělé tréninkové podmínky. Chtěl jsem něco podobného vytvořit i v posilovně a v rozcvičovně a na základě toho vznikla tato brigáda trenérů,“ popisuje celý nápad Jan Dršata. Slovo dalo slovo a akce se podařila realizovat. „Organizace nebyla těžká, šlo to napůl příkazem a napůl dobrovolně. Jsem rád, že jsme se tady sešli. Chtěl bych všem trenérům poděkovat, jsme tady opravdu všichni, co se koučů mládeže týče. Všichni fakt opravdu dělají, makají, uklízí. Věřím tomu, že je to dobrá akce, při které si popovídáme i o jiných věcech, než je jen hokej, a že to bude mít opravdu dobrý ohlas,“ povídá trenér brankářů, který se stará i o Davida Ritticha, jihlavského odchovance a gólmana NHL Calgary Flames.

O co tedy v rámci rekultivace tréninkových prostor šlo? „Chtěli jsme zkvalitnit naše tréninkové prostory a vzhledem k tomu, že by se ohledně financování nejednalo o malé částky, tak jsme zorganizovali brigádu trenérů. Všichni trenéři přiložili ruku k dílu. Sešli jsme se a malujeme odshora dolů, tedy rozcvičovnu po schodiště až do posilovny. Dáme dokupy veškeré pomůcky, uklidíme a prostorům dáme nějaký nový řád. Věřím tomu, že výbor mládeže pak koupí nějaké nové tréninkové pomůcky a budeme mít nové reprezentativní prostory,“ sděluje Jan Dršata a přitakává mu i Viktor Ujčík, hlavní trenér A-týmu a také šéftrenér mládeže. „Bylo to potřeba. Je to opravdu i další důvod, jak nějak zvelebit prostředí pro kluky, aby vypadalo lépe, a zapojit do toho trenéry. Myslím, že každý kluk, který si pak půjde zacvičit do nově vymalované rozcvičovny, ve které bude i znak Dukly, tak zase o trošku více přilne ke klubu. To je cesta, jak zvednout Duklu zpátky tam, kam patří,“ říká trojnásobný mistr světa.

Prakticky totožná slova hlásí i „Drši“, tedy hlavní organizátor. „Chceme, aby si hráči těchto prostor vážili, ale musí to začít od nás. My trenéři tomu musíme dávat nějaký řád a musíme si vážit toho, co tady máme. Věřím, tomu, že tady máme dobré tréninkové prostory. Nebavme se teď o staré hale, která jednou bude nová. Ale když revitalizace půjde od nás, tak jí přeneseme na hráče a oni pak k prostorám budou mít daleko lepší vztah,“ věří Jan Dršata.

Nejpracnější byly podle Viktora Ujčíka přípravné práce. Jako při každém malování, tak i nyní se musela zakrýt místa, jenž měla zůstat barvou nedotknutá. „Bylo potřeba oblepit spoustu věcí, protože se maluje a přece jen naše ruce nejsou tak šikovné jako u profesionálních malířů. Občas nám to i ujede. Bylo důležité vše potřebné oblepit, což byla největší piplačka. Prostě abychom někde nepřetáhli a neudělali více škody než užitku. Dále se snažíme dát nějakým způsobem dohromady posilovnu. Vynosili jsme lana, snažíme se je otírat, aby byla čistá a posilovna s rozcvičovnou vypadala jako nová,“ vyjmenovává část prací lodivod A-týmu a vzápětí se smíchem poodhaluje, jak je na tom on s ručními pracemi: „Je dobré, když věci dělají lidé, kteří je opravdu umí. Když mohu, tak si na zavolám odborníka. Ani tady při brigádě trenérů jsem se do malování moc nehrnul. Radši dělám věci okolo, jako oblepování. Malování přenechávám šikovnějším,“ dodává.

I z jeho slov je vidět, že v sobotu panovala v CZ LOKO Aréně dobrá nálada. Jak si třeba můžete všimnout níže ve videorozhovoru s Janem Dršatou, na kterého dorážel Richard Adam hledající nápojové osvěžení. „Myslím si, že je nálada dobrá. K práci si dáme pivečko a popovídáme si. Všechno funguje dobře. Pak půjdeme do Dělnického domu na dobrý oběd, máme tam objednaný nějaký gulášek a pivečko. No a pak dojdeme práci dodělat,“ usmívá se.

Kompletní fotogalerie zde

Dukla 2020: Jan Dršata a Viktor Ujčík o revitalizaci tréninkových prostor

Autor videa: Tomáš Lysý

Foto: Tomáš Lysý