Nejvyšší juniorská soutěž po roce opět začne. Bude sestupová

23.06.2020 / Tomáš Lysý

Sláva! Českému hokeji se po roce vrací nejvyšší juniorská soutěž, tedy DHL Juniorská liga akademií. Ta byla v uplynulém roce nahrazena dlouhodobým turnajem (vítěz Mountfield HK) a poté oddělenou pohárovou částí, kterou ukončila pandemie koronaviru. Vše kvůli tomu, že Havířov, Přerov a Vsetín uspěly u pražského Městského soudu se stížností proti začátku soutěže. Celý spor je nyní u konce díky postupu Havířova do Ligy. Nadcházející ročník se tak bude týkat dvaceti týmů, přičemž do sestupu může výrazně promluvit i Salzburg, jenž bude soutěž opět hrát.

Havířov si vybojoval právo účasti jako jasný lídr Extraligy juniorů, kterým v době přerušení a následného ukončení soutěže byl a zároveň nevypadl v play-off. Po jeho postupu nebylo jasné, jakými kroky se bude ubírat osud Vsetína a Přerova, tedy všech tří celků, jenž byly po sezoně 2018/2019 z tehdejší nejvyšší juniorské soutěže administrativně vyřazeny. Nakonec vzešel mezi všemi stranami smír, spor je u konce a po roce se tak klasicky rozběhne nejvyšší juniorská soutěž bez „turnajových“ náhražek.

Juniorskou ligu akademií, tedy nejvyšší českou juniorskou soutěž, bude hrát dvacet týmů. Sedmnáct z nich se statutem Akademie Českého hokeje, dále Olomouc, Havířov a také EHC RedBull Salzburg. O pokračování rakouského celku nebylo jasno, nakonec ale soutěž hrát bude a může výrazně zamíchat sestupovými kartami.

Foto: Tomáš Lysý

Základní část

Na základní části netřeba hledat žádné piškuntálie. Odehraje se klasickým systémem – všechny týmy každý s každým, doma-venku, tedy dohromady 38 utkání (19 doma, 19 venku). Důležité bude dvanácté místo, jelikož první dvanáctka postoupí do nadstavbových skupin A, B, C s jistotou vyhnutí se bojům o sestup.

Nadstavbová část

Skupina A bude sestávat z celků, kterým po základní části patřilo 1., 6., 7. a 12. místo (součet 26)
Do skupiny B budou zařazeny týmy, jenž základní část zakončily na 2., 5., 8. a 11. místem (opět 26)
A konečně skupina C vzejde z celků na 3., 4., 9. a 10. místě (opět součet míst rovnající se číslu 26).

Výsledky ze základní části se do nadstavby přenášet nebudou, ovšem vznikne systém bonifikací. Celky z prvních tří příček získají před nadstavbou k dobru šest bodů a týmy ze čtvrté až šesté příčky budou mít k dobru každý tři body. Nadstavba se bude hrát čtyřkolově každý s každým v rámci jedné skupiny, tedy dalších 12 kol.

Celky na prvních dvou místech všech tří skupin mají jisté play-off, kde je doplní dva nejlepší týmy na třetích místech. Pro nejhorší tým z třetího místa a níže tak soutěž končí. Osmička pro vyřazovací část sehraje čtvrtfinále, semifinále a finále vždy na dvě vítězná utkání a poté bude jasné, zda skončí dvouleté kralování juniorů Třince (loni vítěz nebyl).

O udržení

Celky po základní části, jenž se nevejdou mezi první dvanáctku, čeká boj o udržení. Nutno říct, že se nebere ohled na akademické nebo neakademické týmy, sestoupit může kdokoliv. Důležitý bude již nastřádaný bodový zisk ze základní části, jelikož do nadstavby o udržení si týmy své body přenesou. Osmičku týmů čeká dvoukolový systém doma-venku, tedy každý tým sehraje čtrnáct utkání.

Přímý sestup po odehrání čtrnácti kol čeká čtyři nejhorší týmy, pokud mezi nimi bude i Salzburg. Naopak pokud budou Rakušané celkově do šestnáctého místa, sestoupí celky na 18., 19., a 20. místě – tedy tři nejhorší.

Ať tak či tak, bude se hrát baráž. Do ní z Ligy juniorských akademií spadne 16. tým (pokud Salzburg bude patřit do nejhorší čtyřky a sestoupí přímo) nebo 17. tým (pakliže se Salzburg přímému sestupu vyhne). Tento mančaft bude muset o udržení nejvyšší juniorské příslušnosti bojovat s vítězem Extraligy juniorů. Vítěz série hrané na dva vítězné zápasy získá právo účasti v Lize juniorských akademií (pokud samozřejmě nedojde ke změně soutěže nebo jiným změnám) pro sezonu 2021/2022.

Foto: Tomáš Lysý