Na prahu nové reprezentační sezony obléknou národní dres i jihlavští zástupci

10.07.2020 / Tomáš Lysý

Nová sezona pomalu klepe na dveře, za necelé čtyři týdny odstartují první přípravné zápasy jednotlivých hokejových družstev napříč celou republikou. Nejinak tomu je i u reprezentačních kategorií od A-tým až po ženská mládežnická družstva. Dukla Jihlava má v reprezentacích několik zástupců. Jsou to přímo aktuální kluboví hráči - Tomáš Chlubna, Jakub Černohorský, Filip Maláč a Jonáš Jungwirth a dále kustod A-týmu Petr Mlíkovský působící zároveň u ženského národního A-týmu. Nominaci dostali také odchovanci jihlavského hokeje, kteří však už hrají v jiných klubech - Adam Najman, Marek Chvátal, Matouš Menšík, David Moravec či Zuzana Martinů. V repre figurují i další hráči či členové realizačního týmu, kteří kratší nebo delší čas oblékali jihlavský dres; jmenovitě Martin Pigl, Vratislav Vajner nebo Kristýna Kaltounková.

Reprezentace do 20 let: Přípravný kemp v Rokycanech, trojzápas proti Slovensku

První velkou akci má reprezentace do dvaceti let za sebou. V polovině června proběhl přípravný kemp v Rokycanech za účasti dvaatřiceti hráčů, mezi kterými nechyběl ani Tomáš Chlubna. Ačkoliv je jihlavskému odchovanci teprve čerstvých osmnáct let, již nyní si jako člen A-týmu Dukly vysloužil pozvánku do reprezentace. Spolu s ním byl nominován i další jihlavský odchovanec Adam Najman, kterýžto působí od sezony 2018/2019 v Liberci. Mezi náhradníky pro přípravný kemp byl také jihlavský obránce Jakub Černohorský.

Přípravný kemp v Rokycanech mohl posloužit novému reprezentačnímu trenérovi juniorů Karlu Mlejnkovi pro nominaci na první přípravné zápasy nadcházející sezony. Na konci července čeká juniory trojzápas proti Slovensku a zcela jistě se bude týkat i Adama Najmana, který dostal pozvánku. Na šanci budou trpělivě čekat Jakub Černohorský a Tomáš Chlubna, jenž byli nominovaní jako náhradníci. Zápasy budou hrány v Brně v termínech 24.7. a 26.7. (oba od 17 hodin) a 27.7. v 16:00.

Tomáš Chlubna během prvního srazu reprezentační dvacítky na novou sezonu. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 18 let: Přípravný kemp ve Zlíně

Reprezentační osmnáctka bude mít první velkou akci nové sezony ve Zlíně, kde proběhne od 3. do 8. srpna přípravný kemp. V jednom týmu by se teoreticky mohli potkat hned čtyři „staří známí“ z jihlavského dresu. Mezi nominovanými hokejisty jsou totiž tři jihlavští odchovanci, kteří už ale působí v jiných týmech. Pozvánku dostal útočník Matouš Menšík (Oulun Kärpät) a obránci Marek Chvátal (HC Sparta Praha) s Davidem Moravcem (BK Mladá Boleslav). Mezi náhradníky je loňská opora jihlavského dorostu, brankář Filip Maláč, který již figuruje na soupisce A-týmu Dukly. Další akcí bude srpnový kemp se dvěma přípravnými zápasy proti Slovensku.

Filipu Maláčovi to v reprezentačním dresu sluší, stejně jako minulý rok. Věřme, že na další akci již bude přímo v hlavní nominaci. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 17 let: Trojutkání proti Švýcarsku

Jak na tom je reprezentační sedmnáctka na prahu nové sezony, to si budou moct všichni zainteresovaní ověřit při trojutkání proti Švýcarsku. Během tří dnů odehrají reprezentační mladíci hned tři zápasy, konkrétně 23.7. (18:30), 24.7. (15:30) a 25.7. (14:00). Všechny tři mače hostí malebné švýcarské město Zuchwill a všechen svůj um zcela jistě předvede i útočník Dukly Jihlava Jonáš Jungwirth. Mezi náhradníky figuruje také další forvard Martin Pigl, který oblékal jihlavský dres v sezonách 2017/2018 a 2018/2019 jako mladší dorostenec.

Jonáš Jungwirth má důvod k úsměvu, dostal pozvánku na první reprezentační akci U-17 v nové sezoně. Foto: Nela Dittrichová

A-tým žen: Přípravný kemp v Benešově

Zřejmě nejvýraznější jihlavskou stopu, byť pouze s jedním účastníkem z aktuálních klubových soupisek či realizačních týmů, bude mít na první akci nové sezony i ženský A-tým. Ženy-seniorky se poprvé sejdou na konci července při pětidenním kempu v Benešově. Pozvánku dostala Jihlavačka Zuzana Martinů, která jakožto obránkyně působila v předešlých dvou sezonách v Příbrami. Mezi nominovanými hráčkami je i obrovský talent českého ženského hokeje Kristýna Kaltounková, jejíž osobní síň slávy se postupně plní (nejen hokejovými) trofejemi. Teprve osmnáctiletá útočnice válela za jihlavské starší žáky (s Tomášem Chlubnou a Patrikem Čermákem), poté rok v dorostu Dukly a předešlé tři roky hrála za Vermont Academy v Americe. Letos bude působit v nejvyšší americké univerzitní soutěži NCAA v týmu Colgate University.

Na tomto kempu bude mít Jihlava přímého zástupce v realizačním týmu, jelikož kustodem ženské seniorské reprezentace je vedoucí týmu a masér Dukly Petr Mlíkovský. Trenérem brankářů ženského Áčka je pro jihlavského fanouška další známé jméno - Vratislav Vajner. V současnosti dvaatřicetiletý bývalý gólman chytal dvě sezony za jihlavskou juniorku (2007/2008 a 2008/2009), přičemž ve druhém ročníku nahlédl i do A-týmu. V srpnu by pak měly proběhnout další ženské přípravné kempy.

Se stejnou pečlivostí, jako se vedoucí týmu a masér Petr Mlíkovský stará o výstroj hráčů Dukly, se bude jistě starat také o ekvipment ženského hokejového Áčka. Foto: Tomáš Lysý

Přehled akcí:

U-20: Trojzápas proti Slovensku v Brně, 24.7. a 26.7. od 17:00, 27.7.2020 od 16:00
Hráči: Adam Najman (Ú/Bílí Tygři Liberec)
Náhradníci: Jakub Černohorský (O), Tomáš Chlubna (Ú/oba HC Dukla Jihlava)

U-18: Přípravný kemp ve Zlíně, 3.8. – 8.8.2020
Hráči: Marek Chvátal (HC Sparta Praha), David Moravec (BK Mladá Boleslav), Matouš Menšík (Oulun Kärpät)
Náhradníci: Filip Maláč (B/HC Dukla Jihlava)

U-17: Trojutkání proti Švýcarsku v Zuchwillu, 23.7. od 18:30, 24.7. od 15:30, 25.7.2020 od 14:00
Hráči: Jonáš Jungwirth (Ú/HC Dukla Jihlava), Martin Pigl (Ú/HC Kometa Brno)

Ženy A-tým: Přípravný kemp v Benešově, 27.7. – 31.7.2020
Hráčky: Kristýna Kaltounková (Ú/Colgate University), Zuzana Martinů (O/HC Příbram)
Realizační tým: Petr Mlíkovský (kustod/HC Dukla Jihlava), Vratislav Vajner (trenér brankářů)