Trenér Jaroš mi dal nabídku a já jsem neváhal, tvrdí gólman Tomáš Fučík

20.07.2020 / Vladimír Šťastný

Zatím poslední posilou jihlavské Dukly před novou sezonou je brankář Tomáš Fučík. Ten v Dukle působil před několika lety v mládežnických kategoriích a v dresu Dukly si připsal v roce 2013 i první start mezi muži. Nyní začíná jeho nové působení v klubu z krajského města.

První trénink absolvoval Tomáš Fučík již ve čtvrtek 16. července, ještě předtím si musel vyřídit osobní záležitosti v místě svého posledního angažmá v polském Gdaňsku. “Letní led na malém zimáčku je naprosto v pohodě, možná ze začátku nebyl úplně v pořádku, ale já trénuji od čtvrtka a bylo to fajn. První tréninky bylo znát, že jsem poprvé na ledě, ale dnes to bylo již v pořádku,“ začal vyprávění šestadvacetiletý gólman. Ten v tréninku doplnil dvojici Jan Brož a Ondřej Chaloupek.

Petr Jaroš, který zvolil na druhou část letní přípravy zajímavou vizáž, pozoruje svého nového svěřence v brance Tomáše Fučíka. Foto: Markéta Křížová

Tomáš Fučík odešel po sezoně 2013/14 z Jihlavy a od té doby prošel několika kluby v Čechách, ale především v zahraničí. “Po konci v Dukle jsem prošel několik štací, což by bylo na delší rozhovor. Z Jihlavy jsem přešel do Karlových Varů, kde se hrála MHL (ruská mládežnická hokejová liga – pozn. red.). Zde jsem si prodloužil hokejové mládežnické období. Poté jsem byl krátce v Liberci, kde jsem brzy skončil díky nedohodě klubů a pravidlům, které tehdy v českém hokeji platily,“ pokračoval Tomáš.

Třebíčský rodák poté odchytal po jednom zápasu v Benátkách nad Jizerou a tehdejším druholigovém Sokolově. Sezonu 2015/16 prožil ve Znojmě, kde hrál mezinárodní soutěž EBEL ligu. Následovaly dva roky v polském Jastrzabie, poté dvouměsíční štace na britských ostrovech a následně zkušenost ve slovenské extralize v dresu Žiliny. V předcházející sezoně chytal velice úspěšně opět v Polsku v týmu Lotos PKH Gdaňsk. Nyní je před ním výzva v týmu Dukly. Jak se vlastně stalo, že se ocitl na Vysočině?

„Šest letech jsem byl v zahraničí a díky tomu, že se změnila situace na českém trhu, mohl jsem se vrátit. Dukla, respektive trenér brankářů Petr Jaroš, mi dal nabídku a já jsem neváhal,“ vysvětlil Tomáš Fučík. Mladý gólman si vzpomíná i na první start v seniorské kategorii. Bylo to v únoru 2013 v Litoměřicích, kdy nastupoval do branky Dukly po Filipu Novotném ve 33. minutě za stavu 4:0 pro domácí. Ve zbývající polovině utkání již neinkasoval. Více takových čistých kont by jistě uvítal i v nadcházející sezoně.

“Na první zápas mezi seniory nikdo do smrti nezapomene, to je jisté. Pro mě byl již zážitek, že jsem byl na střídačce týmu, kde hráli Filip Novotný, Tomáš Čachotský a jiní. Nečekal jsem, že si v tom zápase zachytám, nakonec z toho byl debut, na který nezapomenu,“ zavzpomínal Tomáš.

V jihlavské kabině si nemusel při svém nástupu připadat jako v cizím prostředí. Jistě znal Vlastu Bilčíka, se kterým hrál v minulé sezoně v Polsku, z debutu v Litoměřicích znal Tomáše Čachotského, ale to není všechno. “Nepřipadám si jako v cizím prostředí, protože Tomáš Harkabus a Matěj Zadražil se mnou byli v Karlových Varech. Z minulého působení se znám s Honzou Brožem, kabina mi není neznámá a se zbytkem kluků se rychle seznámím,“ zakončil vyprávění Tomáš Fučík.

Tomáš Fučík o návratu do Dukly

Autor videa: Vladimír Šťastný