Do Dukly jde gólman Toronta Maxim Žukov. Místo v bráně si musí vybojovat

14.08.2020 / Tomáš Lysý

Přímá spolupráce mezi Duklou Jihlava a klubem NHL Torontem Maple Leafs ústí v to, že do kádru červenožlutých míří gólman Maxim Žukov. Nejlepší brankář mistrovství světa hráčů do 18 let z roku 2017 byl ve stejném roce draftován klubem Vegas Golden Knights a před minulou sezonou podepsal jednadvacetiletého hráče tým Toronto Marlies, farma Toronta Maple Leafs. „První kontakt šel od trenéra gólmanů Toronta k Petru Jarošovi. Od začátku jsme jasně deklarovali, že Maximovi negarantujeme místo v sestavě. Poté už jsme komunikovali s Brandonem Pridhamem, asistentem generálního manažera Toronta,“ prozrazuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Již v minulém víkendu šéf Dukly prozradil, že je podepsána spolupráce mezi Torontem a Duklou. „Pozitivní zpráva je ta, že jsme se dohodli s klubem NHL Toronto Maple Leafs na spolupráci a podepsali jsme smlouvu ohledně působení jejich gólmanské naděje do budoucna v příští sezoně v našem klubu. Smlouva je pro Duklu Jihlava celkem výhodná a nejcennější na ní je, že Toronto nás oslovilo napřímo, že by mělo zájem, aby v rámci development programu působil jejich gólman u nás. Jsem rád, že jsme se dohodli. V brankovišti bude na příští sezonu velmi silné obsazení (aktuálně jsou v A-týmu čtyři brankáři: Jan Brož, Tomáš Fučík, Ondřej Chaloupek a Filip Maláč – pozn. aut.). K dohodě napomohlo a rychlost podpořilo i to, že jsme komunikovali přímo s vedením Toronta Maple Leafs. Naši fanoušci se mohou těšit na další sezonu a na dalšího zajímavého hráče,“ sdělil tehdy Bedřich Ščerban.

Maxim Žukov v barvách Toronta Maple Leafs. Zdroj: NHL Maple Leafs

Nyní jsou známé konkrétnější informace k jednání mezi kluby a také hráč, který bude v Dukle působit. Jedná se o brankáře Maxima Žukova, jenž uplynulou sezonu chytal na druhé farmě Maple Leafs v Newfoundlandu Growlers. „První kontakt šel od trenéra brankářů Toronta Steve Briera k Petru Jarošovi,“ popisuje počátky spolupráce Bedřich Ščerban. Jihlavský šéftrenér gólmanů je ve svém oboru uznávaným odborníkem, jenž působil u několika seniorských hokejových reprezentací, dále v KHL a účastnil se i kempu Detroitu Red Wings. „O Maximovi říkají, že je talentovaný a má velký potenciál. Je to mladý kluk. Uvidíme, jak se předvede,“ hlásí Petr Jaroš. „Protože farmářské a nižší soutěže nezačnou v Americe dříve než v prosinci, mají zájem, aby Maxim trénoval a měl i zápasové vytížení. Torontu budeme posílat pravidelné reporty, jaký je hráčův progres,“ dodává na adresu nové gólmanské posily Dukly jihlavský velitel maskovaných mužů.

„Od začátku jsme jasně deklarovali, že Maximovi negarantujeme místo v základní sestavě. Poté už jsme jednali s Brandonem Pridhamem,“ poukazuje Bedřich Ščerban na třetího nejvyššího muže managementu Toronta Maple Leafs, jenž v klubu působí jako asistent generálního manažera. Prezidentem týmu je kanadský legendární útočník Brendan Shanahan - více zde.

Mistrovství světa hráčů do 18 let v roce 2017 se Maximu Žukovovi velmi povedlo. Zdroj: IIHF

S Torontem je dále dohodnuto, že klub platí veškeré finanční výlohy a v případě otázky stažení hráče zpět do zámoří je karta na straně Jihlavy. „Pokud bude mít Toronto nebo jeho farmářský tým v průběhu sezony zájem, aby Maxim působil znovu u nich, je konečné rozhodnutí na nás,“ prozrazuje šéf Dukly k působení jednadvacetiletého ruského brankáře. Ačkoliv se může nová sezona NHL rozjet například v prosinci, je v tomto ohledu samozřejmě možnost, že Žukov bude v Jihlavě působit celý ročník.

Zároveň existovala také varianta, že se do Dukly vrátí její bývalý hráč, další talentovaný brankář Josef Kořenář. Dvaadvacetiletý hokejista chytal v Jihlavě od sezony 2012/2013 za mladší dorost, při postupovém ročníku 2016/2017 si vyzkoušel angažmá v Lincolnu Stars (USHL) a krátce po juniorském mistrovství světa 2018 si jej Dukla stáhla z prvoligových Benátek. V jihlavském dresu podával výborné výkony, ovšem nakonec musel se svými tehdejšími spoluhráči zkousnout těžký sestup z extraligy, kterou Dukla neudržela o pouhý bod. Následně jej podepsalo San José Sharks, kde již dva roky po sobě chytá na farmě v San José Barracuda (AHL). „Jednali jsme o možnosti působení našeho bývalého brankáře Josefa Kořenáře v Dukle Jihlava. Nakonec ale nedošlo k dohodě mezi Duklou a San José,“ sděluje Bedřich Ščerban.

Maxim Žukov

Rodák z Kaliningradu nastupoval v mládežnických týmech Ruska, přesněji v kategoriích U-16, U-17 i U-18. V osmnáctce chytal na mistrovství světa hráčů do 18 let v roce 2017, tehdy již jako brankář Green Bay Gamblers z nejlepší americké juniorské soutěže United States Hockey League (USHL). Na tehdejším světovém šampionátu hrál také jihlavský brankář Jakub Škarek, k přímé konfrontaci zápasu ČR – Rusko ale nedošlo, jelikož při výhře Sborné 5:4 v prodloužení jihlavský odchovanec nenastoupil. Mladí Rusové tehdy dotáhli šampionát k zisku bronzových medailí a Maxim Žukov byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství.

Maxim Žukov na mistrovství světa hráčů do 18 let roku 2017. Zdroj: IIHF

Krátce poté ho draftoval tým NHL Vegas Golden Knights, ve 4. kole jako 96. v pořadí. Následující sezonu strávil opět v Green Bay. Za stejný tým začal i sezonu 2018/2019, ovšem poté přešel do Barrie Colts hrající kanadskou juniorskou soutěž Ontario Hockey League (OHL). Před začátkem minulé sezony jej coby volného hráče podepsalo Toronto Marlies z American Hockey League (AHL), farma výrazně slavnějšího Toronta Maple Leafs hrajícího nejlepší hokejovou soutěž světa NHL. Za Marlies ale Rus nechytal, nakonec putoval o farmu níže do Newfoundlandu Growlers hrajícího ECHL (stejnou soutěž si vyzkoušel i další bývalý gólman Dukly Miroslav Svoboda).


Dres Vegas Golden Knights si vyzkoušel při Development Campu (obrázek výše), mezitím hrál dvě a půl sezony v nejlepší americké juniorské soutěži USHL za tým Green Bay Gamblers. Zdroj: IIHF

Nyní přichází Maxim Žukov do Dukly Jihlava, kde bude mít dres s číslem 60. Mladý hráč je jedním z mála ruských brankářů, kteří opustili mateřskou zemi, aby hráli v Americe. Dle zámořských médií má výborné bruslařské schopnosti a jeho 191 centimetrů ho opravňuje k tomu, aby byl velice šikovný v horní polovině branky. Někteří ho dokonce srovnávají s Marc-André Fleurym a v NHL je zařazen mezi deset nejlepších prospektů (tzn. hráčů na prahu slavné soutěže nebo takových, kteří už v NHL krátce nastoupili).

Také s Torontem má ruský gólman zkušenosti, i trikot slavných Maple Leafs vyzkoušel při Development campu. Zdroj: IIHF