Fanoušci, nebojte se! Klub spustil projekt Bezpečná CZ LOKO Aréna. A-tým vyjel znovu na led

22.08.2020 / KLUB

Aktuální koronavirová krize je velmi obtížná pro všechny subjekty, jenž se snaží něco dělat a něco dělat zejména pro lidi, návštěvníky. Dukla Jihlava pochopitelně bojuje za to, aby oddíl fungoval, měl finanční zajištění a byli v bezpečí nejen hráči, ale i návštěvníci a fanoušci. Klub proto spustil projekt Bezpečná CZ LOKO Aréna, přičemž v pátek 21.8.2020 byla v prostorách CZ LOKO Arény provedena dlouhodobá preventivní aplikace tak, aby byla zajištěná co největší bezpečnost fanoušků, hráčů i zaměstnanců. Aplikace na dotčených prostorách vydrží až 120 dní a vedle obrany proti virům ničí i zárodky plísní, kvasinek, mechu a řas. Firma NANO PLM+, která aplikaci prováděla, navíc jedná s Duklou Jihlava o dlouhodobé spolupráci.
Krom bezpečné CZ LOKO Arény je potěšující informací i to, že v sobotu 22.8.2020 navečer vyjel A-tým po karanténě v kompletním hráčském složení znovu na led a příprava tak pokračuje!

„Snažíme se všechno vyřešit tak, abychom mohli opět dělat činnost, kterou máme všichni rádi a fanoušci opět mohli přijít do hlediště na hokej, který mají rádi a na který se rádi dívají. Byl jsem upřímně velmi překvapen, jak daleko a v popředí celého světa jsou čeští lidé v oblasti nanotechnologií a překvapilo mě, že existuje nanotechnologie, která dokáže ochránit dezinfikovaná místa až na 120 dní,“ sděluje jednatel klubu Bedřich Ščerban. „Těší mě, že jsme se s firmou NANO PLM+ domluvili nejen na ošetření stadionu, ale při jednáních i na další spolupráci, jelikož vše zapadá do konceptu bezpečného stadionu. Tak, aby sportovci a fanoušci neměli obavu na stadion přijít a strávit hezké chvíle v CZ LOKO Aréně, podívat se na hokej a konečně se tady začalo normálně žít,“ dodává šéf Dukly.


Filip Svoboda (vlevo) z firmy NANO PLM+ a jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Na tiskové konferenci k představení dlouhodobé preventivní aplikace panovala dobrá nálada. Foto: Tomáš Lysý

„Chtěl bych poděkovat Dukle, že nás na svůj stadion vzala a byla ochotna náš projekt podpořit. Do budoucna navíc plánujeme i několikaletou spolupráci a podporu Dukly,“ otevírá aktuální téma Filip Svoboda z firmy NANO PLM+ a vzápětí podotýká, o jakou dezinfekci jde. „Naše firma se zabývá nanotechnologiemi v tekutém stavu, jenž dokáží ochránit jakýkoliv povrch. Se současnou situací jsme se v lednu a v únoru poprali tak, že náš technik vymyslel technologii, která má v současné době certifikát ze Státního zdravotního ústavu na to, že se jedná o antibakteriální aplikaci s životností až 120 dní s antivirovým účinkem. Technologie jsou založeny na takové fázi, že neničí viry a bakterie na chemické bázi, ale po fyzikální stránce a tím je daná dlouhá životnost,“ informuje Filip Svoboda s tím, že přidanou hodnotou aplikace je schopnost likvidovat i zárodky plísní, kvasinek, mechu a řas.

O dezinfekční aplikaci, která byla použita v CZ LOKO Aréně, není zájem jen v ČR, ale i v zahraničí. Například v Chorvatsku již firma prošla certifikací. „Jedná se o dlouhodobou preventivní aplikaci, která se nesmí zaměňovat s dezinfekcí. Samozřejmě i na tuto aplikaci se musí dezinfikovat, ale méně častěji nebo v menším koncentrátu. Aplikace pomáhá například v tom, že když si někdo kýchne do ruky a otře se o stůl a na desce stolu zanechá vir, tak díky aplikaci daný vir na stolní desce zajde. Bakterie a vir si na ošetřené ploše prostě nenajde své podhoubí pro své žití, pro své množení a vir nenajde na ošetřené ploše svého hostitele,“ upřesňuje Filip Svoboda. Aplikace byla provedena v kabině A-týmu, juniorů, dorostu a dále na sedačkách CZ LOKO Arény. Počítá se samozřejmě i s dalšími prostory. „Vše děláme i pro fanoušky. Chceme zde v Jihlavě ošetřit co největší plochu, se kterou lidé přijdou do kontaktu – madla dveří, madla oken, zábradlí na tribunách, sedačky, vstupní prostory do haly, toalety a další. Nezabráníme samozřejmě přímému přenosu viru, ale tomu, kde se lidé něčeho dotýkají,“ vypočítává s tím, že jihlavský stadion je pilotním projektem v rámci sportovního prostředí.


Pracovníci NANO PLM+ při aplikaci v kabině A-týmu. Foto: Tomáš Lysý

„Našimi nanotechnologiemi jezdíme ošetřovat třeba námořní lodě. Působí fyzikální stránky věci. Když se spodek lodi natře touto aplikací, tak vytvoří takovou kluznost, že se na lodi nezachytí mořští živočichové. Snažíme se odstraňovat i graffity, děláme antigraffitové aplikace. Umíme také chemicky vytvořit protiskluz na různou dlažbu, jako když jdou třeba sportovci ze sprchy. Při správné údržbě funguje protiskluzová plocha až patnáct let,“ říká Filip Svoboda a zároveň reaguje na úsměvnou poznámku Bedřicha Ščerbana o tom, zda by nešla vytvořit aplikace, která by napomohla rychlejšímu skluzu hokejových bruslí: „V současné době spolupracujeme s lyžaři a dáváme jim na spodky lyží nanotechnologie. U amatérských lyžarů bylo zjištěno, že lyže jsou třeba o půl sekundy rychlejší. Máme spolupráci také s kanoisty, kteří si aplikaci pochvalují. Ve vodě se pak kajak chová jinak, je lépe ovladatelný a díky lepší kluznosti lépe jede,“ hlásí zástupce firmy NANO PLM+.

„V pátek 21.8.2020 šli hráči na druhé povinné testování po karanténě. V sobotu se vrací do tréninkového procesu, byl naplánován první trénink. Někteří hráči ještě nemusí znát výsledky testování, ale nemělo by to tak být, protože minule chodily výsledky hráčům již odpoledne. Kabina A-týmu byla kompletně dezinfikována a děláme všechno možné pro to, abychom zajistili bezpečné prostory,“ povídá Bedřich Ščerban. „Úvodní trénink po koronavirové pauze jsme absolvovali v sobotu navečer. Na výsledky testů jsme si trošku počkali, ale byly negativní a nic nám nebránilo jít na led. Po karanténě jsme tak mohli začít přípravu v kompletním hráčském složení,“ prozrazuje Karel Nekvasil, asistent trenéra A-týmu.


Chráněny budou také prostory mimo kabinu A-týmu, juniorů a dorostu, tedy například sedačky CZ LOKO Arény. Foto: Tomáš Lysý

Kompletní fotogalerie zde.