Štěpán Moravec: Věřím, že začátek sezony po karanténě bude o charakteru hráčů a bojovnosti

11.09.2020 / Tomáš Lysý

Těžko by si nějaký kouč chtěl prožít v přípravě to, co se stalo trenérské dvojici u juniorů Štěpánu Moravcovi a Petru Svobodovi. Jejich hráči ve finální části předsezonního období šli na dva týdny do karantény „kvůli“ A-týmu a o pár dní později znovu „kvůli“ dorostu. Z tohoto důvodu byl o týden odložen start do sezony. Juniorku tak po pěti dnech tréninku čeká ostrý soutěžní start na ledě Komety. A právě o celém předsezonním období jsme se bavili se Štěpánem Moravcem, hlavním trenérem. „Chtěl bych, aby se kluci snažili odehrát utkání s nasazením. Opravdu chtěli hrát za Duklu a chtěli vyhrávat. Říkám klukům, že můžou prohrát, ale musíte vědět, že jste do toho dali všechno a že byl soupeř lepší, jak to někdy je,“ hlásí jihlavský kouč.

Pandemie koronaviru nezkomplikovala juniorům jen přípravu. Vždyť se nedohrála ani druhá část juniorské soutěže, tedy „oddělená“ nadstavba s postupem do play-off, kde junioři podávali dobré výkony. Na rozdíl od první dlouhodobé části, kde skončili poslední. „Příprava byla letos specifická pro všechny týmy. Od půlky března byli kluci v karanténě, takže všechny týmy na to reagovaly nějakými online plány. Měli jsme k dispozici docela dobrý systém, kdy jsme kluky mohli nějakým způsobem kontrolovat. Devadesát procent hráčů k tomu přistoupilo čelem. Opravdu byli pod kontrolou a pracovali na sobě,“ hodnotí Štěpán Moravec první část přípravy, kterou junioři kvůli koronaviru začali později. „Pak se nám podařilo vrátit do klasické přípravy. Pro letošek bylo specifikum, že jsme jí měli na osm týdnů. Pak jsme dali klukům týden volno a hned jsme naskočili na led, abychom dohnali dvouměsíční výpadek. To se nám velice dobře podařilo a šlapalo to až do té doby, než na nás přišla druhá vlna koronaviru a ta nás samozřejmě zbrzdila,“ mrzí kouče, který hned vzápětí dodává: „Ale tento problém se týkal a bude týkat více týmů před námi. Ale budeme doufat, že se to stane jen jednou a nebude se to opakovat.“

Junioři na Šacberku. Foto: Štěpán Moravec

V přípravném období tentokrát proběhla změna v realizačním týmu, jelikož na nejvyšší mládežnickou kategorii Dukly dohlížel kondiční kouč Miroslav Skála, jenž pracuje i s A-týmem. „Letos začala spolupráce s Mírou Skálou, kondičním trenérem. Příprava se trošku zlepšila a hráčům více vyhovovala. Bylo v ní více silových prvků. Neříkám, že bychom byli se vším spokojeni, ale silová příprava byla znát. Ale já osobně mám největší problém s přístupem hráčů a s charakterem, který se bohužel letos také objevoval. Je to práce na dlouhou trať a je to i klucích. Aby si uvědomili, že tady na hokeji tráví nějaký čas. Dělají to pro sebe a samozřejmě pro tým a pokud to někde ošidí, tak se to zákonitě vrátí i v sezoně,“ říká důrazně Štěpán Moravec.

Letos se junioři také vrátili na Šacberk a i zde se nabízí paralela s A-týmem, který na jihlavský kopec zavítal dokonce čtyřikrát. Ovšem pokud hráči pracovali tak, jak měli, nebyl pro ně obávaná sjezdovka problémem, jak tvrdí kouč: „My jsme měli Šacberk jako nějaký trumf a strašáka, který jsme použili. Ale až v závěru přípravy, takže to byl její vrchol. Kluci, kteří absolvovali přípravu poctivě, tak to pro ně byla jen taková třešnička na dortu.“

Mnohem větším „strašákem“ než Šacberk bylo aktuální dění, na které juniorský tým doplatil dvojnásob. Nejprve karanténa v rámci A-týmu, poté karanténa v rámci dorostu. Taková situace je obrovsky nepříjemná, což trenér může jen potvrdit. „Je pravda, že hráči spadli na čtrnáct dní do karantény s A-týmem. Vymýšleli jsme tady systém, aby se to nepřenášelo mezi týmy. Takže se řeklo, že junioři v Áčku půjdou natvrdo do juniorky. Ale nedá se říct, že by trénovali. Absolvovali tři tréninky a byla zavřená i juniorka. Tím, že daní juniorští hráči z A-týmu trénovali jeden a půl dne s námi, tak do karantény spadli znovu. Hráči z třiceti tréninkových dnů trávili 28 dní doma a paradoxem je, že ani jeden hráč nebyl pozitivní. Pro lidský mozek je to samozřejmě větší záhul se s tím vyrovnat,“ domnívá se Štěpán Moravec a zřejmě nejhorší bylo, jak po téměř měsíční nečinnosti vypadali mladí hokejisté na ledě. Sešli se znovu v pondělí 7.9. a již v pátek pro ně začíná soutěž Juniorská liga akademií (JLA). „My jsme nastoupili v pondělí k tréninku a jedním slovem to bylo něco strašného. Ale dalo se to čekat. Jako když po letní přípravě dostanete tři týdny volna a začínáte nanovo. Proto jsme měli v přípravném období jen týden volna a skočili jsme do dalšího předzávodního období,“ netěší hlavního kouče juniorky nedávný stav. „Takhle se nám příprava na tři týdny rozbila. Je to znát. Tělo si zase zvyká na zátěž a je to specifické. V pátek jdeme do prvního soutěžního zápasu natvrdo a teď jsme tři týdny tohle specifické zatížení nezažili, jelikož jsme nehráli žádné utkání. Věřím tomu, že se s tím kluci vyrovnají. Ale určitě to nebude hned v pátek. Bude to chvíli trvat, musíme se dostat do rytmu. O to více věřím, že vše bude o charakteru hráčů, že se k tomu postaví čelem a že to bude o jejich bojovnosti,“ doufá Štěpán Moravec.

Hlavní trenér juniorského týmu Štěpán Moravec (vlevo) a vedoucí týmu Daniel Šťastný. Foto: Nela Dittrichová

Právě s koronavirovou pandemií souvisí i změna Juniorské ligy akademií. Původně byla soutěž plánovaná s tím, že tři až čtyři týmy budou sestupovat (v závislosti na umístění rakouského Salzburgu). Aktuálním děním se ale rozhodlo, že se ještě rok „zeštíhlovat“ nebude. „V situaci, jaká nastala, je to poprvé, opakuji poprvé, dobré rozhodnutí, co se týče nezužovat soutěž. Protože opravdu nevíte, kdy Vás koronavir zastaví a nemusí to zastavit jen tým. Máme situaci, kdy nám jeden hráč zavolal, že ve škole mají koronavirus a zase po třech dnech netrénuje. Není to o tom, že bude nákaza v týmu, ale může být ve školách, kdekoliv. Najednou Vám pět šest hráčů nepřijde a nemáte pomalu s kým hrát. Situace si to žádala a v tomto případě naprostý souhlas,“ povídá upřímně trenér, kterému jinak není úplně nadšen z širokého počtu účastníků nejvyšší české juniorské sotuěže.

Zápasy Dukly v Juniorské lize akademií
Soupiska juniorů Dukly

I k němu se určitě dostala slova hlavního trenéra A-týmu Viktora Ujčíka na předsezonní tiskové konferenci Dukly, kde bývalý skvělý hokejista a reprezentant otevřeně prezentoval svůj názor na současné dění a koronavirus, neboť ho sám prodělal. Názor Štěpána Moravce? „Zdravý organismus se s koronavirem dokáže vyrovnat. Koronavir s námi momentálně nějakou dobu bude a podle mě se situace nedá řešit takovým způsobem. Ať už je to věc nějaké školní docházky a samozřejmě pak sportovních oddílů. Je třeba problém řešit individuálně a ne týmově. Pokud se někdo necítí dobře, tak ať zůstane doma, na dva dny se vyleží, ale tým musí šlapat dále. Pro tělo přestávky nejsou dobré,“ zní z úst juniorského trenéra Dukly. „Vezměte si, že jsme se tréninky a zátěží posunuli někam a teď na dva týdny ze všeho vypadnete. Pak zkrátka tělo hodně ztratí. Vrátíte se zpátky, čeká Vás ostré utkání a je to pro kluky i nebezpečné. My jsme naštěstí mohli od pondělí trénovat, máme za sebou čtyři tréninkové dny. Ale mohlo se stát, že bychom trénovali ve čtvrtek, mohli jít hned druhý den do zápasu a to je o zranění. Taková situace by mohla nastat,“ myslí si Štěpán Moravec.

Otázkou také je, zda v rámci nesestupové soutěže nezařadit do juniorského týmu více dorostenců, jak by se případně molo nabízet. I o tom má trenér, který v Dukle působí od roku 2012, jasno. „Záleží na tom, jak si to které vedení a tým poskládá. Chtěli bychom, aby kluci začali v dorostu, kde ukáží, že na to mají a ať si místo trošku vybojují. To samé platí pro ročníky 2003, že místo v kádru nedostanou zadarmo – že hned naskočí do juniorky a mají tady sestavu jistou. Chceme vidět, že o místo chtějí bojovat,“ apeluje na tyto hráče Štěpán Moravec a zároveň se vyjadřuje i k ročníkům nejstarším, tedy hráčům narozeným v roce 2001. „Nebudeme tady držet ročníky 2001. Tým byl nějak stavěný na záchranu, takže hráčů ročníku 2001 jsme tady měli hodně. Tím více pro ně hledáme týmy a našli jsme místo ve druhých ligách. Když budou dostávat prostor v A-týmu a myslíme, že pod Viktorem Ujčíkem a Karlem Nekvasilem prostor dostanou, a je to dobře, tak je rádi uvolníme a budeme si ohrávat hráče na příští rok. Ale mladí hráči nic nedostanou zdarma a chceme, aby si místo v sestavě zasloužili,“ tvrdí Štěpán Moravec.

Systém soutěže Junorské ligy akademií
Rozpis soutěže Juniorské ligy akademií

Ten je po dlouhé době spokojen se šíří hráčského kádru, což bylo další ožehavé téma. Kolikrát se stávalo, že do zápasů nastupovaly sotva tři pětky a juniorští hokejisté tak měli místo prakticky jisté. „Kdyby soutěž zůstala sestupová, tak byl kádr opravdu široký. Máme tady spoustu hráčů ročníku 2001, hráči ročníku 2002 by je doplnili a šikovní hráči narození roku 2003 také. Zbytek by musel čekat. Teď budeme pracovat s tím, aby hráči co nejvíce hráli a pendlovali mezi dospělým a juniorským hokejem. Momentálně, pokud do toho koronavirus nezasáhne, tak si můžeme říct, že kádr máme široký a máme kam sáhnout. To je jedině dobře. Je to zdravá konkurence vedoucí k tomu, že se hráči budou zlepšovat a věřím tomu, že to povede i k lepším výsledkům,“ pevně doufá kouč v lepší výsledky juniorské kategorie.

Pořádné umístění by už bylo potřeba pro celou jihlavskou mládež. Dorostenci v posledních osmi letech získali dvě bronzové medaile, ale na výraznější úspěch juniorů jako výkladní skříně mládeže se čeká již dlouho. „Musíme mít cíl být prostě jasně lepší než v loňské a předloňské sezoně a tak dále. Pár let se tady nechci říkat plácáme, ale držíme se dole a pak to ani hráče nebaví, jak by mělo. Cíl je jasný, ale bude záležet na tom, jak bude kádr poskládaný, kolik prostoru dostanou mladší hráči a samozřejmě jak se k tomu postaví soupeři. Problém se starými a mladými hráči budou řešit všechny týmy, intenzívně,“ domnívá se Štěpán Moravec a opět důrazně apeluje na hráče, co je třeba: „Chtěl bych, aby se kluci snažili odehrát utkání s nasazením. Opravdu chtěli hrát za Duklu a chtěli vyhrávat. To je pro nás důležité. Nechceme vidět hráče, kteří nám jdou zápas odklouzat a půjdou spokojeně domů po utkání, ze kterého nebudeme moct odcházet se vztyčenou hlavou. Ale to říkám každý rok. Povídám klukům, že můžou prohrát, ale musíte vědět, že jste do toho dali všechno a že byl soupeř lepší, to tak někdy je. Nicméně musíte prohrát s tím, že byl soupeř lepší a ne s tím, že jste v zápase nenechali všechno. To je pak špatně,“ uzavírá obsáhlý rozhovor Štěpán Moravec. Tak hodně štěstí!

Štěpán Moravec o celém přípravném období juniorů a o startu do soutěže

Autor videa: Tomáš Lysý