3:2
(1:2, 2:0, 0:0)

Jihlavští junioři v dobře rozehraném utkání bodovat nedokázali

11.09.2020 / Helena Hegeďová

Dukla nevstoupila do zápasu na ledě Komety dobře a od čtvrté minuty prohrávala. Ale do konce první části se červenožlutým podařilo otočit stav po tom, co se trefil Adam Rauš a těsně na konci třetiny Vítězslav Brož. Velká škoda byla, že Dukla neudržela vedení déle než jen do dvaadvacáté minuty, kdy domácí ztrestali Rašínovo vyloučení na 2+10 minuty. V čase 27:51 padl rozhodující gól, který vstřelil útočník Komety Jan Holemý. Ve třetí třetině sudí Vrba posílal za katr jen hráče Dukly, která tak měla méně prostoru na vyrovnání a když už se dostala do šance, rozezvučela se tyčka brněnské branky. Jihlava tak podlehla soupeři 2:3.
11.09.2020 17:15, Juniorská liga Akademií - 3. kolo

HC Kometa Brno

Postava – Grauer, Fajmon, Holemý, Furch, Běhůnek, J. Sedláček – Žák, Šalé, Bartes, Hrnčíř, Dufek, I. Sedláček, Malý, Pigl, Krška, Vašíček
3

HC Dukla Jihlava

Krejčí – Piskač, Zedek, Zeman, Macek, Rašín, Smolko – Brož, Pavelec, Zdarsa, Nevšímal, Fiala, Juda, Rauš, Čermák, Doležal, Barák
2
Branky a nahrávky: 4. Šalé (Pigl), 22. Sedláček I. (Vašíček, Malý), 28. Holemý (Pigl) – 7. Rauš (Piskač), 19. Brož (Čermák, Rašín). Rozhodčí: Vrba - Komínek, Rampír Vyloučení: 4:7, navíc Rašín (JIH) 10 minut OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 61. Střely na branku: 38:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Utkání začalo lépe pro domácí, kteří si svou aktivitou v úvodních minutách vysloužili gól z hokejky Eduarda Šalého. O třicet sekund později navíc na trestnou lavici zamířil hostující útočník Rauš. Kometa před brankářem Krejčím pečlivě kombinovala, zakončovali Dufek a Ivo Sedláček, všechny pokusy ale končily v gólmanově výstroji. K jednomu z odražených puků se dostal Daniel Piskač, který jej, ač stále pod tlakem početní nevýhody, podržel a poslal k dvířkům od trestné lavice.

Tam totiž právě naskakoval na led Adam Rauš. Hostující útočník se vydal do útoku zcela sám a střelou po ledě vyrovnal. Šanci dostat se do vedení měly následně oba týmy, chyběla však přesná finální nahrávka. Tu měli až Jihlavští v přesilové hře necelé dvě minuty před koncem prvního dějství. Tlak v okolí brankoviště dospěl k zakončení Vítězslava Brože k pravé tyči. Jihlava poprvé v utkání vedla.

Svou početní výhodu využila také Kometa, a to na začátku druhé třetiny. Jakub Malý nahodil kotouč z vrcholu pravého kruhu do předbrankového prostoru, kde si jej vyměnili Dominick Vašíček s Ivem Sedláčkem, přičemž druhý jmenovaný zakončil k odkryté pravé tyči. Bylo vyrovnáno a obraz hry se změnil. Domácí byli najednou aktivnějším týmem a svého soupeře k ničemu nepouštěli.

Po nekončícím tlaku přišla střela Jana Holemého od modré, která Krejčímu v jihlavské brance propadla okolo pravé ruky. Dukla mohla vyrovnat v přesilovce, ale paradoxně se do větších šancí dostala oslabená Kometa. Ze ztráty vedení se hosté vzpamatovali až v přesilovce v 38. minutě, kdy v útočné aktivitě napodobili svého rivala

Třetí třetina začala pozvolna, ani jeden celek se nedostal do šance a hrálo se především ve středním pásmu. Nakonec to na sebe vzala Jihlava, která v této fázi zápasu potřebovala zabrat. Postavovi svou kombinací zavařili Piskač, Juda a Fiala, na druhé straně trefil tyčku Krška. Ve vlastním oslabení na sebe upozornil Nevšímal, další útoční výpady už přes brněnskou obranu neprošly. Až posledních deset minut předvedlo jinou Jihlavu.

Hosté se rvali o vyrovnání a nejblíže třetí brance byli obránci. Nejprve to byla střela Zemana z pravého kruhu, která se otřela o Postavovu lapačku, Zedek pak trefil pravou tyč. Branková konstrukce se rozezněla i na druhé straně a pojistit výhru svého celku mohl v individuální šanci Vašíček, jenže byl faulován. A právě dva fauly v posledních dvou minutách hry vzaly Jihlavě šanci na body ze zápasu proti Kometě.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (Kometa Brno): Bylo to pro nás strašně těžké utkání, protože Jihlava přijela s vyspělým týmem. Měli s sebou hráče, kteří figurují i v A-týmu, a bylo to vidět na jejich fyzické zdatnosti. Vyhrávali osobní souboje, byli draví a my jsme se s tím ze začátku těžko vyrovnávali. To byla alfa a omega, ale v konečném důsledku jsme dali o gól víc. Myslím si, že oni trošku odešli tím, že hodně faulovali. Hráli často v oslabení, čímž jim asi docházely síly, a pak už se zápas vyvíjel na naši stranu.

Štěpán Moravec (Dukla Jihlava): První třetina pro nás byla příjemným překvapením, za to musíme kluky pochválit. Nečekali jsme to, ale asi bylo vidět, že máme po karanténě chuť. Vlítli jsme do toho. Pak nás zastavil vyrovnávací gól Komety, kdy jsme přestali hrát a trošku jsme vypadli z role. Přestali jsme si plnit věci, přišla zbytečná vyloučení. Nicméně do třetí třetiny jsme se dokázali vrátit, měli jsme spoustu šancí. Škoda, že tam něco nepadlo. V závěru jsme místo toho, abychom šli do power play, udělali dva zbytečné fauly a už nebylo o čem.