4:5sn
(1:2, 2:2, 1:0 - 0:0)

První výhra! Junioři vezou ze Zlína dva body za vítězství v nájezdech

12.09.2020 / Patrik Hlaváč

Po těsné porážce v Brně cestovali junioři na led Zlína a tentokrát naopak začali výborně. Dukla již v osmé minutě vedla po gólech Martina Baráka a Matěje Kravce. Závěr třetiny a začátek druhé části však hostům nevyšel a domácí srovnali stav. V polovině zápasu se Jihlava trefila dvakrát během patnácti sekund a dvoubrankové vedení si zásluhou Jiřího Doležala a Jana Nevšímala vzala zpět. Zlín však ihned snížil na rozdíl jedné branky. Červenožlutí byli nakonec hodně blízko třem bodům, ovšem Berani 22 sekund před koncem základní části srovnali a šlo se do prodloužení. V něm se nerozhodlo, tak přišly na řadu nájezdy, ve kterých dal rozhodující gól Miroslav Juda a Dukla tak veze ze Zlína dva body -
12.09.2020 12:30, Juniorská liga Akademií - 4. kolo

Berani Zlín

Synek (32. Šarman) – Holík (A), Velikovský, Bednařík, Mikulík, Riedl (C), Liss – Broža, Dřímal, Handl, Sebera, Laciga, Martinec, Kráčalík, Masař, Hrazdira, Kozubík (A), Frömel, Lavička
4

HC Dukla Jihlava

Krejčí – Pískač, Zedek, Zeman, Macek, Rašín, Smolko – Brož (A), Pavelec, Zdarsa, Nevšímal, Fiala, Juda (C), Rauš, Čermák, Melenovksý, Doležal, Barák, Kravec
5
Branky a nahrávky: 19. Hrazdira (Martinec), 23. Sebera (Dřímal, Holík), 33. Martinec (Bednařík, Hrazdira), 60. Sebera (Frömel) – 2. Barák (Juda, Brož), 8. Kravec (Zdarsa, Melenovský), 31. Doležal (Rauš, Pískač), 32. Nevšímal (Zdarsa, Rauš), rozh. náj. Juda. Rozhodčí: Blaha – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 5:5, navíc Brož (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 76. Střely na branku: 39:28. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 4:4, 4:5.

Průběh utkání

Junioři chtěli, stejně jako v předešlém utkání, jednoznačně zvítězit, o to víc na domácí půdě. To se jim, po velmi napínavém utkání plného zvratů, těsně nepodařilo. V první třetině měla jednoznačně lepší tempo Dukla, což velmi rychle prokázal Martin Barák, který hned ve druhé minutě dorážel odraženou střelu z bezprostřední blízkosti přes betony Tobiáše Synka. Další gól na sebe nenechal dlouho čekat, jelikož o pět minut později dokázal další drtivý tlak jihlavských bruslařů vyprodukovat střelu, kterou Matěj Kravec tečoval i s kapkou štěstí přímo do horního růžku Synkovi brány.

Na závěr třetiny přišlo vyloučení na straně Beranů, to ale vůbec nevadilo Tomáši Martincovi, kterému se podařilo dostat do úniku jeden na jednoho. Ten si však nebyl jistý svým zakončením, a tak vyslal přihrávku na dojíždějícího Richarda Hrazdiru, který měl pak práci, jakožto samostatný hráč před bránou, poměrně jednoduchou.

Ve druhé periodě jsme byli svědky úplně jiného zápasu než v prvním dějství. Domácí ševci naprosto přebrali otěže zápasu a potvrdil to hned Matěj Sebera, který po přihrávce mezi kruhy střílel z první, a to přesně do pravého růžku brány. Po deseti minutách tlaku ale přišel naprostý kolaps Beranů, kteří inkasovali hned dva góly během patnácti sekund! První z nich se podařil Jiřímu Doležalovi, po velké chybě domácích obránců, kteří ho nechali před bránou naprosto nehlídaného, takže to s následným zakončením měl více než snadné.

Druhou branku si za rámeček zlínský brankář opravdu nedá. Po průniku jihlavských do útočného pásma chtěl Jan Nevšímal vybojovat buly v útočném pásmu nahozením na brankáře. Kotouč se ale tak smolně odrazil, že projel Tobiášovi Synkovi přímo mezi betony, čímž si vynutil střídaní s jeho kolegou Dominikem Šarmanem. Odpověď hokejistů ze Zlína ale na sebe nedala dlouho čekat. Postaral se o ní Tomáš Martinec, který se jako první z mnoha zorientoval v nepřehledné skrumáži před bránou soupeře a zakončení poté nemohl minout.

V poslední části základní hrací doby byla poznat na domácích hráčích touha po obratu, ale ještě více šla vidět dravost hostů za třemi body. Oproti první půli třetího dějství byli v té druhé mnohem lepší naopak zlínští junioři, kterým se vyplatil jejich dlouhodobý a agresivní tlak až 22 sekund před koncem, kdy po nádherné kombinační hře v přečíslení dva na nikoho Matěj Sebera uklidil puk do téměř prázdné brány a rozhodl o prodloužení zápasu.

V prodloužení byla aktivnější Dukla, která dokonce nastřelila tyč. I přesto nepadla žádná branka, takže se pokračovalo do samostatných nájezdů. V těch se podařilo skórovat z domácích mladíků jenom Šimonovi Frömelovi, což na dva proměněné nájezdy jihlavských nestačilo, vítězný gól si připsal Miroslav Juda - 4:5 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Utkání ve Zlíně mělo podobné parametry jako naše první utkání na Kometě. Měli jsme velice dobrou první třetinu, bohužel druhou část jsme neodehráli úplně dle našich představ, a to i kvůli několika vyloučením, kterými jsme soupeře dostali do hry. I tak jsme si dokázali udržet jednobrankový náskok, se kterým jsme nastupovali do závěrečné dvacetiminutovky. Od její poloviny jsme ale hráli zbytečně ustrašeně s ohledem na jednogólový náskok. Nehráli jsme na kotouči a puky pouze odpalovali, což nahrávalo soupeři, který tak začal kontrolovat hru. V závěrečné power-play přišla trošku chyba z nezkušenosti a soupeř jí využil. V závěrečných nájezdech jsme i díky spolehlivému výkonu brankáře brali bonusový bod navíc.

Zbyněk Mařák (PSG Berani Zlín): Zápas pro nás nezačal moc dobře. Soupeř měl více ze hry, byl aktivnější, více bruslil. Ve druhém dějství jsme byli mnohem aktivnější, podařilo se nám srovnat, což nás ale stálo spoustu sil. Pak jsme těsně před koncem s velkým štěstím srovnali. V prodloužení byla Jihlava opět o něco lepší a v samostatných nájezdech byla šikovnější a hlavně šťastnější.