Tiskové prohlášení HC Dukla Jihlava k nepřítomnosti lékaře při zápasu s Jestřáby Prostějov

15.09.2020 / TISKOVÁ ZPRÁVA

Dne 12. 9. 2020 proběhlo utkání HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov. Na zápas byl řádně objednán lékař a sanitka. Bohužel došlo k situaci, kdy se lékař nedostavil na zápas. Klub má vždy na domácích zápasech navíc přítomného i svého závodního lékaře. Bohužel jsme, až během utkání zjistili, že ani on nebyl přítomen, a to z důvodu dodržení karantény spojené s Covid-19.
Vedení HC Dukla Jihlava se původně chtělo ke kauze vyjadřovat až po rozhodnutí odpovědných orgánů, ale vzhledem k manipulativním výrokům, vytvářející neodpovídající nátlak na vedení Českého hokeje, bereme zveřejnění naší reakce jako adekvátní krok.

Sanitka se zdravotním personálem, a to zdůrazňujeme, byla přítomna od začátku zápasu.

Mrzí nás zranění hráče. Lední hokej je však kontaktní sport a ke zranění v něm občas dochází.

Nesouhlasíme s výroky, že zraněný hráč nebyl včasně ošetřen a zavinili jsme jeho výrazně delší léčbu. Jak je uvedeno, sanitka byla přítomna od začátku zápasu. Zraněného hráče několik minut po zranění, ještě v první třetině, odvezla sanitka do Nemocnice Jihlava, p.o., což může potvrdit i zástupce hlavního pořadatele.

Po komunikaci s naším oddílovým lékařem z ortopedického oddělení Nemocnice Jihlava, p.o., vyplynulo, že by nedošlo k jinému postupu ošetření. Reponovat vykloubené rameno není tak jednoduchý zákrok, aby jej lékař provedl na střídačce či v kabině. Jsou lékaři, kteří by si to možná troufli, ale není to lege artis metoda a nedá se paušalizovat. Vzhledem k zachování objektivity, kdy vyjádření klubového lékaře HC Dukly Jihlava by mohlo být zpochybňováno jako neobjektivní, jsme požádali o vyjádření jiného lékaře ze vzdáleného města, který s námi není v propojení a do oslovení a žádosti o posudek se s jednatelem klubu neznal. Jde o MUDr. Václava Karnose, primáře chirurgického oddělení fakultní nemocnice Plzeň:

„Vykloubeni ramenního kloubu je časté poranění hokejistů. Provést okamžitou repozici t.j. návrat kloubní hlavice do jamky vyžaduje určitě zkušenosti a i štěstí; přesto to však není postup legé artis, protože před repozicí by mělo být provedeno rtg vyšetření k vyloučeni zlomeniny. Takže reakce majitele hokejového klubu LHK Jestřábi Prostějov je zcela neadekvátní a nesprávná. Zpoždění repozice po rtg vyšetření nemá vliv na délku rehabilitace a další zapojeni hráče do tréninku. Po 4 týdnech fixace a poté rehabilitaci může za 14 dní po rehabilitaci nastoupit k zápasu a je jedno jestli byla repozice provedena hned na místě či do hodiny po rtg vyšetření v nemocnici. Průběh je zcela totožný. S pozdravem prim.chir.oddeleni FN Plzen a klubový lékař HC Škoda Plzeň.“
(překlepy opraveny – pozn. redakce).

Důležité je dodat, že zranění nezpůsobil protihráč – hráč Dukly Jihlava a nebylo důsledkem faulu. To potvrzují videozáznamy i skutečnost, že nebyl nikdo ve hře potrestán.

Nesouhlasíme s tvrzením, že nepřítomnost lékaře ovlivnila průběh zápasu.

Je nám líto, že volání po kontumaci zápasu zavdává domněnku, že prioritně ve stížnosti nejde o zdraví hráčů a řešení politováníhodné situace, ale o zisk bodů, zajištěný děním mimo sportoviště. Vnímáme to jako snahu pomocí mediálního tlaku ovlivnit rozhodování orgánů Českého hokeje. Prohlášení je zřejmě určené laické veřejnosti se snahou vytvořit nátlak. Tato skutečnost a toto chování nahrává nejen u fanoušků nepříjemným myšlenkám, jakými způsoby se bude v této komplikované sezoně bojovat. To nás na startu takto složitého ročníku hodně mrzí a jednoznačně se s podobným chováním odmítáme ztotožnit.

Děkujeme odborné veřejnosti z oblasti ledního hokeje, lékařské oblasti a činovníkům dalších klubů za vyjádření podpory ve shodě s výše uvedenými fakty.

HC Dukla Jihlava