Cíle máme pro tuto sezonu nejvyšší, tvrdí kouč dorostu Marek Melenovský

16.09.2020 / Vladimír Šťastný

Dorost Dukly Jihlavy, stejně jako jihlavští junioři absolvovali krkolomnou předsezonní přípravu, v níž nechyběla ani nucená pauza způsobená koronavirem. Před začátkem sezony je však tým připraven bojovat o body do tabulky extraligy dorostu. O svých svěřencích hovořil trenér Marek Melenovský.

Trenér Marek Melenovský, který má za sebou úspěšnou karieru hokejisty, za jedenadvacet sezon v české Extralize odehrál 900 zápasů, se nejprve ohlédl za suchou přípravou. Ta byla oproti předchozím sezonám dá se říci kuriozní. „Začali jsme s omezením kvůli koronaviru, klukům jsme posílali náplň tréninků, oni se při cvičení nahrávali a posílali videa zpět. Měli jsme tak zpětnou vazbu. Kluci pochopili, co po nich chceme a popasovali se s tím velmi dobře,“ začal trenér.

Po uvolnění opatření začala vlastní suchá společná příprava. „Bylo vidět, že kluci doma nezaháleli a byli připraveni. Příprava na suchu byla těžká zejména pro nové, mladé hráče. Časem se však dostali do tempa a na výstupních testech bylo vidět ohromné zlepšení oproti vstupním testům,“ konstatoval třiačtyřicetiletý kouč, jehož asistentem u dorostu je Marian Morava.

Věřme, že podobnou radost Dukláků uvidíme v nové sezoně co nejčastěji. Foto: Nela Dittrichová

Po skončení suché přípravy měli dorostenci zhruba dvacet dní volno a na led se sešli v polovině července. „Vše probíhalo podle plánu, odehráli jsme tři přípravné utkání, ale poté přišla karanténa a čtrnáct dní jsme netrénovali. Tři dny po návratu z karantény jsme odehráli a zremizovali utkání s Kometou, což je těžký soupeř,“ doplnil Marek Melenovský.

Celkem odehráli dorostenci v přípravě pouze čtyři zápasy. Ani jednou v nich neprohráli, přitom se jednalo a těžší soupeře – Kometu Brno, Pardubice, České Budějovice. „Právě před utkáním s Kometou, po návratu z karantény, kluci začínali v podstatě od nuly. Bylo ale vidět, že každý trénink byl lepší a zápas s Kometou byl pak velice dobře odehrán. Takže zatím samá pozitiva,“ řekl spokojeně Melenovský.

Marek Melenovský se zmínil i o problému koronaviru ve sportu. „V našem týmu si tím prošlo šestnáct hráčů a tři dospěli z realizačního týmu. Jen někteří měli dva dny zvýšenou teplotu, nic víc. Myslím, že se toho nemusíme obávat a lidé zbytečně panikaří, což je dáno mediální masáží. Apeluji na lidi, aby vzali rozum do hrsti a dívali se na toto svýma očima a dle svého uvážení,“ zamyslel se trenér.

Vůdce jihlavských dorostenců vzpomněl i na tradiční čtvrtky při suché přípravě, které byly náročnější než ostatní tréninky. „K letní přípravě to patří, ale je třeba být opatrný, tělo dostane zabrat a je potřeba poté dobře zregenerovat.“. Nezbytností v nadcházející sezoně bude spolupráce jak s trenéry juniorky, tak i nejvyššími ročníky žákovských týmů ohledně zapojování hráčů do zápasů. „Ukáže se, jak budou kluci hrát, jedná se letos o nesestupovou sezonu, takže další sezonu se sestupovat pravděpodobně bude. Z logiky věci vyplývá, že bychom mohli ohrávat ty mladší hráče více, než normálně. V sezoně se budeme snažit kluky takto zapojovat do hry,“ nastínil kouč Melenovský.

Marek Melenovský takhle dohlížel na své svěřence během těžkých čtvrtečních tréninků, které byly pro hráče hodně na morál. Foto: Tomáš Lysý

Přitom v původní variantě soutěží se počítalo až se sedmi týmy, které by v dorostu po sezoně 2020/21 sestupovaly. Jaký názor na to má Marek Melenovský? “Samozřejmě, kvalita při více týmech jde dolů, ale nejsem si jist, zda by mělo být zeštíhlení takto dramatické, jak se původně zamýšlelo. Když se dívám na skladbu letošního týmu, tak mě trochu mrzí, že se nesestupuje. Uvidíme, co bude za rok,“ řekl trenér, pro kterého začíná první celá sezona v roli hlavního trenéra u extraligového týmu.

„Je to výzva a výzvy mám rád a nebojím se toho. S některýma klukama se znám od loňska, mladý kluci do týmu zapadli na jedničku. Do přípravy jsme měli dost hráčů, všichni pracovali velice dobře a pro trenéra je vždy těžké provádět poté konečné zeštíhlení týmu. Někdo šel na střídavé starty, někdo na hostování a snad jsme měli ve výběru dobrou ruku,“ vysvětlil trenér. A s jakými cíli vstupuje tým do nadcházející sezony? „Cíle máme ty nejvyšší, chceme postoupit do lepší poloviny soutěže, dostat se do play off. Cíle musíme mít jen ty nejvyšší, protože, pokud bude mít člověk malé cíle, nic v životě nedokáže,“ zakončil rozhovor dvojnásobný mistr republiky a kouč dorostu Dukly Jihlava Marek Melenovský.

Předsezonní rozhovor s hlavním koučem dorostu Markem Melenovským

Autor videa: Tomáš Lysý