1:8
(0:3, 1:4, 0:1)

Výhra 8:1! Dorostenci doslova rozprášili Spartu na jejím ledě

24.09.2020 / Martina Nová

Fantastický zápas odehráli dorostenci na ledě pražské Sparty. Po první třetině vedli již 3:0, když se trefil Matěj Vovsík, Jonáš Jungwirth a Lukáš Číhal. Ani ve druhé části neubrala Dukla ze střelecké chuti a před polovinou zápasu vedla díky trefám Adama Topola a Šimona Báti již 5:0! Poté sice Sparta jednou brankou snížila, ale to Jihlavany jen rozdráždilo a do sítě Pražanů přidali další dva góly zásluhou Štěpána Šabatky a Alexe Marhouna. Ve třetí části zkompletoval jihlavskou výhru 8:1 David Bulík. Ze dvou posledních mačů tak mají jihlavští dorostenci skóre 24:3!
24.09.2020 18:00, Extraliga dorostu - 33. kolo

HC Sparta Praha

Hrabal (22. Dlouhý) – Klička, Tomov (C), Ludvík, Bartoň, Menzel, Port – Stepanchuk, Bareš (A), Vašíček, Odehnal, Červenka, Fábry, Křišťan, Kalný (A), Valach, Höll, Žmola, Senčák
1

HC Dukla Jihlava

Pulda – Číhal (A), Topol, Vovsík (A), Jeletz, Matějíček, Hrbek, Šabatka – Báťa, Marhoun, Habermann, Sopotnik, Peš, Krejčí, Juřička, Jungwirth (C), Bulík
8
Branky a nahrávky: 33. Vašíček – 5. Vovsík (Sopotnik), 13. Jungwirth (Matějíček, Hrbek), 18. Číhal (Juřička, Marhoun), 22. Topol (Vovsík, Sopotnik), 26. Báťa (Jungwirth), 35. Šabatka (Marhoun, Juřička), 36. Marhoun (Juřička), 53. Bulík (Jungwirth, Báťa). Rozhodčí: Hrdlička – Karda, Horažďovský. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 56. Střely na branku: 27:44. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:8.

Průběh utkání

Sparta vkročila do utkání odhodlaně, chtěla okamžitě začít ohrožovat jihlavskou bránu. Jenže Dukla se nezalekla a postupně se začala ujímat slova. Přelití sil nakonec vyvrcholilo úvodní brankou zápasu, po vyhraném buly se puk dostal na modrou čáru a Matěj Vovsík poslal Jihlavu do vedení. Následné snahy Sparty o převzetí moci na ledě nebyly úspěšné a taktovku drželi hosté z Vysočiny.

Ve 13. minutě přišel druhý gól Jihlavy, střelu z pravého kruhu procpal mezi betony domácího brankáře Jonáš Jungwirth. Velmi blízko ke snížení manka byl Höll, ale kotouč pouze o pár čísel minul branku. V závěru první třetiny navýšili hráči s ježkem na dresu svůj náskok, přesilovou hru využil Lukáš Číhal.

Druhé dějství navázalo na předešlý průběh, hned ve 22. minutě rozšířil brankové konto Adam Topol. Touto trefou vyhnal Hrabala z branky a vystřídal ho Dlouhý. Tato změna nakopla Pražany k druhé největší šanci v utkání. Vytvořili divokou skrumáž před Puldou, dokonce dotlačili puk za brankovou čáru, jenže jihlavskému brankáři ještě předtím sklouzla helma z hlavy.

Po neúspěšném sparťanském úniku znovu skórovala Dukla, Šimon Báťa sám ujel a Dlouhého překonal z okraje kruhu pro vhazování. Až v polovině zápasu se gólu dočkali i domácí, ve vlastním oslabení unikl obraně Martin Vašíček a pokořil Puldu. Netrvalo však dlouho a Jihlava znovu skórovala. Do zaznění sirény ještě skóre navýšil Štěpán Šabatka a na něj navázal Alex Marhoun, do kabin se tedy šlo za stavu 1:7.

Až ve třetí části se více ke slovu dostali domácí hokejisté, jenže hosté se nenechali pohodlným náskokem ukolébat a bedlivě bránili svého maskovaného muže. Ubránili i přesilovku Pražanů, ba dokonce ještě rozšířili seznam úspěšných střelců po gólu Davida Bulíka. V koncovce se ještě strhla menší šarvátka mezi Senčákem a Juřičkou, po které oba borci usedli na trestnou lavici za hrubost. Jihlavští si tedy z hlavního města odvezli všechny tři body za vysokou výhru 8:1.

Ohlasy trenérů

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): „Těžko se hodnotí stav 1:8... Hráli jsme špatně, asi hlava selhala, problém byl jednoznačně v nás. Nehráli jsme dobře, bylo to špatné od A až po Z, takže je těžké něco hodnotit. Jihlava samozřejmě zaslouženě vyhrála, ale my musíme hodně zapracovat na tom, abychom se zvedli."

Marek Melenovský (HC Dukla Jihlava): „Hodně jsme se na zápas připravovali. Strašně nás mrzel zápas s Pardubicemi minulý týden, kdy jsme prospali první třetinu. Pak jsme jen doháněli, což už u takového zápasu nelze. Proto jsme na kluky apelovali, aby začali úplně od začátku, od první třetiny. Celý týden jsme se na to připravovali. Když mají takový přístup a takhle moc chtějí, tak se výsledky dostaví."