Dukla jede do Šumperka s cílem počtvrté v řadě bodovat

27.09.2020 / Tomáš Lysý

Neoblíbené vložené pondělky přicházejí v Chance Lize již v šestém kole. Dukla téměř všechny pondělní zápasy odehraje na stadionech soupeřů a první z nich připadá na 28.9.2020, kdy červenožlutí jedou na led nováčka DRAKŮ PARS ŠUMPERK. Utkání začíná již v 17 hodin a sledovat ho můžete přes onlajny nebo prostřednictvím hokejkaTV.

Dlouhé čtyři sezony byly bez účasti Draků v druhé nejvyšší české hokejové soutěži. Naposled hráli šumperští hokejisté Chance Ligu v ročníku 2015/2016, která se jim ale vůbec nepovedla. Šumperk skončil na posledním místě a sestoupil do druhé ligy. V loňské sezoně se dalo očekávat, že Draci sehrají velkou bitvu o postup s Vrchlabím, jelikož oba dva týmy kralovaly svým tabulkám v 2. lize. Pandemie koronaviru ale i tuto soutěž ukončila dříve, než by bylo záhodno, a do Chance Ligy tak postoupily oba dva celky a spolu s nimi lídr ze skupiny Střed Kolín.

Na rozdíl od Jihlavy, v přípravě odehrál Šumperk poměrně dost zápasů, hned osm. Draci vyzvali i třeba prvoligové Vítkovice, se kterými podlehli doma 2:4. Jejich bilance v přípravném období byla vyrovnaná, čtyři výhry a čtyři porážky. V novém soutěžním ročníku se ale Drakům příliš nedaří. Hned v prvním utkání schytali debakl 0:6 ve Vsetíně. Poté přišel jejich jediný bod, když v prodloužení doma podlehli Havířovu. Následovala porážka 3:5 v Litoměřicích, domácí prohra 0:4 se Slavií a v posledním kole si Šumperk přijel do Poruby pro porážku 1:4. V tabulce jsou tak Draci předposlední, za nimi je už pouze Kadaň.

Soupiska Šumperku
Realizační tým Šumperku

Klub ze šestadvacetitisícového města na okraji Jeseníků má poměrně mladý kádr, vždyť pouze prá hráčů je starších 26 let. V brance je jím třicetiletý Marek Peksa, v obraně se jedná o šumperskou stálici Petra Gewieseho (27 let) a Jakuba Řezáče (26 let) a konečně v útoku je pouze jeden hráč starší 26 let, kterým je Tadeáš Jaroš. Tým šel do Chance Ligy bez výraznějších posil, naopak ho opustily tři pilíře loňské úspěšné sezony v podobě Tomáše Drtila, Tomáše Sedláka a Daniela Vachutky. Draci se navíc museli vypořádat s odchodem trenéra Martina Janečka, kterého nahradil další Martin, ex-třebíčský trenér Sobotka. Ten si do svého týmu přivedl i bývalého svěřence z Třebíče Tadeáše Krále, který byl měl být největší posilou týmu.

Také šumperské vedení informovalo v podobě šéfa klubu Vladimíra Velčovského o tom, že prosí fanoušky o trpělivost a že v podobě trenéra Martina Sobotky chce dát šumperský klub šanci mladým a nadějným hráčům, kteří se budou chtít usadit v profesionálním hokeji.

Kde Šumperk hraje?

Sportovní komplex na okraji města je domovem také ŠKODA Arény, která má oficiáoní kapacitu 2500 diváků. V posledních letech proběhly na stadionu úpravy, čtyři roky zpět započala rekonstrukce s vybudováním nové ledové plochy, rolbovny a byla kompletně vyměněna technologie chlazení. Střecha se dočkala statického zajištění o rok později a v roce 2018 došlo k zateplení vnějšího pláště stadionu a k dílčím úpravám interiéru.

Poslední zápas Šumperku

5. kolo Chance Ligy: Poruba – Šumperk 4:1

Branky a nahrávky: 17. Špaček (Jáchym, Pořízek), 18. Korkiakoski (Rudl, Endál), 45. Pořízek (Žovinec, Špaček), 54. Kanko (Toman, Brodek) – 53. Spratek (Kučera, Horký). Rozhodčí: Marek, Ondráček – Bartek, Konvička. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 623. Střely na branku: 35:23. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Šumperk: Altrichter – Gewiese, Nepokoj, Kabelka, Dosek, Weintritt, Řezáč, Věntus – Uhlík, Tadeáš Král, Hroch – Krejčiřík, Baláž, Bernovský – Jaroš, Spratek, Kratochvíl – Kučera, Scheuter, Horký.

Poslední vzájemný zápas:

42. kolo WSM Ligy: Dukla – Šumperk 5:1

Branky a nahrávky: 11. Jícha (Diviš, Šafář), 29. Štebih (Diviš, Důras), 51. Beránek (Důras, Skořepa), 55. Březina (Prokš, Anděl), 60. Kolář (Štebih, Jícha) – 54. Fořt (Milfait, Holík). Rozhodčí: Dědek - Adamec, Hanzlík. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:0. Diváci: 1025. Střely na branku: 27:45. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Jihlava: Škarek – Bilčík, Štebih, Šafář, Škůrek, Grebenyuk, Parýzek, Dobrovolný – Beránek, Skořepa, Důras – Diviš, Jícha, Kolář – Harkabus, Mrňa, Kohout – Anděl, Březina, Prokš

Šumperk: Zelenka – Holík, Zdráhal, Sedlák, Puzič, Drtil, Gewiese, Bažant – Fořt, Vrdlovec, Milfait – Hlinka, Plášek, Staněk – Brunec, Miškovský, Haas – Hroch, Prokop, Ostřanský.

Už je to čtyři a tři čtvrtě roku zpět, kdy se Dukla naposled utkala s Draky. Ze současného jihlavského kádru si zápas může pamatovat obránce Vlastimil Bilčík a útočníci Tomáš Harkabus s Josefem Skořepou. Foto: Tomáš Buksa

6. kolo Chance ligy, pondělí 28.9.2020:

Předehráno: Rytíři Kladno – HC Slavia Praha 2:4 (16.9.2020)
HC Baník Sokolov – SK Horácká Slavia Třebíč ODLOŽENO
SC Kolín – HC Benátky nad Jizerou ODLOŽENO
HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice ODLOŽENO
HC Slovan Ústí nad Labem – LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
SK Trhači Kadaň – HC Frýdek-Místek (17:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – HC Dukla Jihlava (17:00)
VHK ROBE Vsetín – AZ Heimstaden Havířov (17:00)
HC Stadion Vrchlabí – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Předehrávka 26. kola: HC Baník Sokolov - HC Benátky nad Jizerou (17:00)

7. kolo Chance ligy, středa 30.9.2020:

Předehrávka, úterý 29.9.2020: HC Baník Sokolov – HC Frýdek-Místek (18:00)
AZ Heimstaden Havířov – SC Kolín ODLOŽENO
SK Horácká Slavia Třebíč – DRACI PARS ŠUMPERK ODLOŽENO
HC Stadion Litoměřice – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Vrchlabí (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Slovan Ústí nad Labem (17:30)
HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC RT Torax Poruba 2011 – Rytíři Kladno (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Trhači Kadaň (18:00)

Tabulka Chance ligy po 5. kole: