Kluci vědí za jakým jdou cílem, říká trenér dorostu Dukly Marek Melenovský

01.10.2020 / Vladimír Šťastný

V předsezonním rozhovoru trenér dorostu Dukly Jihlava Marek Melenovský litoval toho, že soutěž nebude v sezoně 2020/21 sestupová. Svému týmu věřil, že se dokáže bez problémů v extralize dorostu udržet. A prvních pět odehraných kol soutěže mu zatím dávají zapravdu.

Jihlavští dorostenci totiž vstoupili do soutěže ve své desetičlenné skupině velice dobře. V úvodním utkání na domácím ledě sice podlehli Dynamu Pardubice 2:4, když nezachytili začátek utkání, ale poté se dočkali čtyř výher v řadě. A na jejich štítě skončily i takové týmy jako Sparta Praha a Mountfield Hradec Králové. Svěřenci trenérů Marka Melenovského a Mariana Moravy postupně porazili doma Kobru Praha 16:2, zvítězili v Praze nad Spartou 8:1 a dále si na domácím ledě poradili s Technikou Brno 4:0. Zatím poslední body dovezli ve středu z východních Čech, kde porazili Mountfield Hradec Králové divokým výsledkem 10:7. Po dvou třetinách sice prohrávali 5:7, ale ve třetí dvacetiminutovce nasázeli do sítě Hradce hned pět gólů a díky dalším třem bodům si pojistili vedení v tabulce skupiny střed.

Jak zhodnotil Marek Melenovský zápas v Hradci Králové? „Zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Po první třetině jsme prohrávali 2:3 a v podstatě celý zápas jsme tahali za kratší konec provazu. To mluvím pouze o průběžném výsledku. Herně nám to šlo, ale dostávali jsme dost laciné góly, což nás sráželo. Nicméně se ukázala síla týmu a ve třetí části jsme výsledek komplet otočili,“ začal trenér Melenovský. Ten poté přiznal, že po dvě třetiny šlo pro kluky o velký psychický nápor. „My jsme je vždy výrazně přestříleli, ale pořád jsme o jeden, dva góly prohrávali. A když už jsme stav srovnali, tak nám opět o dva góly odskočili,“ doplnil.

Ve třetí části se potom jihlavští hokejisté dočkali dalších gólů a byl to mimořádný počin. Vždyť dokázali za dvě minuty a třicet sedm vteřin vsítit hned čtyři góly, a to se v extraligové soutěži hned tak nevidí. „Budu se opakovat, ale je to o šikovnosti, morálce a síle týmu, který si jde za svým cílem. Dokazují to v každém zápase a věřím, že jim to co nejdéle vydrží,“ dodal kouč. Nabízí se otázka, co se od prvního prohraného zápasu na domácím ledě, kdy zpočátku nebyl přístup hráčů ukázkový, změnilo? „Po zápase s Pardubicemi jsme si společně sedli, popovídali jsme si o zápase, který byl pro nás smolný. Prohrávali jsme již 0:3 a to se těžko otáčí. Myslím, že se kluci z tohoto zápasu ponaučili,“ vysvětlil třiačtyřicetiletý Melenovský.

Důležité nyní bude, aby se mladí hráči po počátečních úspěších neuspokojili s několika výhrami. Aby jim po výhrách na Spartě a v Hradci Králové nešly hlavy nahoru a výkony dolů. „Myslím, že tomu tak nebude. Kluci jsou sice ve věku, který k tomu tíhne, ale víme, za čím jdeme a vše se bude sčítat až odehrajeme všech třicet šest zápasů. Až potom se ukáže, zda se jednalo o úspěšnou sezonu, nebo ne,“ zakončil trenér Melenovský.