Se začátkem sezony jsme spokojeni. Kluci hrají parádně, říká Bedřich Ščerban

04.10.2020 / Tomáš Lysý

Oproti začátku uplynulého ročníku může být Dukla spokojená. Tedy co se týče postavení v tabulce a předváděné hry. A-tým Jihlavy je po sedmi kolech druhý pouze o skóre za vedoucí Porubou, když získal 16 bodů z 21 možných. Předváděnou hru kvituje i Bedřich Ščerban, jednatel klubu. „Při tvorbě týmu na sezonu jsme si říkali, že chceme změnit charakter týmu i filozofii. Že chceme více bruslit, napadat a hrát více útočný hokej, který bude pro oko diváka záživnější. To se nám jednoznačně daří plnit. Fanoušci, kteří navštívili zápas proti Vrchlabí, tak potvrdí, že hokej byl velmi atraktivní,“ myslí si šéf Dukly, který se v hodnocení za září vyjadřuje i k přeloženému utkání proti Kladnu, k finanční situaci A-týmu, hovoří ohledně dorosteneckého týmu a výstavbě nové arény.

Postavení A-týmu, forma a předváděný hokej:

„My jsme se začátkem sezony spokojení. Cíle, které jsme si stanovili pro sezonu, plníme. Při tvorbě týmu na sezonu jsme si říkali, že chceme změnit charakter týmu i filozofii. Že chceme více bruslit, napadat a hrát více útočný hokej, který bude pro oko diváka záživnější. To se nám jednoznačně daří plnit. Fanoušci, kteří navštívili zápas proti Vrchlabí, tak potvrdí, že hokej byl velmi atraktivní. Z naší řady v něm byla spousta dalších nádherných šancí. Ty sice neskončily gólem, ale diváky to určitě muselo těšit. Daří se nám takhle hrát i přes to, že jsme byli v přípravě v karanténě a do sezony jsme vstupovali s určitým tréninkovým mankem. Sezona se vyvíjí přesně podle našich představ a je jen škoda, že nechodí více fanoušků do hlediště, aby se mohli kochat hrou, protože kluci hrají fakt parádně,“ říká Bedřich Ščerban

O přeložení zápasu proti Kladnu a zdravotním stavu A-týmu

„Kladno nás oslovilo s tím, že vnímají velký zájem o zápas Kladno – Dukla, což bývalo v historii vždycky. Na základě současných opatření by se do hlediště nedostalo více než 1000 diváků, takže by Rytíři nemohli poskytnout žádný lístek pro naše fanoušky, protože mají přes 1000 prodaných permanentek a kapacitu stadionu mají naplněnou. Jejich žádost zněla, zda bychom zápas neodložili do pozdější doby, kdy je šance, že by aktuální opatření mohla být snížená a mohlo by být v hledišti více diváků; nebo v to aspoň doufají. Vzhledem k tomu, že hokej se hraje pro fanoušky, tak z naší strany byla vůle vyjít Kladnu vstříc. Ale musím říct, že se nám to i hodilo. Máme několik hráčů dlouhodobě zraněných a k tomu nám přibylo spoustu hráčů s malými šrámy. Daní hráči třeba nastoupí, ale jsou částečně handicapovaní tím, že doléčují nějaká drobná zranění. Bude se nám to hodit v tom směru, že v rámci pauzy budeme mít možnost hráče doléčit,“ vysvětluje všechny důvody šéf klubu.

Finanční stránka Dukly, zajištění sezony

„Statutární město Jihlava jako majitel schválilo podporu klubu za „covidové“ období, kdy byl stadion, respektive všechna sportoviště, zavřený. Tedy za období 12.3.2020 – 30.4.2020. Za to chci Statutárnímu městu Jihlava poděkovat a to nám pomůže. Ale letošní sezonu stále pokrytou nemáme. Je to velký boj o každou korunu a každého partnera. Ve čtvrtek mě jedna firma sama kontaktovala, že je sice malá firma, ale ráda by nám pomohla. Jsme vděční za každou pomoc. Je to velmi složité období,“ netěší jednatele současný stav, ale děkuje za každou podporu.

O fazoně dorostenců a juniorských hráčích v A-týmu

„My jsme měli vždy založenou filozofii na tom, že chceme mít co nejvíce vlastních odchovanců. V zápasu proti Vrchlabí nastoupilo pět našich juniorů (Mareš, Černohorský, Chlubna, Čermák, Brož – pozn. aut.) a předváděli jsme parádní hokej. Na to jsme moc pyšní. Trošku mě mrzí odchody mladých hráčů z klubu. Ukazuje se, že ne vždy to ti hráči, respektive jejich rodiče, domyslí. Protože často je jejich argument, že odchází za lepším do lepších větších klubů. Ale konkrétně v dorostu odešli dva hráči (Vojtěch Port, Andrej Fábry a jejich odchod do Sparty Praha – pozn. aut.) přes nesouhlas klubu, kdy jsem se bránili a nechtěli jsme povolit jejich přestupy. Zřejmě se ukazuje, že by možná udělali lépe, kdyby zůstali. Práce v mládeži se tady dělá velmi kvalitní a šance dostat se do profi hokeje je tady větší než kdekoliv jinde. Hlavně v klubu, kam odešli,“ myslí si Bedřich Ščerban.

O nařízeních od 5.10.2020

„Nařízení se musí plnit. Můžu si o tom myslet svoje. Já mám názor trošku odlišný a snažím se ho prosazovat. Ale pokud „prohraju“ tím, že většina je jiného názoru, tak mi nezbývá než respektovat rozhodnutí většiny. Na pátek 2.10.2020 svolávám mimořádnou poradu v klubu, kde se o tom budeme bavit. Čekám na výsledky právních rozborů tak, abych měl černé na bílém, co to pro nás znamená, protože zatím mám informace pouze z médií. Nabídl jsem jak fanouškům, tak zástupcům Jihlavské amatérské hokejové ligy nebo Okresního přeboru, že bychom se v sobotu ve 14 hodin krátce sešli v parku na veřejném prostranství tak, abychom dodrželi předpisy. Sejdeme se, jak se lidově říká, na pivo, popovídáme si o tom a domluvíme se, jak dále v rámci nařízení budeme následujících čtrnáct dní fungovat,“ prozrazuje šéf Dukly s tím, že klub chystá projekci zápasů A-týmu na malé scéně jihlavského Domu kultury.

Informace k výstavbě nové arény

„Mohu fanoušky uklidnit. Vše běží dle plánu a v současné době jsme získali rozhodnutí o demolici stadionu, takže se současný stadion může zbourat. Ve videu jim mohu ukázat nejnovější obrázek, který jim umožní pohled do vnitřku stadionu do nové multifunkční CZ LOKO Arény, jak bude vypadat. Pohled je nádherný,“ uzavírá Bedřich Ščerban své slovo za září 2020.

Slovo jednatele Bedřicha Ščerbana za září 2020

Autoři videa: Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný