V Jihlavě je domácí prostředí, které mi obzvlášť vyhovuje, hlásí útočník juniorů Jan Nevšímal

17.10.2020 / Tomáš Lysý

Má pověst šikovného hokejisty. Při dorostenecké extraligové sezoně Táboru 2018/2019 měl průměr více jak bodu na zápas, což je u týmu, který se pohyboval na chvostu tabulky, dobrá vizitka. Útočníka Jana Nevšímala si poté vyhlédla Jihlava a loni byl jedním z lídrů dorosteneckého týmu. „Na Tábor velmi rád vzpomínám, každopádně Dukla je více profesionálnější tým a cítím, že se zde mohu posunout hokejově dále,“ myslí si sedmnáctiletý forvard, který si pochvaluje atmosféru v juniorské kabině i dobré trenéry.

Sezona juniorů je letos opravdu hodně specifická. Letní přípravu nevyjímaje. Již v předsezonním přípravném období byl tým dvakrát v karanténě a třeba během srpna měli junioři pouze tři tréninky - více v rozhovoru se Štěpánem Moravcem. Do zápasového rytmu Juniorské ligy akademií tak šla Dukla s týdenním odkladem. „Na tohle období vzpomínám velmi špatně. Člověk vyjde z formy a samozřejmě to pak bylo velice znát i na ledě, hlásí útočník Jan Nevšímal a celková koronavirová situace se promítá i do jeho hodnocení aktuálního ročníku. „Sezona je zvláštní kvůli koronaviru. S kluky jsme dobrá parta, takže to velmi zpříjemní situaci. Myslím, že zápasy zbytečně prohráváme, ale věřím, že se zlepšíme a navážeme na vítěznou linii,“ snaží se hledat pozitiva sedmnáctiletý forvard.

Momentka Jana Nevšímala ze zápasu proti Vítkovicím, jasnému lídrovi tabulky. Foto: Nela Dittrichová

Juniorský tým z dosavadních jedenácti zápasů třikrát vyhrál a osmkrát prohrál. Vyjma dvou o něco vyšších porážek byly zápasy hodně vyrovnané. Mezi soupeři kolikrát nejsou až tak velké rozdíly. „Skoro všechny zápasy, které jsme hrál, byly vyrovnané. Ale bohužel nás trápí koncovka, kvůli níž prohráváme. Chybí nám trošku i toho štěstíčka,“ myslí si Jan Nevšímal. Navíc hned v pěti prohraných zápasech z osmi juniorský tým vedl, ale nedokázal průběžné vedení uhájit až do finiše. „Máme problém se koncentrovat celých šedesát minut na zápas. Třeba si myslíme, že už máme vyhráno, a trošku povolíme, což je samozřejmě špatně. Na tom musíme s kluky zapracovat,“ snaží se najít příčiny a vyvodit důsledky mladý hokejista.

Z jedenácti utkání, které Dukla odehrála, měl podle Jana Nevšímala největší kvalitu zápas Liberec – Jihlava. Červenožlutí na ledě soupeře prohráli 2:3 gólem z 49. minuty, prakticky ihned po tom, co vyrovnali. „S kluky jsme dřeli celý zápas a taky jsme celou dobu soupeře tlačili. Ale bohužel vyhrál šťastnější tým a tím byl Liberec,“ mrzí jihlavského útočníka, který do jihlavské organizace přešel před sezonou 2019/2020 z Tábora. „Musím říct, že je to tu skvělé. V Jihlavě je takové to domácí prostředí, které mi obzvlášť vyhovuje. Trenéři jsou zde také dobří a zkušení, parta v kabině je taky skvělá, takže jsem tu rozhodně spokojený,“ říká Honza.

V utkání dobré úrovně proti Olomouci vedla Dukla již 3:1, přesto odešla z ledu poražena. Dle Jana Nevšímala se takové zápasy stávají kvůli tomu, že tým není koncentrován na zápas celých šedesát minut. Foto: Nela Dittrichová

Nabízí se tak porovnání třeba s Táborem, kde působil. Vzpomínky útočníka jihlavského juniorského týmu na hokejová léta v pětatřicetitisícovém městě jsou pouze pozitivní. „Na Tábor velmi rád vzpomínám. Začínal jsem tam a po nějaké době se opět vrátil. Byla tam skvělá parta kluků i skvělí trenéři. Každopádně Dukla je více profesionálnější tým a cítím, že se zde mohu posunout hokejově dále,“ domnívá se Jan Nevšímal a s tím souvisí i možnost nakouknutí do A-týmu, jelikož trenéři Viktor Ujčík a Karel Nekvasil dávají v Áčku hodně šancí mladým juniorským hokejistům. „Samozřejmě, že po A-týmu koukám. Je to přání všech kluků tady, takže bych byl rád, kdyby se mi podařilo si za dospělou Duklu zahrát. Byla by to velká zkušenost a čest,“ povídá sympaticky.

Osobními cíli se ale Jan Nevšímal nesvazuje. Nějaké počty gólů, bodů nebo toho, čeho by chtěl v letošní sezoně dosáhnout, si úplně nestanovil. „Nijak nad tím nepřemýšlím. Každý zápas chci ze sebe vydat maximum a být v týmu užitečným hráčem,“ prozrazuje skromně hokejista, který v letošní sezoně za juniorku během sedmi utkání vstřelil tři branky a na jednu nahrál. Na další utkání si bude muset, stejně jako všichni sportovci, počkat zřejmě minimálně do 3. listopadu, jelikož z nařízení vlády jsou veškeré sportovní akce zastaveny kvůli velkému šíření koronavirové nákazy. „Myslím, že bychom měli v trénincích na ledě i se zápasy pokračovat. Jsme stále ve stejné sestavě. Navíc kluci, kteří covidem prošli, byli bez příznaků. Takže si myslím, že to pro nás není příliš nebezpečné,“ sděluje upřímně a otevřeně Jan Nevšímal.