Nadšení týmu juniorů a dorostu Dukly z možnosti trénovat na ledě je nevídané!

02.11.2020 / Tomáš Lysý

Být hokejistou juniorky a dorostu Dukly = možnost trénovat v listopadu na ledě. Kdo by to ještě před rokem řekl. Aktuální situace je ale taková, jaká je; zápasy i tréninky jsou přerušené a jedinou možností k tréninku na ledě je být pod širým nebem nebo jet do zahraničí. Extraligové mládežnické týmy Dukly dostaly možnost vyjet ven a jsou za ní opravdu velmi vděční. „Realita předčila všechna naše očekávání. Kluci jsou nadšení a je vidět, že jsou rádi zpět na ledě a v tréninkovém procesu vůbec. Pokud bych řekl, že jsme s možnosti tréninků nadšení, tak to bude slabé slovo,“ neskrývá radost trenér juniorů Štěpán Moravec a určitě nebudeme daleko od pravdy, když si dovolíme říct, že podobné pocity mají všichni účastníci Dukly během přípravy v městě Krynica-Zdrój.

Extraligoví mládežníci Dukly po prvním dnu možná trošku vstřebávali náročný přesun, který trval osm hodin a autobus najel téměř 600 kilometrů - reportáž zde. První listopadový den roku 2020, tedy v neděli, už měli hráči trošku namáhavější program. „Snažíme se naplno využít možnosti trénovat. Máme náročný program, ale jako tým jsme si na začátku jasně řekli, proč tady jsme a co od toho očekáváme a podle toho k této přípravě všichni přistupují. Pokud bych řekl, že jsme z této možnosti tréninku nadšení, tak to bude slabé slovo,“ říká jasně a spokojeně Štěpán Moravec. „Šli jsme do neznámého prostředí, nicméně realita předčila všechna naše očekávání. Máme tu veškerý servis. Podmínky pro trénink jsou perfektní a domácí personál nám vychází ve všem vstříc. Stadion nám nabízí veškerý komfort, který potřebujeme. Kluci jsou nadšení. Je vidět, že jsou rádi zpět na ledě a vůbec v tréninkovém procesu,“ usmívá se trenér juniorského týmu.

Samozřejmě při tom neopomene poděkovat za možnost být na ledě a vyslovit i přání do dnů budoucích. „Vážíme si, že nám tohle bylo umožněno a budeme jen doufat, že nás bude podobná možnost brzy čekat i po návratu u nás doma,“ dodává Štěpán Moravec.

Ve stejném duchu hovoří i trenér dorostu Dukly Marek Melenovský. Ačkoliv Polsko není příliš hokejovou zemí a určitě u našich sousedů hrají prim jiné sporty, hokejový stadion v horském a lázeňském městě Krynica-Zdrój nabízí veškerý potřebný komfort. Není se tak čemu divit, že zde bylo před osmi a půl lety mistrovství světa divize 1B a hokejový stánek často využívají i polské hokejové reprezentační týmy. „Předčilo to moje očekávání. Zázemí je tu nadstandardní. Na klucích je vidět, že jim led chyběl. Všichni si to moc užíváme a jsme za to opravdu vděční,“ je nadšený trenér aktuálně nejlepšího dorosteneckého týmu v ČR.

A jaký byl nedělní druhý tréninkový den? Všechno upřesnil vedoucí výpravy Jiří Jungwirth: „Kluci si vyzkoušeli posilovnu a cardio centrum nebo třeba baletní sál. Vedle tréninků se také hlouběji podívali na vybavení zimního stadionu a užili si trošku zábavy. Jediným problémem bylo vypadlé rameno u Justa Sopotnika, ale v nemocnici mu ho nahodili zpět, takže máme zkušenost i z polské nemocnice,“ podotýká manažer mládeže Dukly a věřme, že další zkušenost s návštěvou „špitálu“ již nebude třeba. „V pondělí se do programu zapojí i distanční výuka,“ upozorňuje hlavní šéf jihlavské výpravy na to, že je kladen důraz i na školu a prospěch hokejistů.

Pokud se podíváte na kompletní fotogalerii z druhého dne, určitě Vám neuniknou zajímavé fotky z bezprostředního okolí stadionu i přilehlé krajiny. „Přímo na stadionu jsou vystavené i boby, takže si kluci mohou vyzkoušet, jaké to je být naskládán v tomto „olympijském“ povozu. V polední pauze byl trenér Štěpán Moravec i na prohlídce okolí,“ prozrazuje se smíchem Jiří Jungwirth.

Realizační tým Dukly během přípravy juniorů a dorostu v Polsku:

Jiří Jungwirth – vedoucí výpravy
Viktor Ujčík – šéftrenér mládeže
Štěpán Moravec, Petr Svoboda, Marek Melenovský, Marian Morava (trenéři juniorů a dorostu)
Jaromír Číhal – kustod.

Možnost trénovat začátkem listopadu na ledě byla loni samozřejmostí. Letos je tomu v českých luzích a hájích úplně jinak. Členové juniorky a dorostu jsou za možnost být na ledě opravdu hodně rádi.

Dobrá nálada všech účastníků přípravy v Polsku z fotek jen čiší.

K přípravě samozřejmě patří i příprava na suchu. Během celého pobytu důsledně dodržují všichni zúčastnění aktuální hygienická nařízení.

Zázemí třítisícového útulného stadionu.

Je libo vyzkoušet místo hokeje bobování?

Jakoukoliv soutěživost jihlavští extraligoví mládežníci rozhodně nezapřou.

Krynica-Zdrój je nejen vyhlášeným lázeňským městečkem s jedněmi z nejnavštěvovanějších polských lázní. Jedenáctitisícové město kousek od slovenských hranic a nedaleko od Zakopaného, vyhlášeného střediska skoků na lyžích, je zasazeno v horách a nabízí tak nepřeberné sportovní či turistické možnosti. Foto: Jiří Jungwirth