Po nešťastné události s Koldou bylo vidět, že jsme tým a jedna rodina, říká Josef Skořepa

26.11.2020 / Tomáš Lysý

Velice cenné tři body. Jihlavští hokejisté si z ledu Litoměřic přivezli vítězství 4:0 a dál se vyhřívají na špičce Chance Ligy, konkrétně na druhém místě o bod za prvním Benátkami, které ale mají o dva zápasy více. Stejně jako proti Havířovu bylo jihlavské vítězství naprosto zasloužené a nyní i za plný počet bodů. „Předvedli jsme parádní výkon, od první do poslední vteřiny. Nemáme se vůbec za co stydět. Koukáme se na svůj výkon a za něj můžeme být spokojení,“ hlásí kapitán Josef Skořepa, který po všemožných peripetiích zapsal první gól v sezoně.

Vítězství na ledě soupeře, vychytaná první nula v sezoně, tři body v tabulce. Lepší zápas asi těžko naplánovat. „V zápasu jsem měl spoustu štěstí a taková utkání jsou hodně mimořádná. Zvonily za mnou snad tři nebo čtyři tyčky. Zápas se ale povedl suprově,“ povídá skromně gólman Jan Brož. Ovšem pravdou je, že na vítězství měl jihlavský gólman velkou zásluhu. Kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby si na něm za stavu 1:0 pro Duklu nevylámal zuby jeden z litoměřických hráčů, který díky parádnímu „Brožíkovu“ zákroku nevyrovnal. „Vedení 1:0 je takový výsledek, že když inkasujete, tak se bojuje zase od nuly. Byl to asi nejtěžší zákrok, ale důležitější byl náš gól na 3:0. Po něm jsme se uklidnili a vstřelili jsme ještě branku v oslabení,“ těší jihlavského brankáře, který se po přerušení ukazuje ve výborné formě a za dva zápasy pustil jen jednu branku.

Mladému gólmanovi určitě pomohlo, že hráči před ním padali do střel. Třeba jako za stavu 4:0 pro Duklu, kdy Tomáš Harkabus na hranici vlastního obětování zastavil svým tělem ránu soupeře od modré. „Fakt jsme to suprově týmově odbojovali. Hráči mi strašně moc pomohli zblokovanými střelami, kdy jsem třeba neviděl puk nebo jsem měl před sebou clonu. Schytali to za mě a za to jsem jim strašně vděčný, protože jinak by se tohle chytalo hodně těžko,“ děkuje na dálku svým spoluhráčům. A za první vychytanou nulu v sezoně rád zaplatí. „Na zaplacení mám a mám i nějaké bonusy za tu nuličku, tak mi po zkásnutí třeba i něco zbyde,“ rozesměje se „Brožík“.

Bohužel, ke stoprocentní spokojenosti chybí Janu Brožovi a vůbec celému týmu, aby z Litoměřic odjížděli kompletní. Obránce Daniel Kolář, který byl z ledu odvezen na nosítkách po souboji s Janem Výtiskem, zůstal na pozorování v litoměřické nemocnici. „Ani slovy nemůžu popsat, jak jsem se cítil. Když jsem byl v brance na druhé straně kluziště a viděl jsem, jak Kolda padá… Nejdůležitější je, aby byl Dan v pořádku a neměl z toho žádné následky,“ přeje si za celý tým.

Jan Brož po výhře 4:0 v Litoměřicích

V době, kdy Daniel Kolář padal k zemi, nezvedal se z ledu a nejevil známky pohybu, zatrnulo snad každému z přítomných lidí v Kalich aréně. Naprosto přesně to vystihl kapitán Josef Skořepa: „Byli jsme z toho úplně hotoví. Já měl strašné nervy, jelikož jsem vůbec nevěděl, co s Danem je a chodil jsem po střídačce jako Janek. Po téhle nešťastné události bylo vidět, že jsme fakt jako tým, jako rodina! A díky Bohu, že bude Kolda v pořádku a za dva dny snad bude zase u nás v kabině,“ doufá jihlavská jednaosmdesátka.

Po všemožných peripetiích se zraněním hned v prvním kole a následnými událostmi okolo koronaviru sehrál Josef Skořepa teprve své třetí utkání v sezoně. Na vůbec první vstřelený gól tak čekal až na konec listopadu, kdy v duelu proti Litoměřicím dal druhou branku Dukly po dorážce tvrdé rány Matěje Pekra. „Jsem za gól fakt rád. Byly okolnosti, že jsem nehrál a byl jsem zraněný. Ale to k hokeji patří a jsem rád, že naše lana dala proti Litoměřicím pár gólů. Příští zápas snad zase vyhrajeme a góly dá třeba někdo jiný,“ prohodí ve známost starou pravdu, že hokej je týmová hra, což bylo vidět třeba i za stavu 4:0 a obětavosti hráčů Dukly, kteří padali do střel. „I kdybychom vedli 6:0, tak do střel budeme padat. V žádném zápasu nechceme dostat gól, proto do střel padáme. A Honza to má za tisícovku,“ hlásí směrem k vychytanému čistému kontu Jana Brože.

Škoda pouze je, že do ochozů nyní nemohou diváci, protože Jihlava po opětovném rozehrání soutěže navázala na dobré výkony. Je předvedená hra proti Litoměřicím přesně to, co chce Dukla dále předvádět? „Předvedli jsme fakt parádní výkon od první do poslední vteřiny, ale možná chceme být ještě lepší. Nemáme se za co stydět,“ hlásí Josef Skořepa a poté upřímně prohlásí: „Vyhráli jsme 4:0 nad mladými kluky, kteří jsou rádoby hvězdičky. Já těm klukům hrozně přeju, aby uspěli. Jsou to talenti, budoucnost českého hokeje. Ale mají se ještě hodně co učit a musí na sobě makat. Když to řeknu na férovku, porazili jsme je 4:0 a porazili je hobíci, kteří ještě nedávno chodili do práce,“ poukazuje kapitán Dukly na to, že relativně nedávno v době přerušení soutěže si hráči Dukly přivydělávali na živobytí jinak než hokejem. „Přeju klukům hodně štěstí, ať jim to vyjde na mistrovství světa,“ uzavírá rozhovor Josef Skořepa.

Josef Skořepa hodnotí výhru v Litoměřicích

Autoři videa: Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný