Odměna za dobré výkony. Lukáš Mareš vypomůže extraligové Olomouci

11.12.2020 / Tomáš Lysý

Odchovanec jihlavského hokeje Lukáš Mareš si poprvé v kariéře vyzkouší Tipsport extraligu ledního hokeje. Jednadvacetiletý hokejista, který ve svém mladém věku odvádí na ledě výbornou práci, logicky zaujal týmy z nejvyšší soutěže. Nyní dostane šanci v extraligové Olomouci. „Lukáš herně hodně povyrostl. Podává dobré výkony, je jedním z našich nejlepších obránců. Proto dostane v extralize šanci v Olomouci, se kterou si nyní vypomáháme. Přeju mu, ať se mu premiéra v extralize povede a ať si nejvyšší soutěž vyzkouší. Tyto zkušenosti může pak zúročit i v Dukle,“ sděluje jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Hráčské pohyby na trase Jihlava – Olomouc jsou v poslední době hodně časté. Oba kluby mají mezi sebou velmi dobré vztahy. Na začátku listopadu, kdy se extraliga po nouzovém stavu opět rozjela a naopak Chance Liga stála, vypomáhal Hanákům obránce Tomáš Černý (jenž byl v Olomouci před sezonou na zkoušce) a útočník Tomáš Čachotský. Zatímco zkušený jihlavský forvard odehrál v Olomouci čtyři utkání a po krátce po restartu Chance ligy se bohužel zranil, jeho spoluhráč hraje za Moru dále.

Třiadvacetiletý bek dosud zastoupil v olomouckém dresu k sedmi utkáním s bilancí jednoho bodu a například minulý týden měl hodně nabitý zápasový program. V období od 5.12 do 9.12. odehrál Tomáš Černý totiž hned čtyři zápasy (za Jihlavu v Kolíně, o den později za Olomouc proti Vítkovicím, po jednodenní pauze nastoupil v dresu Hanáků na ledě Mladé Boleslavi a následně hájil jihlavské barvy při kanonádě ve Vsetíně). Celkově v letošní rozkouskované sezoně odehrál již 21 zápasů (čtrnáct v Jihlavě, sedm v Olomouci).

Tomáš Černý v dresu extraligové Olomouce.

Tomáš Čachotský si znovu vyzkoušel extraligu. Foto: Alena Zapletalová / HC Olomouc

Když se Dukle první prosincový den proti Slavii zranil Tomáš Čachotský, hledal jednatel klubu Bedřich Ščerban výpomoc. Olomouc nabídla Dukle osmnáctiletého forvarda Joshuu Jamese Máchu, jenž hned při svém prvním startu v červenožlutém dresu rozhodl v prodloužení zápas proti Porubě. Další trefu zapsal při kanonádě ve Vsetíně, kdy zvyšoval na 5:0 a během tří zápasů nasbíral za Duklu tři body (2+1).

Nyní si za Olomouc zahraje i Lukáš Mareš, jenž zaujal slibnými výkony již v loňské sezoně. Vedle důrazného pojetí hry a podpory ofenzívy zaujal třeba i čistým hitem na zkušeného Rostislava Martynka. „„Na ledě si letos hodně věřím a je jedno, kdo proti mně v té chvíli jede. Mou prací je obrat ho o puk, a když to jde, tak ho i šikovně trefit,“ okomentoval tehdy danou situaci. Hned po sezoně nabídla Dukla svému odchovanci novou smlouvu na dva roky s opcí.

V letošní sezoně nastoupil „Mary“ za Duklu ke všem čtrnácti zápasům s bilancí šesti asistencí. Z hlediska účasti na ledě je v A-týmu nejlepší s bilancí +8 bodů. Po pátečním debutu v extralize za Olomouc by měl být Lukáš k dispozici Jihlavě o den později ve Frýdku-Místku.

Joshua James Mácha se v Dukle doposud jeví ve výborném světle.

Lukáš Mareš dostane šanci v extraligové Olomouci. Foto: Nela Dittrichová

AKTUÁLNÍ KÁDR HC DUKLY JIHLAVA

Brankáři: Jan Brož, Tomáš Fučík, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč, Maxim Žukov (stále se řeší administrativní náležitosti jeho příchodu, prodloužené současnou celosvětovou situací)
Obránci: Vlastimil Bilčík, Daniel Bukač (dlouhodobě zraněný), Tomáš Černý (výpomoc Olomouci), Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kolář, Daniel Krenželok, Lukáš Mareš (výpomoc Olomouci), Jan Strejček, Jan Zedek
Útočníci: Vítězslav Brož (zraněný), Tomáš Čachotský (zraněný), Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Kryštof Hrala, Tomáš Chlubna, Jakub Illéš, Tomáš Jiránek, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Joshua James Mácha (výpomoc z Olomouce), Matěj Pekr, Michal Poletín (měsíční hostování ve Zlíně), Josef Skořepa, Matěj Zadražil (zraněný)