Do Dukly jde na zkoušku olomoucký obránce Matúš Hlaváč

04.01.2021 / Tomáš Lysý

Hráčské pohyby na trase Jihlava – Olomouc neustávají. Vedoucí tým Chance Ligy může využít od účastníka české nejvyšší hokejové soutěže mladého obránce Matúše Hlaváče, který letos třikrát nastoupil také za nedalekou Třebíč. „Po Danielu Bukačovi máme ze hry také Lukáše Mareše, takže zkoušíme obránce. Matúš je hráč, který reprezentoval Slovensko na mistrovství světa hráčů do 18 let a byl v širším kádru slovenské dvacítky,“ informuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Obránce Daniel Bukač chybí od čtvrtého kola, kdy utrpěl zranění na ledě Benátek nad Jizerou a je dlouhodobě mimo hru. Nyní se k němu z hráčů obranných řad připojil i klubový odchovanec Lukáš Mareš, který musí na operaci a Dukle také nebude k dispozici. Jihlava již zareagovala angažováním obránce Jakuba Březáka z Litvínova, nyní do klubu přichází na zkoušku i Matúš Hlaváč.

Devatenáctiletému hráči je jméno Dukla dobře známé, ve své zemi je totiž odchovancem Dukly Trenčín. Od sezony 2016/2017 ale působí v českých hokejových soutěžích. V Přerově tehdy v mladším dorostu zaznamenal 26 bodů (6+20) v osmatřiceti utkáních. O rok později se již přesunul do Olomouce, kde byl jedním z lídrů staršího dorostu a ve 42 zápasech zaznamenal na obránce výborných 21 bodů (5+16).

V ročníku 2018/2019 byl tahounem juniorky Olomouce a poprvé naskočil i za seniorský tým Hanáků. V pěti zápasech si hned připsal premiérový extraligový gól a jednu nahrávku. Jeho dobré výkony neunikly trenérům slovenské reprezentační osmnáctky a zahrál si na mistrovství světa hráčů do 18 let, kde nastoupil k sedmi utkáních.

Loňskou sezonu byl opět pilířem juniorky Olomouce, v olomouckém Áčku přidal další dva zápasy a příležitost dostal také v prvoligové Třebíči. Za Horáckou Slavii odehrál 11 zápasů, ve kterých dal dvě branky a na jednu nahrál. Letos naskočil v třebíčském dresu do tří utkání a za juniorský tým Olomouce odehrál devět zápasů s bilancí osmi bodů (2+6).

Matúš Hlaváč (vlevo) během zápasu juniorky Olomouce proti Dukle ze začátku letošní sezony. Foto: Nela Dittrichová