Hubas, díky! Jeden z výrazných symbolů desetiletky Dukly Radek Hubáček ukončil kariéru

15.01.2021 / Tomáš Lysý

Patří k těm hokejistům, kteří si svojí bojovností a obětavostí na ledě a následnými zábavnými rozhovory ihned získali přízeň fanoušků. A nejinak tomu bylo v Dukle Jihlava. Radek Hubáček, jeden z pilířů postupové sezony 2016/2017, v polovině ledna 2021 pověsil brusle na hřebík a ukončil hráčskou kariéru. „Všichni víme, že Dukla byla a bude moje srdcovka. Po boku Čagyho bych na ledě klidně zdechnul,“ říká upřímně, tedy tak, jak ho všichni známe. „Krásnej mladej a svalnatej křópek z Brna,“ jak ho kdysi nazval Martin Filip, zůstane po konci kariéry ve Švýcarsku, kde zároveň pracuje.

Odchovanec Komety Brno, který si extraligu postupně vyzkoušel v dresu Vsetína a poté Vítkovic, přišel do Dukly poprvé během sezony 2009/2010 v rámci měsíční výměny s Vrchlabím, kam naopak putoval Jiří Hanzal. Během jedenácti zápasů zapsal šest asistencí a na ledě zanechal dobrou stopu.

Netrvalo dlouho a v Jihlavě se objevil znovu. Do srdce Vysočiny přišel před sezonou 2011/2012 a po tři sezony patřil ke klíčovým hráčům kádru. Zejména sezona 2013/2014 byla pro „Dráčka“, jak se mu také často říkalo, životní. V 57 zápasech včetně play-off zaznamenal 50 bodů (18+32). Za tyto tři sezony odehrál v červenožlutém dresu 167 zápasů, ve kterých zaznamenal 111 bodů (37+74). Fanoušky ale zaujal také svojí bojovností a obětavostí, která se rovnala padáním do střel za každé situace.

Poté si na rok odskočil do Anglie. „Tam to bylo dobré, protože jsem mohl chodit i na fotbal,“ smál se při vzpomínkách na toto angažmá. Následně chvilku hrál třetí německou ligu, aby se vrátil do českých hokejových luhů a hájů, konkrétně do Havířova. Ještě 21.1.2017 nastoupil „Hubas“ v dresu AZetu na tehdejším Horáckém zimním stadionu proti Jihlavě, ale o deset dní později se již hlásil v kabině Dukly. A jeho rozhovor o tom, jak se zrodil jeho příchod do červenožlutého kádru, se stal oblíbeným. „Hráli jsme tady s Havířovem a po špílu jsem jel kolem střídačky. Tam byl masér Jindra Hurda, tak jsem ho pozdravil a říkám mu: Zdar Draku! A on na mě, kdy se vrátím do Dukly. Tak jsem mu řekl: Třeba hned, běž to zařídit. No tak to asi zařídil,“ říkal rozverně s tím, že nešel do neznámého prostředí. „Tady znám skoro všechny. Já jsem všude zdejší, takže jsem přišel prakticky do svého,“ smál se.

A právě Radek Hubáček s Tomášem Jiránkem, který přišel ve stejný čas, byli posledními dvěma chybějícími střípky do postupové mozaiky. Jihlavští hokejisté ve čtvrtfinále přejeli Frýdek-Místek, v semifinále hraném na nejdelší počet sedmi zápasů zdolali Kladno a šli do baráže. Shodou okolností, první i rozhodující sedmý zápas proti Rytířům skončil výsledkem 1:0. Úvodní bitvu rozhodl gólem Radek Hubáček, v rozhodujícím sedmém utkání se trefil Richard Diviš.

V prolínací soutěži nebyla Dukla favoritem, ale všechno se sešlo v pravý čas. Výkony, týmovost, bojovnost, neskutečná parta i kousek potřebného štěstíčka. A nebyl by to „Hubas“, aby před startem prolínací soutěže neodlehčil atmosféru. Soupeřem Dukly byly mj. i Pardubice, kde tehdy hrál jeho bratr Petr. „Samozřejmě su rád, že k tomu souboju dojde. Protože co jsme hráli proti sobě, to už je 12 let zpátky. Tata tak konečně vyběhne na hokej. Po postupu do baráže mi psal kamarád, že gratuluje a že doufá, že bráchovi vybiju zuby. Akorát brácha už žádný nemá,“ prohodil do kamery. Tehdejší tým bojovníků po jedenáctém kole mohl doma slavit postup do extraligy po dlouhých dvanácti letech.

Chvíle čistého štěstí Radka Hubáčka (vpravo) s Tomášem Čachotským a vůbec všech hráčů Dukly při oslavách postupu do extraligy 2017. Foto: Tomáš Buksa

V extraligové sezoně nehrála Dukla druhé housle, ba naopak. Hokejová „Popelka“ si získávala respekt a uznání nejen mnohem silnějších soupeřů, ale i hokejových expertů. Po základní části skončila Jihlava na 13. místě, stejná pozice jí patřila i po play-out. Bohužel se opět ukázala zrádnost soutěže jménem baráž o extraligu. Dukla začala baráž výborně, ale třeba jako některé další týmy jí nedokázala dotáhnout do úspěšného záchranářského konce. V konečném účtování chyběl Jihlavě k udržení jediný bod.

Po sestupu se Jihlava s Radkem Hubáčkem rozloučila a zkušený hokejista v tichosti zamířil do rakouského Silzu hrající tamní čtvrtou ligu. Před sezonou 2019/2020 přešel do Švýcarska do klubu SC Bönigen. Ve městě v kantonu Bern poblíž dvou velkých jezer našel jeden z rájů na zemi a hokej prolínal se zaměstnáním. Jenže současná podivná koronavirová doba včetně zdravotních problémů uspíšila jeho konec kariéry. „Letošní sezona byla moje poslední, předčasně ukončená... Soutěž v říjnu přerušili a kolem nového roku jí zrušili úplně. Kvůli kyčli už nemám na to být jedenáct měsíců bez ledu, akorát bych se na ledě trápil,“ prozradil klubové redakci Dukly. V zemi helvétského kříže zůstane nadále. „Mám tady super práci. Navíc je tu super prostředí. Jezero za barákem, všude kolem hory,“ usmívá se velký fanoušek fotbalu a zejména brněnské Flinty (Zbrojovka) a Líšně.

Radek Hubáček odehrál za Duklu celkem 272 zápasů s bilancí 48 branek a 99 asistencí. A také s bilancí desítek zblokovaných střel.

Hubas, děkujeme ti za všechno, co jsi pro Duklu udělal, a přejeme pevné zdraví a štěstí v osobním životě!

Další momentka z oslav postupu Dukly do Tipsport extraligy ledního hokeje. Foto: Tomáš Buksa