Do Dukly se po čtyřech letech vrací obránce Filip Dundáček

26.01.2021 / Tomáš Lysý

Další člen postupové party ze sezony 2016/2017 je zpět. Po Vlastimilu Bilčíkovi, který přišel před touto sezonou, hlásí Dukla posilu do obranných řad v podobě Filipa Dundáčka. Pětadvacetiletý odchovanec havlíčkobrodského hokeje se měl v Jihlavě hlásit již na konci minulého týdne, ovšem jednání s Porubou se částečně protahovala. K definitivě došlo v úterý 26. ledna 2021 ráno, kdy „Dundy“ podepsal smlouvu u jednatele Bedřicha Ščerbana.

„Abych řekl pravdu, tak jsme byli v kontaktu s vedením Dukly už v létě, ale tehdy jsem se rozhodl ještě setrvat v Porubě. Bohužel moje pozice letos nebyla tak silná jako loni. A když se naskytla možnost vrátit se zpátky do Dukly, tak jsem to uvítal a nabídku přijal,“ povídá obránce s ofenzívními sklony.

Filip Dundáček a jednatel Dukly Bedřich Ščerban při podpisu smlouvy. Foto: Tomáš Lysý

Rodák z Havlíčkova Brodu Filip Dundáček začínal s hokejem ve svém rodném městě a již v patnácti letech hrál za havlíčkobrodský starší dorost (tehdejší kategorie hráčů do 18 let). V mládežnických kategoriích mezi svými vrstevníky vyčníval, proto nebylo překvapením, že v sezoně 2011/2012 okusil v pouhých sedmnácti letech premiéru za seniorský tým Havlíčkova Brodu, jenž tehdy hrál první ligu. Ve stejné sezoně oblékl ve třech utkáních i dres reprezentace do 17 let.

Po tomto ročníku se hlásil v Jihlavě. Ač byl kategorií starší dorostenec, prakticky celou sezonu odehrál za jihlavské juniory. Ale vypomohl i v nižší kategorii, která se pod vedením trenéra Františka Zemana radovala z historického bronzu. V ročníku 2013/2014 jako opora juniorky Dukly nastupoval i v reprezentačním kádru do 18 let. O sezonu později reprezentoval svou zem v družstvech U-19, U-20 a zapsal prvních 17 startů za A-tým Dukly s bilancí gólu a asistence. Během tří let odehrál za juniory Dukly dohromady 131 zápasů, ve kterých nasbíral 72 bodů (18+54).

Během sezony 2015/2016 nastoupil v Áčku Dukly k 18 zápasům (2+5), ovšem jeho kariéru přibrzdilo vážné zranění. Kvůli němu začal přípravu na další ročník jen v rámci zkoušky, ale pevné místo v kádru jihlavského seniorského týmu získal. Na konci sezony se pak mohl radovat z postupu Dukly do extraligy. K němu jako jednadvacetiletý hokejista přispěl 16 body (2+14) v 73 zápasech.

Oslavy postupu do extraligy 2017. Filip Dundáček (vlevo) se takto radoval z postupu s Davidem Březinou, se kterým se následující ročník sešli ve Vsetíně. Foto: Tomáš Buksa

Tipsport extraligu ledního hokeje si ale v Jihlavě nezahrál, jelikož patřil k několika hráčům, se kterými se trenéři Petr Vlk a František Zeman rozloučili. „Zamrzelo to, že si člověk nemohl extraligu zahrát, ale takový je hokejový život. Byla to asi jedna z mých nejúspěšnějších sezon. Vzpomínám na to jen rád, sešla se tady dobrá parta kluků a všechno si sedlo, jak mělo,“ vzpomíná Filip Dundáček, který o parádní hokejovou atmosféru, jenž doprovázela Horácký zimní stadion při následných extraligových bojích, ale nepřišel. Zamířil totiž do Vsetína, který postoupil z druhé ligy do první a také Na Lapači vládla skvělá kulisa. Za Vsetín zapsal 54 zápasů (7+16), jenže u Valachů poté nepokračoval. „Ve Vsetíně jsem si neměl na co stěžovat. Lidé tam hokejem žijí a byla tam radost hrát. Když člověk nastoupí doma za Vsetín, tak člověku naskočí úplně husina,“ vybavuje si výbornou, mnohdy slivovicí vylepšenou, atmosféru.

Jeho další kroky směřovaly na Porubu, kde na konci listopadu 2018 skončil a zamířil více na východ. V týmu slovenských Nových Zámků ale – i kvůli špatné finanční morálce klubu – dohrál sezonu a vrátil se zpět do kádru RT TORAXu. „Po Vsetíně jsem začal na Porubě, kde se mi moc nedařilo a usoudil jsem, že je čas na změnu. Šel jsem dohrát sezonu do Nových Zámků. Zpočátku jsem si myslel, že to není špatná cesta. Slovenská nejvyšší soutěž je o něco výše než naše první liga, protože v ní hraje hodně zkušených hráčů. Ale moc dobře nevzpomínám na to, co se začalo dít na konci sezony. Dodnes mi dluží peníze a člověk se s klubem nějakou dobu soudil. Takže asi jen negativní vzpomínky,“ ohlíží se za mezinárodním angažmá. Za Ostravany celkem nastoupil k devadesáti utkáním, dal tři branky a na dalších 16 nahrál. Jednu ze tří branek vstřelil i Dukle Jihlava, když v prodloužení rozhodl první zápas loňského předkola play-off. „To byl asi můj druhý gól sezony a možná jsem se trenérům v tu dobu zalíbil. To byste se museli zeptat jich,“ směje se Filip.

Nyní už bude další zápasy a zápisy do statistik přidávat v červenožlutém dresu, který oblékne téměř po čtyřech letech. V A-týmu Dukly již překonal stovku zápasů; celkově v červenožlutých barvách odehrál 108 utkání, ve kterých získal 25 bodů (7+18). „Cíle budou hodně podobné jako v Porubě, kde jsou také nejvyšší cíle. To samé je v Dukle. Odcházím z druhého týmu tabulky do prvního, takže se pro mě v tomto nic moc nemění. V Jihlavě jsou ty největší cíle a budeme se snažit, abychom jich dosáhli,“ říká Filip Dundáček.

Filip Dundáček podepisuje smlouvu s Duklou Jihlava. Foto: Tomáš Lysý

Filip Dundáček o návratu do Dukly Jihlava

Autor videa: Tomáš Lysý

Aktuální soupiska HC Dukla Jihlava

Brankáři: Jan Brož, Tomáš Fučík, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč, Maxim Žukov (k týmu by se měl připojit začátkem února 2021)
Obránci: Vlastimil Bilčík, Daniel Bukač (po operaci začíná s tréninkem), Tomáš Černý, Filip Dundáček, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kolář, Daniel Krenželok (po operaci), Lukáš Mareš (po operaci začíná s tréninkem), Jan Strejček, Jan Zedek
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Tomáš Chlubna, Jakub Illéš, Tomáš Jiránek, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Joshua James Mácha, Matěj Pekr, Joef Skořepa, Matěj Zadražil

A nyní trošku nevážně

Před baráží 2017 točila redakce Dukly rozhovor s třemi vybranými hráči na tři jihlavské soupeře - České Budějovice, Karlovy Vary a Pardubice. Filip Dundáček byl vybrán do videorozhovorů proti Motoru, jelikož v jednom ze vzájemných zápasů se nebál shodit i rukavice. A jak tehdejší rozhovor s „Krokodýlem Dandy z pavilonu plazů“ vznikal? Mrkněte se na tento článek nebo na video níže 😊 „Tuhle přezdívku jsem fakt naposled slyšel, když jsem byl v Jihlavě. Od té doby mi takhle nikdo neřekl. Takže přivítání v kabině bude určitě super. Proběhne nějaké pošťouchnutí a věřím, že tady bude dobrá parta a zapadnu,“ usmívá se na závěr rozhovoru nová posila obranných řad Dukly.

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla