Maxim Žukov se již připojil k Dukle!

01.02.2021 / Tomáš Kalas

Dlouho očekáváná posila do brankoviště dorazila! Brankář Maxim Žukov, který byl v roce 2017 draftován do NHL Vegas Golden Knights a následně se přesunul do organizace Maple Leafs v Torontu, po problémech s administrativou nakonec přistál v pondělí 1. února na pražském letišti a může tak doplnit stabilní zápasovou dvojici Brož – Fučík v jihlavském brankovišti. Maxim, welcome!

Ačkoliv do České republiky mířili hokejisté z Ruska během rozehraného ročníku (Frýdek-Místek měl například v sestavě od 13. ledna obránce Šepeleva – pozn. aut.), u Maxima Žukova bylo vyřízení všech formalit nutných k bezproblémovému příletu poněkud složitější. Trable s jeho příjezdem přiblížil jednatel klubu Bedřich Ščerban. „Nám se sečetly snad všechny okolnosti, které průtah způsobily. Kaliningrad, odkud Maxim pochází, je autonomní oblast Ruska, což zkomplikovalo některé pochody. Jako ruský občan byl ale v Americe, bylo potřeba tedy potvrdit nejen bezúhonnost z Ruska, ale následně jsme zjistili, že i od federálních úřadů ze zámoří,“ popisuje část patálií s příletem Žukova jednatel klubu.

„Když jsme to všechno měli a podali, tak zase zavřeli ambasádu kvůli koroně. V momentě, kdy došlo k znovuotevření a mohli jsme v procesu pokračovat, původní dokumenty byly již propadlé a vše bylo potřeba sehnat znovu,“ nabízí Ščerban stručný pohled do všech problémů, které klub při vyřízení přestupu potkaly. Nakonec ani zpřísnění opatření pro vstup cizinců do České republiky proces nijak nezkomplikovalo, a tak se Žukov po příjezdu týmu z Prahy může s novými parťáky seznámit.

Maxim Žukov

Rodák z Kaliningradu nastupoval v mládežnických týmech Ruska, přesněji v kategoriích U-16, U-17 i U-18. V osmnáctce chytal na mistrovství světa hráčů do 18 let v roce 2017, tehdy již jako brankář Green Bay Gamblers z nejlepší americké juniorské soutěže United States Hockey League (USHL). Na tehdejším světovém šampionátu hrál také jihlavský brankář Jakub Škarek, k přímé konfrontaci zápasu ČR – Rusko ale nedošlo, jelikož při výhře Sborné 5:4 v prodloužení jihlavský odchovanec nenastoupil. Mladí Rusové tehdy dotáhli šampionát k zisku bronzových medailí a Maxim Žukov byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství.

Maxim Žukov na mistrovství světa hráčů do 18 let roku 2017. Zdroj: IIHF

Krátce poté ho draftoval tým NHL Vegas Golden Knights, ve 4. kole jako 96. v pořadí. Následující sezonu strávil opět v Green Bay. Za stejný tým začal i sezonu 2018/2019, ovšem poté přešel do Barrie Colts hrající kanadskou juniorskou soutěž Ontario Hockey League (OHL). Před začátkem minulé sezony jej coby volného hráče podepsalo Toronto Marlies z American Hockey League (AHL), farma výrazně slavnějšího Toronta Maple Leafs hrajícího nejlepší hokejovou soutěž světa NHL. Za Marlies ale Rus nechytal, nakonec putoval o farmu níže do Newfoundlandu Growlers hrajícího ECHL (stejnou soutěž si vyzkoušel i další bývalý gólman Dukly Miroslav Svoboda).


Dres Vegas Golden Knights si vyzkoušel při Development Campu (obrázek výše), mezitím hrál dvě a půl sezony v nejlepší americké juniorské soutěži USHL za tým Green Bay Gamblers. Zdroj: IIHF

Nyní přichází Maxim Žukov do Dukly Jihlava, kde bude mít dres s číslem 60. Mladý hráč je jedním z mála ruských brankářů, kteří opustili mateřskou zemi, aby hráli v Americe. Dle zámořských médií má výborné bruslařské schopnosti a jeho 191 centimetrů ho opravňuje k tomu, aby byl velice šikovný v horní polovině branky. Někteří ho dokonce srovnávají s Marc-André Fleurym a v NHL je zařazen mezi deset nejlepších prospektů (tzn. hráčů na prahu slavné soutěže nebo takových, kteří už v NHL krátce nastoupili).

Také s Torontem má ruský gólman zkušenosti, i trikot slavných Maple Leafs vyzkoušel při Development campu. Zdroj: IIHF