Každý viděl, že puk byl do branky kopnutý, říká Matěj Pekr

25.02.2021 / Tomáš Lysý

Po třech bodech proti Litoměřicím si Dukla ukázala, že i nepříznivě se vyvíjející zápas dokáže otočit do vítězného konce. Jihlavští prohrávali proti Třebíči 0:2 a 1:3, přesto i přes řadu zbytečných vyloučení ve třetí části srovnali na 3:3 a nakonec vyhráli na nájezdy. „Škoda, že jsme v první třetině nedali nějaký gól. Ve druhé části jsme naším oslabením dostali soupeře do dvoubrankového vedení, které jsme těžko dotahovali, ale povedlo se. Za dva body jsme spokojení, ale škoda výpadku ve druhé třetině,“ hodnotí utkání Matěj Pekr, který ke gólu na 2:3 přidal i asistenci při vyrovnávající trefě a poté i proměněný nájezd. Ve videorozhovoru se upřímně vyjadřuje i k momentu v prodloužení, kdy Třebíči správně nebyl uznán gól na 3:4.

Právě nevyužité šance v první třetině a nepříjemnost v části druhé, kdy Třebíč využila přesilovku pěti proti třem a po skončení klasické výhody dala další branku, málem stály Duklu zápas. Do třetí části šli Jihlavští za stavu 1:3, ovšem i přes řadu zbytečných vyloučení zvedl Matěj Pekr prapor snižujícím gólem na 2:3. „Víťa Brož mi dal puk v obranném pásmu a já se ho snažil zavést do útočného pásma. Nejprve jsem chtěl puk nahodit, ale obránce couval a neměl rychlost. Tak jsem zkusil projet okolo, přebruslil jsem ho a Víťa mezitím šlapal do brány. Chtěl jsem mu nahrát, naštěstí si jejich obránce srazil kotouč do branky,“ hovoří o šťastném moment. Posléze při gólu Jiřího Fronka na 3:3 z dorážky zapsal asistenci a potvrdil tak post nejproduktivnějšího hráče týmu.

Tyto momenty ale zakryla situace v prodloužení, kdy Třebíč v přesilovce vstřelila branku na 3:4, jenž ale byla dosažena úmyslným kopnutím Ladislava Bittnera. Kanonýr Horácké Slavie se příliš neradoval, na rozdíl od většiny spoluhráčů. „Nevěděl jsem, jestli to sudí viděli, ale já to ze střídačky okamžitě věděl a jel jsem za rozhodčím. Trošku mě to vytočilo. Bittner dává spoustu gólů a je fajn hráč, ale jestli takhle kopne gól a nepřizná se, tak je to špatně a ať se na mne nikdo nezlobí. Jestli takhle Láďa Bittner dává většinu gólů, tak klobouk dolů,“ je rozezlen Matěj Pekr a pokračuje. „Pak se radují v rohu, jak kdyby vyhráli postup. To stejné jejich druhý gólman, zabalený v dece, nechytá, protože nechytne asi ani taxík. A oni se tam radují, jak kdyby postoupili. Nezlobte se na mě, tohle mě trošku vytočilo,“ povídá v upřímných emocích.

Celá situace se nakonec vyvinula tak, že sudí branku neuznali. Ovšem nebylo to ihned… „Jel jsem za hlavním, ten to neviděl. Druhý hlavní to také neviděl a čárový přijel a asi jim poradil, že tam gól kopl. Viděl to celý stadion, že puk byl do branky kopnutý. Nebyl odražený, ale kopnutý. Kdyby se hrál fotbal, OK, vyhráli 1:0, ale my jsme hráli hokej. Možná jsem teď trošku v emocích, ale nelituju toho. Tohle musel vidět každý, co byl u televize nebo na stadionu. A když se člověk nepřizná… Fair-play šlo dneska trošku stranou,“ hlásí oprávněně „Peky“, který si zároveň pochvaloval, že ani za stavu 1:3 se červenožlutí nevzdali. „Ze začátku třetiny bylo tempo obrovské. Souboje se slušně dohrávaly. Oslabeními jsme se dostali do útlumu, ale ve třetí třetině jsme se hnali za vyrovnáním. Do play-off jsme si ukázali, že i když prohráváme 1:3, tak zápas ještě dokážeme nějakým způsobem zvrátit,“ uzavírá rozhovor jihlavský snajpr.

Matěj Pekr po výhře nad Třebíčí

V podobném duchu hodnocení situace v prodloužení pokračoval i Jakub Illéš. „Viděl jsem, že jejich hráč puk kopl, ale neviděl jsem přesně, jestli to rozhodčí uznal rovnou a oni se jeli radovat nebo se jeli radovat, aby přesvědčili rozhodčí. Ale popravdě jsem ještě takovou situaci snad neviděl, že by se tým radoval… Je to taková podpásovka, tak počkám na verdikt a podle toho se chovám! Vyplynulo z toho spoustu zbytečných hádek. Je to derby a zkusit ho rozhodnout takhle kopnutím prodloužení... Škoda,“ povídá skromný, ale o to víc produktivní forvard. „Jejich náhradního brankáře ani nebudu komentovat. Kdybych já nechytal nebo celý zápas nehrál, tak se asi nebudu ani vyjadřovat. To asi nemá cenu komentovat, je to lidská stránka,“ vyjadřuje se k daným momentům.

S tempem zápasu byl spokojen. Stejně jako třeba Matěj Pekr nebo asistent trenéra Karel Nekvasil, kterého těšilo, že se Dukla aspoň trošku přiblížila výkonům z období před Vánoci. „Od prvního vhazování měl zápas obrovský náboj a tempo. Ale nepodařilo se nám vstřelit nějaké branky a vytěžit z toho tlaku něco pro nás. Ale utkání určitě mělo parametry play-off,“ myslí si pětadvacetiletý forvard, který skvěle proměnil rozhodující nájezd v páté sérii – klička a dokonalé vykoupání brankáře. „Já to takhle dělávám a už minulý rok, když jsem do Dukly přišel, tak se mi takto povedlo skórovat proti Pavlovi Jekelovi, gólmanovi Třebíče. I když nám dal Tomáš Havránek, který hrál v Třebíčí, informace, že Pavel nekleká, že nereaguje a že je zalezlý, tak se stal přesný opak. Havris to určitě myslel dobře, ale trošku jsme se tomu zasmáli a jsme rádi, že jsme vyhráli,“ směje se hokejista s číslem 15.

Jakub Illéš hodnotí utkání proti Horácké Slavii

Trenér Karel Nekvasil hodnotí zápas Dukla – Třebíč 4:3 sn.

Autor videí: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 4:3 sn.

Autor videa: HokejkaTV