Novým šéftrenérem mládeže Dukly a trenérem juniorky se stává Michal Broš

17.03.2021 / Tomáš Lysý

Vedle spolupráce na poli partnerském (více zde) nebo podpisů mladých talentovaných hráčů pracuje Dukla i na poli mládežnickém. Novým šéftrenérem mládeže Dukly a zároveň hlavním koučem juniorského týmu se stává Michal Broš. Mistra světa z roku 2000 a bývalého vynikajícího útočníka mj. Olomouce, Vsetína, Sparty nebo finského týmu Oulun Kärpät oslovili s nabídkou jak zástupci mládeže Dukly, tak trenér A-týmu Viktor Ujčík, který se s Michalem Brošem zná ze společných působišť.

Dvě nejvyšší mládežnické kategorie Dukly tak mají pro sezonu 2021/2022 jasné trenérské obsazení. Hlavním koučem juniorského týmu bude Michal Broš. Jeho asistentem se stane Petr Svoboda, který bude mít nově na starost i výchovu obránců od 6. třídy po juniorský tým Dukly.

U dorostu zůstane osvědčený tandem Marek Melenovský – Marian Morava, pod jehož vedením dorostenci Dukly válcovali všechny týmy ze skupiny Střed. Připomeňme, že před přerušením extraligy dorostu a poté i zrušením soutěžního ročníku měl dorost Dukly sedm výher z osmi zápasů při skóre 58:20 a byl nejlepší z celé extraligy. „Důvodem pro angažování Michala Broše k mládeži Dukly je oživení a „okysličení“ realizačních týmů mládežnických kategorií. I vzhledem k tomu, že v příští sezoně potká několik týmů z obou kategorií sestup, pokud opět nezasáhne vyšší moc,“ sdělují zástupci Dukla Jihlava mládež.

Jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban (vlevo) a Michal Broš. Foto: Tomáš Lysý

Michale, jak se zrodil Váš příchod do mládeže Dukly Jihlava?
Oslovili mě činovníci jihlavské mládeže a volal mi Viktor Ujčík. Zda bych neměl zájem posílit akademický štáb Dukly výhledově k příští sezoně a k nějakým změnám, které nastávají co se týče organizace juniorských a dorosteneckých soutěží (sestupy několika týmů z obou soutěží – pozn.aut.) A přidat ruku k dílu, aby příští sezona dopadla ke spokojenosti všech. Řešil jsem zrovna svojí budoucnost na další sezonu a tato nabídka mi ze všech nabídek, které jsem měl, dávala největší smysl. Už nějakou sezonu zpátky jsem byl v kontaktu s kluky z Jihlavy, s Viktorem jsem působil ve Finsku, znám se s ním dlouho a působil jsem s ním na Spartě. Proto Duklu sleduji dlouhodobě a mám o něm větší přehled než o spoustě jiných klubů u nás. Už párkrát jsem uvažoval, co budu dělat dál a Jihlava byla určitě jeden z klubů, ve kterém jsem si vždycky dovedl představit působit. A nyní jsem tady.

Určitě víte, že se hodně snažíme zapojovat mladé hráče do A-týmu. Je Vám právě tohle blízké?
Určitě. Taková jedna oblast, ve které český hokej pokulhává, je rozvoj. Jednoduché slovo, které má spoustu významů a ne vždy dochází právě k naplnění jeho významu. Je to oblast, ve které se cítím silný, nejvíce mě baví, zajímá a vnímám v ní největší potenciál. Bez výchovy mladých hráčů potom nikdy nebude dospělý hokej tam, kde by měl být. Je to hřiště, na kterém hraju rád a ve kterém cítím největší potenciál pro svojí práci.

Jak vnímáte to, že mládežnické soutěže jsou hodně dlouho přerušené, sezony jsou zrušené, hráči nehrají a nemohou se rozvíjet?
Podle mě je to průšvih a znova opakuji. Výkladní skříně – profi soutěže Tipsport extraliga ledního hokeje a Chance Ligy – se zaplaťpánbůh rozehrály a s největší pravděpodobností se dokončí kompletní, jak bylo plánováno a jak mělo být. Ruku v ruce v závěsu s tím se ale měl nastartovat také mládežnický hokej. Protože pokud se vrátím k tomu rozvoji: nevychováme mladé hráče a nebudou mít příležitost se každodenně rozvíjet, trénovat a pracovat na tom, aby mohli v budoucnu extraligu hrát, tak nebude na koho chodit do hlediště, až se diváci budou moct vrátit. A extraliga pak nikdy takovou potřebnou kvalitu mít nebude.

Můžete fanouškům a lidem kolem Dukly prozradit, jakou funkci budete zde v mládeži zastávat?
Budu hlavní trenér juniorky a akademie.

Dukla 2021: Michal Broš o příchodu k mládeži Dukly

Autor videa: Tomáš Lysý