Hráli jsme dobře týmově, těší Jakuba Illéše

06.04.2021 / Tomáš Kalas

Vedení 3:0 v semifinálové sérii proti Vsetínu čekal asi málokdo. Na Lapači se snadno nikdy nehraje a nebylo tomu jinak ani teď. Dukla ale dokázala srovnat, opět rozhodnout v nájezdech a není divu, že na tvářích hráčů byla vidět ohromná radost a úleva. K výhře přispěl brankou a proměněným nájezdem i Jakub Illéš. „Hráli jsme dobře týmově, což nás zdobí a máme i díky tomu dobrou šňůru,“ byl spokojen s herním projevem týmu, jehož hra se od pátého čtvrtfinálového zápasu razantně změnila.

Podruhé v sérii musely o vítězi rozhodnout nájezdy, podruhé je ovládla Dukla, ačkoliv to bylo tentokrát těžšího charakteru. Navíc neměla výhodu domácího prostředí a musela se vypořádat i s atmosférou, kterou vytvořila hrstka partnerů domácího klubu. „Zápas hodnotím pozitivně, ale musím říct, že to nebyl vůbec jednoduchý zápas. Opticky nás tlačili, ale měli jsme parádní obětavost a dařilo se nám držet ve hře,“ naráží Illéš zejména na úvod, ve kterém podle očekávání hráli hosté s velkou energií, ale vyloženou šanci si nevytvořili.

Vsetínu pomáhalo i menší kluziště, na které se Dukla adaptovala v rámci dvou tréninků na malé hale. „Měli jsme dva tréninky na malé hale, těžko se na to však připravuje. Jsou na to zvyklí a kombinace v útoku mají secvičené. My jsme hráli spíše na design,“ nezapírá Kuba svoji zálibu v grafice. „Stále jsme si nahrávali, možná jsme měli zlepšit tu střelbu a více se tlačit do brány. Pak může padnout více gólů a skončit to po šedesáti minutách,“ hledá důvody, které ještě mohou zlepšit herní projev Dukly.

Domácí také jako první ve druhé třetině skórovali a nevypadalo to s Jihlavou zrovna dvakrát nejlépe, právě trefa Kuby Illéše ze začátku 25. minuty ale vrátila hosty zpátky do hry. „Jsem rád, že jsem to dal, ani ale nevím, kde jsem se tam ocitl. Řešil jsem problémy s bruslemi, na tom ledě jsem se kvůli tomu trápil, ten gól týmu ale ohromně pomohl,“ prozrazuje problémy, se kterými se potýkal po značnou část zápasu. Klíčem k úspěchu byla i oslabení, do kterých se Jihlava tolik nedostávala a nenechala Vsetínské nakonec využít ani jednu početní výhodu. „Oslabení nám pomáhají a ubližují zároveň. Pomáhá nám to v tom smyslu, že je ubráníme a může tím zápas pokračovat, ubližuje tím, že se do nich dostáváme,“ má jasno mimojiné i šikovný grafik.

A když dramatické prodloužení branky nepřineslo, rozhodnout musely nájezdy. Dukla v nich měla dvakrát namále, kdy by v případě proměnění nájezdu domácími musela dotahovat, i přestože začínala. I zásluhou Illéše se ale udržela ve hře a pak mohla slavit. „Čagy klasika, toho bych ale vyzdvihl, protože vrátit puk do bekhendu, a pak do prázdné je zkrátka šílenost a Havran je flegmatik, poslal to mezi nohy a těší se, až bude v televizi (směje se). Ode mne to bude znít sice jako klišé, ale takhle nájezdy vždycky provádím,“ dodává s úsměvem ostravský rodák.

Kuba s Tomášem jsou spolu navíc na pokoji vsetínského hotelu a je jasné, že tohle bude jedním z témat večerní debaty. „Určitě mu něco řeknu, už jsem mu poslal ledový kýbl na hlavu, takže to dostal sežráno,“ směje se Illéš. Zároveň však dodává, že není vůbec hotovo. Série se hraje na čtyři vítězné zápasy a Dukle tak chybí ještě jeden krok. „Říká se to, že o tři vést je nejhorší. Doufám, že se ale zítra dobře připravíme a zvládneme ten poslední krok,“ hlásí hráč se zkušenostmi z extraligy.

Jakub Illéš hodnotí výhru v třetím semifinále nad Vsetínem

Autor videa: Tomáš Lysý

Hodnocení trenérů: Roman Stantien (VHK ROBE Vsetín) - Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: VHK ROBE Vsetín

Sestřih zápasu: VHK ROBE Vsetín - HC Dukla Jihlava 1:2 sn.

Autor videa: hokejkaTV