Peky, díky! Kanonýr Dukly odchází do zahraničí, vyzkouší si angažmá v Německu

04.05.2021 / Tomáš Lysý

Ve 158 zápasech za Duklu nasbíral 146 bodů, když dal 77 branek a k tomu přihodil 69 přesných nahrávek. Taková parádní bilance, kterou měl v Jihlavě útočník Matěj Pekr, se bude jen těžko nahrazovat. Vyhlášený kanonýr totiž nebude v červenožlutých barvách pokračovat, ve třiatřiceti letech si vyzkouší první zahraniční angažmá – míří totiž do Německa. Peky, moc Ti děkujeme za odvedené služby, za každou gólovou radost v dresu Dukly a přejeme všechno nejlepší do dalšího angažmá i osobního života.

Uničovský rodák si po svém příchodu získával přízeň radikální části jihlavských fanoušků, ale už od prvních soutěžních zápasů ukázal, že mu to v dresu Dukly půjde více než dobře. V prvním domácím utkání sezony 2018/2019 při demolici Motoru 7:0 nasázel hattrick a během devíti zápasů měl na kontě hned devět branek. Celou sezonu nakonec zakončil 60 body (36+24) v sedmapadesáti utkáních.

Následující sezona se příliš nepodařila celé Jihlavě, která musela o účast v play-off bojovat ve spodní nadstavbě. Dukla jí sice vyhrála, jenže sérii za stavu 1:1 proti Porubě před přesunem do Jihlavy zastavil koronavirus. Matěj Pekr i tak vyčníval, v 50 zápasech nasbíral 42 bodů za 23 branek a 19 asistencí. Velice rychle tak překonal hranici padesáti branek v červenožlutém dresu, které nastřílel během osmaosmdesáti utkání.

Letošní ročník vyšel Pekymu naprosto skvěle. Byl totiž nejproduktivnějším hráčem celé sezony, když během 51 zápasů dokázal získat 44 bodů za 18 branek a 26 asistencí. Měl tak velkou zásluhu na tom, že Dukla dokázala dojít až do finále play-off a v něm hrát vyrovnanou a rovnocennou partii na sedm zápasů s Kladnem.

Matěj Pekr odehrál v jihlavském dresu celkem 158 utkání, ve kterých zaznamenal vynikající bilanci 77 gólů (tedy téměř gól na dva zápasy) a 69 asistencí. Nyní míří do zahraničí, bude hrát v Německu. „Už delší dobu mě lákalo zkusit si zahraničí a jinou soutěž. Když teď přišla nabídka s možností hrát v Německu, dlouho jsem nepřemýšlel,“ hlásí sympatický forvard.

Dá se předpokládat, že na západ od našich hranic nezažije tolik faulů a výpadů na technicky hrající hráče, které jsou v Chance Lize bohužel velmi často k vidění. Stačí se podívat na finále druhé nejvyšší české hokejové soutěže, kdy například na jihlavského útočníka naklekl jeden z protihráčů (Stepan Zakharchuk, který se mu během celé série náležitě „věnoval“) a ležícího na ledě jej krosčekoval. Na Německo navíc může mít velmi dobré reference, už třetím rokem hraje na západ od českých hranic Matějův výborný kamarád a bývalý útočník Dukly Richard Diviš.

Peky, ještě jednou díky za vše!

Poslední gól Matěje Pekra za Duklu – v pátém utkání finále vyrovnával na ledě Kladna v přesilovce na 1:1. Foto: Nela Dittrichová