Obranné řady Dukly posílí zkušený zadák Ján Niko

06.05.2021 / Tomáš Lysý

Po úspěšné sezoně se Dukle hodně ztenčila obrana. Daniel Bukač a Tomáš Černý se vrátili zpět do mateřských klubů, Daniel Kolář kývl na extraligovou nabídku, Daniel Krenželok odešel do Frýdku-Místku s vidinou extraligového Třince a Jan Strejček z rodinných důvodů přešel do Sokolova. K aktuální obranné šestici Dukly, čítající Vlastimila Bilčíka, Filipa Dundáčka, Adama Dvořáka, Filipa Eliáše, Lukáše Mareše a Martina Matějíčka (z juniorky) nyní přichází i třicetiletý pravák Ján Niko, jenž v uplynulé sezoně úspěšně působil ve Vrchlabí.

„Zájem Dukly mě moc potěšil. Chci se tu ukázat a je pro mě velká výzva hrát za klub, který patří dlouhodobě mezi špičku Chance ligy. Těším se na velice těžkou sezonu a přeju si, aby se nám dařilo alespoň tak, jako klukům minulou sezonu,“ hlásí rodák z Liberce, jenž je odchovancem místních Bílých Tygrů.

Ján Niko prošel mládežnickými týmy Liberce a vyzkoušel si i reprezentaci U-16 a U-17 (dohromady 6 zápasů, 1 asistence). Seniorský hokej poprvé hrál za druholigovou Roudnici nad Labem v ročníku 2009/2010. O rok později naskočil k dvěma extraligovým startům za Liberec a k sedmi utkáním za Benátky nad Jizerou. Právě liberecká farma hrající Chance Ligu se stala pro obránce – praváka od roku 2011 do roku 2015 domovem (s krátkými pauzami v Jablonci a Prostějově).

Ján Niko (vpravo) dohlíží na Petera Lichance během vzájemného utkání ze začátku sezony 2019/2020. Foto: Nela Dittrichová

V sezonách 2015/2016 a 2016/2017 hrál za nedalekou Třebíč, kde získal 26 bodů v 89 utkáních. Další tři sezony opět nastupoval v Benátkách, ale mezitím pomáhal i ve druholigovém Vrchlabí (44 bodů ve 45 zápasech) a odskočil si také do Dukly Trenčín.

V uplynulé sezoně oblékal dres Vrchlabí, kterému pomohl k výbornému čtvrtému místu 11 body (4+7) v 33 utkáních. Ve vyhroceném čtvrtfinále pak Stadion padl v šesti utkáních proti Vsetínu a Ján Niko zaznamenal v play-off další čtyři body (1+3).

Od nové sezony bude Ján Niko nastupovat za Duklu a stane se tak dalším ex-benáteckým hráčem v jihlavské kabině. Benátecká stopa má v Dukle během posledních let dobrý zvuk. Stačí jmenovat ex-benátecké hokejisty Josefa Skořepu (letos načne v Jihlavě již sedmou sezonu, Jiřího Říhu, Davida Kajínka (postup do extraligy) nebo Dominika Hrníčka.

Ján Niko

Narozen: 27.7.1990
Věk: 30 let
Post: Obránce
Výška/váha: 178 cm/83 kg
Držení hole: Pravá
Poslední sezona:
HC Stadion Vrchlabí, 39 zápasů, 15 bodů (5+10), 73 trestných minut, účast na ledě +8

Ján Niko (vpravo v bílém) během utkání Dukly proti Vrchlabí v ročníku 2020/2021. Foto: Markéta Křížová Foto:

Aktuální soupiska HC Dukla Jihlava:

Brankáři: Filip Maláč
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Lukáš Mareš, Martin Matějíček (z juniorky), Ján Niko
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Kevin Coufal (z juniorky), Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Jan Nevšímal (z juniorky), Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil