Ve výběru národního týmu pro mistrovství světa v Rize jsou dva odchovanci Dukly Jihlava

21.05.2021 / Tomáš Lysý

Odchovanci Dukly si ve světovém hokeji říkají o stále větší pozornost. Ve výběru českého národního týmu pro začínající mistrovství světa v ledním hokeji, které pro rok 2021 hostí Lotyšsko, jsou hned dva odchovanci Dukly. Jde o bratrskou dvojici Davida a Adama Musila, syny vynikajícího obránce Františka Musila a vnuky legendy Jaroslava Holíka. V nominaci České republiky jsou i další dva hráči, kterým Jihlava pomohla v kariéře. Věřme tedy, že i s touto jihlavskou stopou dosáhne národní tým po několika letech na medaili. „Příprava našemu týmu vyšla velice dobře a hlavně se mi líbí i složení týmu a jeho herní projev. První ostrý test nás čeká proti Rusku a tam se ukáže, jak na tom jsme. Snad si sebevědomí a hru přeneseme hned do prvního zápasu. Bude potřeba, aby skvěle zachytali gólmani, stejně jako v přípravných zápasech. Pak by mistrovství mohlo být velmi dobré a těšíme se na to, jak naši hokejisti budou vyhrávat na mistrovství světa,“ říká trenér Dukly Jihlava a trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík. O účast na mistrovství světa bojovali v přípravných kempech také naši odchovanci Pavel Kousal a Ondřej Najman.

David Musil

Když poprvé nastoupil za A-tým Dukly, bylo Davidu Musilovi teprve patnáct let a šlo o úvodní kolo sezony 2008/2009. Za Duklu tehdy odehrál 18 zápasů (včetně čtyř v play-off) a zapsal jednu asistenci. Zároveň byl oporou i juniorky, dorostu a k tomu i reprezentoval. Oblékl dres národního týmu do 17 let a hrál na mistrovství světa osmnáctiletých.

Po této sezoně se přesunul do Western Hockey League, kde tři sezony hrál za tým Vancouver Giants a v posledním ročníku i za Edmonton Oil Kings. Během tří let patřil k oporám reprezentace do 1á let a do 20 let. S osmnáctkou si zahrál ještě na jednom mistrovství, s dvacítkou přidal dva juniorské šampionáty.

Během ročníku 2013/2014 – 2016/2017 se snažil vybojovat si v místo Edmontonu Oilers v NHL, který jej v roce 2011 draftoval ve druhém kole jako celkově 31. v pořadí. Za Olejáře odehrál celkem 4 zápasy s bilancí dvou asistencí, výrazně více zápasů odehrál ve farmářské American Hockey League v dresu Bakersfield Condors a Tucson Roadrunners. V posledním roce v zámoří oblékl i dres seniorského národního týmu.

Po americké anabázi se vrátil do České republiky, kde přešel do Třince. Za Oceláře nastupuje doposud a během čtyř sezon získal dva mistrovské tituly (2019, 2021). Zároveň po svém návratu do Česka začal pravidelně oblékat dres národního týmu a mistrovství světa si vyzkoušel v deseti utkáních již v roce 2019.

David Musil v jihlavském dresu. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Adam Musil

Čtyřiadvacetiletý Adam Musil je o čtyři roky mladší než jeho bratr David. Je také odchovancem jihlavského hokeje, avšak za dospělou Duklu nikdy nehrál. Již v patnácti letech totiž putoval do Kanady, kde nastupoval v mládežnických týmech a následně téměř čtyři roky za tým Red Deer Rebels ve Western Hockey League (v poslední sezoně byl i kapitánem týmu).

Během sezony 20116/2017 poprvé nakoukl do dospělého hokeje, hrál v týmu Chicago Wolves ve farmářské AHL. Další dvě sezony strávil v dalším týmu AHL, hrál za San Antonio Rampage, ale šanci v NHL nedostal, byť byl draftovaný v roce 2015 týmem St. Louis Blues ve čtvrtém kole jako 94. v pořadí.

V sezoně 2013/2014 oblékl národní dres týmu Kanady do sedmnácti let, proto se muselo řešit, zda o tři roky později bude moct nastoupit za tým České republiky na mistrovství světa juniorů. Reprezentovat svou vlast mu bylo povoleno a o rok později si odbyl premiéru i v seniorském národním týmu ČR.

Od ročníku 2019/2020 působí opět v českých hokejových soutěžích. Předloňskou sezonu nastupoval za Liberec a „otrkával“ se na farmě v Benátkách nad Jizerou. Letos patřil k jedním z důležitých hráčů Bílých Tygrů a na kempu národního týmu si vybojoval místo na MS.

Svou podobu se svým dědečkem, legendárním útočníkem Jaroslavem Holíkem, určitě Adam Musil nezapře. Foto: IIHF

Na soupisce národního týmu pro mistrovství světa je také útočník Jakub Flek, který strávil větší část sezony 2015/2016 v Dukle Jihlava a zapsal za ní 13 bodů (7+6) ve 26 utkáních. Mezi obránci figuruje Andrej Šustr, kterého si v sezoně 2005/2006 vytáhl ex-jihlavský trenér František Zeman do dorostu Dukly a v dalším ročníku patřil ke klíčovým mužům jihlavského dorostu. Jak sám Andrej vzpomíná, v Jihlavě tehdy dostal znovu chuť do hokeje.

Během přípravných zápasů na mistrovství světa byli v reprezentačním kádru také odchovanci jihlavského hokeje Pavel Kousal a Ondřej Najman, kteří hráli v Jihlavě od přípravky až po juniorský tým v ročníku 2015/2016. Poté na rok odešli do WHL (Spokane Chiefs) a jejich další kroky se spojily s Mladou Boleslaví, kde oba působí doposud.

HC Dukla Jihlava přeje všem reprezentantům hodně štěstí a úspěšné mistrovství světa.