Viktor Ujčík se stal nejlepší trenérem uplynulého ročníku Chance Ligy

22.05.2021 / Tomáš Lysý

Kouč A-týmu Dukly Jihlava Viktor Ujčík se stal s přehledem a velkým náskokem nejlepším trenérem uplynulého ročníku Chance Ligy. O jeho prvenství rozhodli manažeři všech týmů druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Bývalý vynikající útočník a trojnásobný mistr světa dotáhl svůj tým téměř až do Tipsport extraligy ledního hokeje, postup nakonec Dukle jen těsně unikl. „Je to první ohodnocení v mé trenérské kariéře, za které jsem moc rád. Ale jde o ohodnocení výkonu celého našeho realizačního týmu, protože bez Karla Nekvasila a Petra Jaroše bych tuhle cenu vůbec nezískal. Dostal jsem jí já, ale je to vizitka a pochvala pro celý náš tým a hráče za super práci v celé minulé sezoně,“ rozšiřuje poděkování na celý A-tým Dukly.

Viktor Ujčík a Karel Nekvasil převzali Duklu na začátku listopadu 2019 po odvolaném duu Petr Vlk – František Zeman, jenž v Jihlavě odtrénovali prakticky celou dekádu. Nedobrou sezonu se snažila Dukla zachránit v předkole, kam postoupila jako vítěz spodní nadstavby. Po dvou utkáních v Porubě se měla série o postup do čtvrtfinále přesunout do Jihlavy za stavu 1:1 na zápasy, ovšem pandemie koronaviru celý ročník nakonec zrušila.

Během předsezonního období si Viktor Ujčík, Karel Nekvasil a Petr Jaroš mohli postavit kádr dle sebe a Dukla se prakticky po celou sezonu pohybovala na čele pelotonu Chance Ligy. Červenožlutí celou soutěž dlouho vedli, o první místo přišli až v závěru základní části a do play-off šli z druhého místa.

Nejpernější chvilky zažila Dukla ve čtvrtfinále, kdy sice vyhrála první zápas proti Litoměřicím, ale poté Stadion třikrát vyhrál. Po čtvrtém utkání přišel zlom. Realizační tým i hráči si bezprostředně po čtvrtém zápasu spoustu věcí vyříkali a následoval obrat. V pátém utkání Dukla prohrávala po dvou třetinách 1:2, ale otočila zápas k výhře 4:2. V šestém zápasu už Litoměřice prakticky slavily postup do semifinále, když dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny vedly 2:1, ovšem Jihlava odvolala gólmana, vyrovnala a ve druhém prodloužení trefil výhru Jan Strejček. Sedmý zápas již Dukla ovládla a postoupila do semifinále, kdy si výsledkem 4:0 na zápasy poradila se Vsetínem.

Viktor Ujčík po postupu Dukly do finále play-off Chance Ligy. Foto: Markéta Křížová

Ve finále si Dukla dovezla dvě výhry z Kladna, doma ale poté dvakrát prohrála. Výhry venkovních týmů pokračovaly dále, Jihlava získala v pátém mači na Kladně mečbol, který ale doma nevyužila. Sedmý zápas na kladenském ledě, při kterém najednou mohlo do ochozů na tři sta fanoušků, tým kolem majitele Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance vyhrál 5:2 a po roce se vrátil do extraligy.

Prvenství Viktora Ujčíka bylo naprosto zasloužené, bývalý vynikající reprezentant vyhrál s velkým náskokem. „Je to první ohodnocení v mé trenérské kariéře, za které jsem moc rád. Ale jedná se o ohodnocení výkonu celého našeho týmu. I kluků, kteří pod námi hráli a odvedli super práci v celé sezoně. Ohodnocení se týká i celého realizačního týmu, protože bez Karla Nekvasila a Petra Jaroše bych tuhle cenu vůbec nezískal. Sice jsem jí dostal já, ale je to vizitka a pochvala za minulou sezonu pro celý náš tým,“ povídá skromně Viktor Ujčík a vzápětí dodává, že by tuto cenu, která nese název Karla Metelky, raději vyměnil: „Kdybychom hráli extraligu, byl bych určitě spokojenější. Moc za ocenění děkuji a budu raději, když celou příští sezonu vyhrajeme jako tým.“

Jen slova poděkování má pro jihlavského trenéra také jednatel klubu Bedřich Ščerban: „Velká gratulace Viktorovi. Ocenění si zaslouží. Odvedl, spolu s celým realizačním týmem, velmi dobrou práci.“

Během sezony a půl odtrénoval Viktor Ujčík spolu s asistentem Karlem Nekvasilem za Duklu 92 utkání s bilancí 60 vítězství (47x v základní hrací době) a 32 porážek (11x za bod).

Dukla 2021: Slova Viktora Ujčíka k vítězství o trenéra sezony Chance Ligy 2020/2021

Autor videa: Tomáš Lysý