Gólman Maksim Zhukov byl zaslouženě vyhlášen nejlepším hráčem play-off

23.05.2021 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava sbírá po úspěšné sezoně jedno ocenění za druhým. V sobotu byl vyhlášen nejlepší trenér uplynulého ročníku Chance Ligy, kterým se stal s velkým náskokem Viktor Ujčík - více zde. O den později získal prestižní ocenění také Maksim Zhukov, který byl vyhlášen nejlepším hráčem play-off Chance Ligy 2021. „Ahoj všichni, jsem opravdu šťastný, že jsem byl oceněn nejlepším hráčem play-off Chance Ligy a že jsem dostal šanci hrát v České republice. Chtěl bych opravdu poděkovat trenérům a spoluhráčům z Dukly a také obrovsky poděkovat všem jihlavským fanouškům. Díky moc!,“ vzkázal Maks v exkluzívním videu, které natočil pár minut před zveřejněním ocenění. Ruský sympaťák navíc skončil na druhém místě v pořadí nejlepšího brankáře celé sezony těsně za Třebíčákem Pavlem Jekelem - více zde. Na třetím místě v pořadí nejlepších hráčů play-off Chance Ligy se umístil kapitán Dukly Tomáš Čachotský.
Ohodnocení jsou o to cennější, že v anketě hlasují manažery všech týmů Chance Ligy.

Maksim Zhukov byl ohlášen jako předsezonní posila na základě brankářské spolupráce Dukly Jihlava a slavného klubu NHL Toronta Maple Leafs. Kdo tehdy mohl tušit, že se nejlepší gólman šampionátu hráčů do 18 let z roku 2017 objeví v Dukle až začátkem 2021. Někteří fanoušci již byli ohledně příchodu mladého Rusa skeptičtí, bohužel vinou koronavirové situace a složitého papírování na trase USA a Kaliningrad (bydliště Makse, navíc autonomní oblast Ruska) se celý jeho příchod výrazně zpozdil.

K prvnímu zápasu nastoupil 6. února 2021 proti Vsetínu a i přes dobrý výkon Dukla padla 1:2. Následovala reprezentační pauza a porážka v Havířově 2:3, ovšem to byla pouze „zahřívačka“. Hned poté vychytal sympatický Rus první výhru a čisté konto (proti Litoměřicím 6:0). Velkou potíží se pro celý tým Dukly staly Litoměřice jako čtvrtfinálový soupeř, ovšem v těžkém pátém, šestém i rozhodujícím sedmém mači inkasoval Maksim Zhukov dohromady jen pětkrát.

Maksim Zhukov během prvního semifinálového utkání proti Vsetínu, kdy Dukle vychytal výhru v samostatných nájezdech. Foto: Markéta Křížová

V semifinále už naplno ukázal své umění. Brankář se smlouvou s Torontem deptal vsetínské střelce, během čtyř zápasů pustil pouze šest branek (a pouze jednu v druhém, třetím i čtvrtém utkání) a dvakrát vychytal Dukle výhru v samostatných nájezdech. Čaroval i ve finále, kde měl výrazný podíl na tom, že se Jihlava tahala proti Kladnu o postup až do rozhodujícího sedmého utkání.

Také Na Lapači trápil Maksim Zhukov vsetínské střelce a ve dvou zápasech na stadionu, kde se dříve slavily mistrovské tituly, pustil pouze dvě branky. Foto: Markéta Křížová

Při sedmi utkáních základní části měl Maksim Zhukov 93,09% úspěšnost zásahů s průměrem 1,84 inkasovaných branek, během sedmnácti utkání play-off byla jeho čísla na 92,86% a průměru 2,26 branek. Ve finále proti Kladnu chytil v sedmi mačích téměř 250 střel.

Maksim Zhukov během pátého finálového utkání na ledě Kladna. Foto: Nela Dittrichová

„Ahoj všichni, jsem opravdu šťastný, že jsem byl oceněn nejlepším hráčem play-off Chance Ligy a že jsem dostal šanci hrát v České republice. Chtěl bych opravdu poděkovat trenérům a spoluhráčům z Dukly a také obrovsky poděkovat všem jihlavským fanouškům. Díky moc!,“ vzkázal Maksim Zhukov v exkluzívním videu, které natočil pár minut před zveřejněním ocenění.

Ačkoliv Dukla sedmé rozhodující utkání finále play-off na ledě Kladna prohrála, hráče po návratu do Jihlavy čekali před stadionem věrní fanoušci. Maksim Zhukov byl jednou z hlavních postav přivítání. Foto: Nela Dittrichová.