Gratulujeme! Fotografka Dukly Markéta Křížová je díky dobré práci na mistrovství světa

25.05.2021 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava v inzercích na post redaktora často píše, že případní noví zájemci o post klubového redaktora mohou být za dobře odvedenou práci odměněni účastí na velkých sportovních akcích. A nejsou to slova do větru. Fotografka Dukly Jihlava, Havlíčkova Brodu a také Třebíče Markéta Křížová byla za výborné fotky oceněna účastní na mistrovství světa 2020. To se vinou pandemie koronaviru nekonalo, takže Markétka ukazuje svůj um o rok později - na letošním hokejovém šampionátu v Rize!
Pokud se i vy chcete zapojit do redakce Dukly, neváhejte nás kontaktovat na sociálních sítích nebo na e-mailu lysy@hcdukla.cz

Jsou různé lidské příběhy o tom, jak se redaktoři dostali do eSports.cz. Jen pro připomenutí, eSports.cz je firma spravující mnoho sportovních/klubových webů v ČR i v zahraničí, seskupuje redaktory napříč sportovními kluby a provozuje třeba i web onlajny.cz. Někdo uspěl na výběrovém řízení, jiný se k redaktorství dostal před dlouhodobou fanouškovskou činnost, další psal pro fanouškovské weby a přešel pod oficiální klubovou redakci… Příběh fotografky Markéty Křížové a jejich prvních fotek pro Duklu začal na počátku roku 2018. „K narozeninám jsem tehdy obdržela netradiční dárek – možnost fotit extraligové utkání Dukly Jihlava proti Kometě Brno, navíc před vyprodaným hledištěm. Pochopitelně jsem byla nervózní. Ale fotky se na první dobrou vydařily, zalíbily se a tak jsem pokračovala v Dukle až do konce sezony,“ povídá mladá fotografka, která ale s focením hokejových utkání začala v sousedním Havlíčkově Brodě. „Tam mi to domluvil bratranec Milan Sochor, který pracuje pro brodskou redakci,“ doplňuje slečna, která od ročníku 2020/2021 vypomáhá i v Třebíči.

Jedna z prvních fotografií Markéty Křížové pro web Dukly – úspěšný extraligový zápas Jihlavy proti Kometě Brno z 2. února 2018, kdy červenožlutí vyhráli 2:0. Foto: Markéta Křížová

K hokeji se dostávala postupně, nejrychlejší kolektivní sport na světe nefotila hned. „V deseti letech jsem dostala zrcadlovku a chytlo mě to. Dlouho jsem fotila hlavně přírodu, rostliny a zvířata, ke kterým jsem se vrátila během pandemie koronaviru, když byly soutěže přerušené,“ prozrazuje Markéta Křížová, která se svým „nádobíčkem“ vyráží na stále více hokejových stadionů. „Nefotím pouze A-tým nebo mládežníky Dukly, Havlíčkova Brodu a Třebíče. Byla jsem na extralize v Hradci Králové nebo v Olomouci, do Plzně jezdím fotit dorost. Když mám volno, snažím se někam vyrazit, jako třeba do Příbrami zápas reprezentační osmnáctky proti Rusku. Jednou bych ráda fotila soutěžní utkání dospělého národního týmu,“ vyslovovala velké přání po sezoně 2019/2020.

Právě koronavirová pandemie jí loni připravila o splnění tohoto přání, ale i o velkou zkušenost a ještě větší zážitek. Jak správně šéf eSports.cz David Schlegel říká, jeho firma je hlavně o zážitcích. A právě Markéta Křížová byla nominována vedením eSports.cz na mistrovství světa v hokeji 2020. Jenže vinou covidu-19 byl loňský světový šampionát ve Švýcarsku zrušen. „Ve Švýcarsku jsem byla na poznávacím zájezdu a je to krásná země. Mrzí mě, že jsem nemohla jet, ale tehdejší okolnosti jsem chápala,“ byla tehdy pochopitelně smutná z rozhodnutí o zrušení mistrovství.

Markéta Křížová, fotografka HC Dukly Jihlava, v akci během utkání. Foto: Archiv Markéty Křížové

Také letos se pojilo směrem k šampionátu několik otázek. Bude se šampionát pořádat a kde? Budou účastníci v bublině jako třeba na juniorském mistrovství? Kolik bude přítomno fanoušků, novinářů a fotografů? V dalších otázkách bychom mohli pokračovat, naštěstí Markéta Křížová dostala odpověď více než pozitivní. Štáby novinářů a fotografů jsou vinou aktuální situace výrazně menší, nicméně „Marký“ je mezi nimi. Její dobrá a pečlivá práce tak dostala výrazného ocenění. „Již v uplynulé sezoně, když jsem měla jet na MS ve Švýcarsku, jsem se poctivě připravovala. Fotila jsem mnohem více utkání, abych byla nachystaná. Stejné to bylo tuto sezonu. Plánuji, co a jak vyfotit, abych měla zdokumentované všechno. Za jeden zápas nacvakám kolem pěti stovek snímků. Navíc jsem začala o svém koníčku přemýšlet více jako o práci nebo o tom, na jakou vysokou školu bych chtěla jít,“ povídá studentka jihlavského gymnázia.

Na letošním mistrovství světa si tak velký sen s ročním odkladem splnila. Navíc po dvou porážkách české reprezentace mohla nafotit výhru (alespoň dvoubodovou) proti Bělorusku. „Fotit na mistrovství světa je pro mě samozřejmě obrovská zkušenost. Hlavně kvůli tomu tempu, jakým se na šampionátu pracuje. O víkendu se třeba hrály tři zápasy denně a já je všechny musím nafotit. Dokonce občas přeběhnu po první třetině do druhé haly, abychom na hokej.cz měli fotky i z druhého zápasu. Takže je to fyzicky a taky psychicky dost náročné. Zápasy tady končí až v jedenáct večer, a potom musím fotky ještě zeditovat a nahrát je do úložiště,“ nechává nahlédnout pod pokličku své práce v Rize, hlavním městem Lotyšska a aktuálně také hlavním městem světového hokeje. „Přiznám se, že jsem z toho unavená, ale stejně se pořád těším na každý další zápas. Mistrovství a vše kolem je pro mě opravdu velkým zážitkem,“ dodává Markéta Křížová, která v Dukle fotí spolu s další mladou fotografkou Nelou Dittrichovou.

V duklácké sezoně 2018/2019 zachycovala Markéta Křížová ráda Jana Pohla (vlevo) a Nicolase Werbika. Oba dva často projevovali emoce. Foto: Markéta Křížová

Podobná velká akce je opravdu z hlediska zkušeností pro mladičkou a šikovnou fotografku k nezaplacení. I v loňském rozhovoru totiž sympaticky přiznala, že, místo správného nastavení aparátu, světla nebo zamlžených plexiskel občas bojuje s nervozitou. „Pro mě osobně je obtížnější fotit pod tlakem významná utkání. Třeba derby nebo důležité zápasy play-off. Z toho pohledu, abych dokázala zachytit emoce a neunikly mi důležité situace,“ říká otevřeně Markéta Křížová, která žádný vysněný fotoaparát nemá, ale do budoucna zřejmě zůstane věrná značce Nikon.

Ačkoliv se šampionát hraje, fanoušci chybí. A je jedno, zda se jedná o utkání okresního přeboru nebo o důležitý finálový špíl. Kolikrát je tak velice obtížné zachytit emoce. Jako například gólovou radost, se kterou se hráči často dělí s fanoušky... „Škoda, že je mistrovství zatím bez fanoušků. Navíc kvůli covid situaci nesmím fotit od mantinelu, což je pro mě jistá komplikace. Musím stát pouze na tribuně a během zápasu mám dost omezený pohyb,“ přikládá další dílčí problém spojený s pandemickými opatřeními. „I přes to všechno ale věřím, že se fotky líbí. Před začátkem turnaje jsem byla hodně nervózní. Bála jsem se, že to nezvládnu, nebudu stíhat nebo něco pokazím. Doufám tedy, že i po zbytek šampionátu vše vyjde podle mých představ,“ přeje si šikula za fotoaparátem.

Marký, přejeme hodně štěstí ve foto-kariéře a mnoho dobrých fotografií!

Přehled ocenění redakce Dukly a současných či bývalých redaktorů Dukly Jihlava v rámci eSports.cz včetně vyslání na sportovní akce

2021:
Markéta Křížová - Mistrovství světa v ledním hokeji v Lotyšsku

2020:
Markéta Křížová - Mistrovství světa v ledním hokeji ve Švýcarsku (zrušeno)
Tomáš Kalas - Mistrovství světa žen do 18 let v Bratislavě

2019:
Tomáš Kalas - Mistrovství světa v ledním hokeji v Bratislavě
Tomáš Lysý - Beijer Hockey Games (dříve Svenska Spel – švédské hokejové hry) - více zde

2018:
Tomáš Lysý - 3. místo v kategorii Mládežník roku (zpravodajství o mládežnických týmech)

2017:
Tomáš Lysý - Karjala Cup (finské hokejové hry) - více zde

2016:
Jan Šlapáček - Nominace na zápasy NHL
Tomáš Lysý - 2. místo v kategorii Mládežník roku (zpravodajství o mládežnických týmech)

2014:
Jan Šlapáček - 3. místo v kategorii Nejlepší online přenosy
Jan Šlapáček - 1. místo v kategorii Přínos pro firmu eSports.cz

2013:
Libor Kucza - Karjala Cup (finské hokejové hry) - více zde
Tomáš Lysý - Memoriál Ivana Hlinky v Piešťanech
Tomáš Lysý - 3. místo v kategorii Přínos pro firmu eSports.cz - více zde

2011:
Jaroslav Wollmann - Mistrovství světa v ledním hokeji v Bratislavě

2008:
Jaroslav Wollmann - přínos pro firmu; za dlouhodobou nezištnou práci hlavně se statistikami
Redakce Dukly - 3. místo v kategorii Skokan roku, tzn. redakce s největším zlepšením oproti minulému roku

2006:
Jakub Mezlík - 5. místo v kategorii Objev roku

2004:
Redakce Dukly - 3. místo v kategorii Nejlepší redakce

Firma eSports.cz funguje od roku 2001. V současné době spravuje desítky webů sportovních klubů nejen v Česku, ale i v zahraničí. Prostřednictvím portálu www.onlajny.com přináší denně sportovním fanouškům množství textových online přenosů z různých oblastí: vedle nejpopulárnějších sportů jako je hokej či fotbal jsou to přenosy z florbalu, házené, basketbalu, tenisu a dalších významných sportovních událostí. Historicky první online přenos se uskutečnil v neslavné datum 11. září 2001 z utkání hokejové extraligy mezi Plzní a Vsetínem. V současné době spolupracuje eSports.cz s více než sedmi stovkami redaktorů nejen v Česku. Spravuje například sociální sítě házenkářského svazu, nebo má pod palcem PR hokejové Ligy mistrů. Stará se i o chod sociálních sítí hokejového svazu, českého skoku na lyžích a řadu dalších projektů.

Výběr fotografií Markéty Křížové z probíhajícího mistrovství světa

Foto: Markéta Křížová