Jihlavští gólmani v NHL: Rittich v Torontu, Kořenář se dočkal v San Jose, Škarek válčí na farmě

31.05.2021 / Milan Horák, Tomáš Lysý

Jihlavská gólmanská škola se stále více prodírá na výsluní ve slavné NHL. David Rittich, který ve slavné soutěži hraje již pátým rokem, byl vůbec poprvé v kariéře vyměněn. 12. dubna 2021 se stěhoval z kanadského Calgary do slavného kanadského týmu Toronto Maple Leafs, kde aktuálně čeká na šanci v play-off NHL. O den dříve, než proběhla Rittichova výměna, si odbyl premiéru v nejlepší hokejové lize světa Josef Kořenář. Za San Jose odchytal devět zápasů, následně ve farmářské AHL nastupoval v play-off Pacifické divize, kde vládl statistikám dle průměru obdržených branek. Jeho parťák z extraligové sezony v Dukle Jakub Škarek nastoupil v Bridgeportu (farma New York Islanders) k dvanácti utkáním a byl tak jasně nejvytěžovanějším gólmanem svého týmu.

Josef Kořenář patří San Jose od roku 2017, kdy mu byl nabídnut nováčkovský kontrakt jako nedraftovanému hráči. Od té doby se o místo v brance pral na farmě v týmu San Jose Barracuda. Nastupoval také na mistrovství světa juniorů v roce 2018 (spolu s Jakubem Škarkem), kde pomohl českému týmu až k postupu do semifinále.

Odchovanec Humpolce, který v před sezonou 2012/2013 přestoupil do Dukly, se posadil v noci ze soboty 10. dubna na neděli 11. dubna 2021 na střídačku Sharks jako dvojka, neboť San Jose vyměnilo pár hodin před tehdejším utkáním s Los Angeles Kings gólmana Devana Dubnyka za obránce Colorada Grega Pateryna. Jedničce San Jose Martinu Jonesovi nevyšly první dvě třetiny podle plánu, a tak do třetí dvacetiminutovky naskočil střežit bránu Sharks právě Kořenář. Za dvacet minut si připsal sedm zákroků a za svá záda nepustil jediný kotouč. I přes jeho skvělý výkon Žraloci nedokázali rivaly z Kalifornie porazit.

Od tohoto zápasu si pelhřimovský rodák zapsal dalších devět zápasů, přičemž třikrát pomohl San Jose k výhře. Po tom, co se Žraloci nedostali do play-off, chytal na farmě v San Jose Barracuda v American Hockey League (AHL). Ve farmářské soutěži se hrálo pouze „improvizované“ play-off v Pacifické divizi, kde „Kořen“ dovedl svůj tým až do semifinále. Statisticky byl nejlepším gólmanem play-off dle průměru inkasovaných branek a patřilo mu druhé místo dle procentuální úspěšnosti zákroků (za krajanem Lukášem Dostálem). Uvažovalo se i o Pepově přesunu na hokejové MS v Rize, ale z jeho příjezdu nakonec sešlo.

Josef Kořenář v brance San Jose Sharks během zápasu proti Coloradu Avalanche. Foto: Facebook San Jose Sharks

David Rittich, který má s NHL již bohaté zkušenosti a mimochodem debutoval v roce 2017 právě proti San Jose, také zažil v dubnu v nejlepší hokejové soutěži světa něco „poprvé“.

Těsně před uzávěrkou přestupů byl "vytrejdován" z Calgary Flames k rivalům do Toronta Maple Leafs. David odchytal v dresu Calgary 131 utkání, ve kterých se mu podařilo čtyřikrát udržet čisté konto. Fanoušci v dresu Flames si ho oblíbili nejen pro jeho nesporné hokejové umění, ale třeba i pro jeho oslavy vítězství nebo pro dobročinné aktivity. V útrobách Scotiabank Saddledome (stadion Calgary) totiž zprostředkoval setkání klubového maskota se svým mladším bratrem Tomáškem, který trpí autismem.

V dresu Toronta – což je opravdový "hockeytown" a zároveň i jedno z nejlepších měst světa dle kvality života – doposud odchytal čtyři zápasy. Na svojí šanci v play-off teprve čeká, zatímco se Maple Leafs v osmifinále play-off perou s Montrealem o postup. Stav série je 3:3 a o postupujícím se rozhodne v noci na 1.6.2021.

David Rittich v dresu Totonta Maple Leafs při výhře 4:1 nad Vancouverem z konce dubna. Foto: Kevin Sousa/NHLI via Getty Images

Třetí brankář, který prošel Duklou – Jakub Škarek na svojí šanci v NHL stále čeká. Odchovanec jihlavského hokeje, jenž si vyzkoušel extraligu v dresu Sparty a poté českou nejvyšší soutěž hrál i za Jihlavu, které výrazně pomohl v roce 2017 k postupu, byl draftován v roce 2018 New Yorkem Islanders. Po jihlavském sestupu se stal součástí finského týmu Pelicans Lahti (Liiga – nejvyšší finská hokejová soutěž) a také chytal jeho farmě Peliitat Heinola.

V sezoně 2019/2020 si dvojnásobný účastník juniorského mistrovství světa poprvé vyzkoušel zámořské soutěže, chytal na farmě Islanders v Bridgeportu (AHL) a také o patroníž v Worcesteru (ECHL). V právě končícím ročníku začal opět ve finském Peliitat a po rozjezdu American Hockey League znovu bojoval o místo na farmě v Bridgeportu, kde byl nejvytěžovanějším gólmanem svého týmu. Nakoukl také do slavné NHL, jelikož se objevil v taxi squad – tzv. cestující náhradník – za ruskou dvojkou Islanders Varlamovem a Sorokinem, protože trojka Cory Schneider měl rodinné trable.

Jakub Škarek odchytal letos na farmě v Bridgeportu jasně nejvíce zápasů a pomalu pošilhává po NHL. Foto: Greg Vasil/Bridgeport Sound Tigers

Dukla Jihlava přeje svým odchovancům v zámoří hodně štěstí a mnoho zápasů v NHL!