Frajeři makají a jsou dobře připravení, míní trenér juniorů Michal Broš

16.06.2021 / Tomáš Lysý

Posledních několik dní zbývá do konce přípravy juniorského týmu. Nejstarší mládežnická kategorie Dukly skončí první fázi letní přípravy v pátek 25. června 2021. Nový trenér Michal Broš je s průběhem přípravného cyklu spokojený. „Mužstvo je kondičně na vysoké úrovni a nikdo nemá problém s trávením dávek, které mají borci na svých zádech poměrně slušné. Není si na co stěžovat a jen doufám, že to klukům nevleze do hlavy,“ povídá bývalý vynikající obránce a mistr světa.

Začátek letní přípravy zaměřil Michal Broš spíše na zapracování. Přece jen po hodně dlouhém volnu (juniorská soutěž byla v říjnu stopnutá a nedohrála se) bylo třeba začínat postupně. „V počátku jsme se zaměřili na rozvoj kondice a síly a všech těchto schopností. Postupem času přecházíme z velkého objemu do velké intenzity. Poté objemu bude ubývá a soustředíme se na rychlostní a výbušnostní aspekty kondice,“ hlásí Michal Broš, který má pro své svěřence jen slova chvály. „Mám jen pozitivní slova. Frajeři makají, jsou dobře připravení a zvyklí dávat tomu v Jihlavě velký důraz. Není žádný problém, jeden je jako druhý a jsou pohromadě jako celý peloton. Nikdo z něj nevypadává. Najdou se samozřejmě výjimky, že se někdo špatně nají, blbě vyspí nebo se o něj pokouší nějaká nemoc. Ale celkově je mužstvo kondičně na vysoké úrovni a nikdo nemá problém s trávením dávek, které mají borci na zádech poměrně slušné. Není si na co stěžovat a jen doufám, že jim to nevleze do hlavy,“ říká spokojeně nový trenér juniorského týmu Dukly.

Také hráči juniorského týmu mají tréninky, kdy si sáhnou pořádně na dno. K tomu je vítaná příležitost na schodech Letního kina Heulos. „Od lidí z Jihlavy jsem zjišťoval, co se kde dá využít. Chodíváme tak každý pátek na schody Letního kina. Tohle k přípravě patří a zvlášť mladí hráči se občas musí projít po dnu. Musí si pravidelně zvyknout na tyhle chvilky, kdy jim není nejlépe a překousnout to. Druhý den totiž vstanou z postele a zjistí, že se jim tolik nestalo. Čím víckrát se s tím setkají, tím méně frustrovaní v budoucnu budou a zjistí, že se jim to bude lépe kousat,“ domnívá se Michal Broš, jenž ale podobné chuťovky servíruje svým svěřencům s rozmyslem. „Většinou jsou takové tréninky v pátek před víkendem, kdy je čas na regeneraci. Hospodaříme s tím ale trošku rozumně, aby člověk nešel do laktátu v pondělí. To by pak trénink do čtvrtka neměl žádný efekt. Snažíme se vše dělat rozumně, abychom z přípravy vytřískali co nejvíce,“ prozrazuje čtyřnásobný mistr české extraligy.

Ještě minulý týden mohli jihlavští hokejisté využívat ledové plochy na zimáčku, který začal být rozmrazován teprve před několika dny. Samozřejmě i pro juniory byl led vítaným zpestřením dřiny na suchu. „Pro každého hokejistu by měla být vítaná možnost jít se projet a sklouznout na ledě a tím nahradit některý z „pitomých“ tréninků letní přípravy. Jsem zastáncem toho, že léto musí být kombinované a když je možnost jít na led, tak rozhodně jsem pro to jí využít,“ přitakává Michal Broš. „Některé tréninky jedeme v trošku jiném režimu. Na ledě máme zastoupení dovedností, her, ale třeba dneska ráno jsme nepotřebovali na ledě ani branky (rozhovor vznikal v průběhu minulého týdne – pozn. aut.). Ráno byla hodinovka zaměřená na techniku bruslení. Když jsem vnímal reakce hráčů, bylo to lepší, než kdybychom běhali v parku, ale zase škoda, že nevyužijeme možnosti jako kotouče a brankáře, když už jsme na ledě,“ usmívá se dvojnásobný mistr finské ligy s Oulunem Kärpät.

Michal Broš se dobře zná s hlavním trenérem A-týmu a šéftrenérem mládeže Viktorem Ujčíkem. Poodhalil tak, jak bude fungovat vzájemná spolupráce mezi Áčkem a juniorkou. „O spolupráci jsme se bavili a je domluveno, že jí budeme řešit. Jsem ve stádiu poznávání hráčů, ale po necelých šesti týdnech už nějaký obrázek mám. Když Ujčovi vypadnou hráči z tréninku, tak je doplní hráči z juniorky. Vnímám to tak, že s touto spoluprací nebude problém a budeme tvořit vše dohromady k oboustranné spokojenosti,“ myslí si hokejový mistr světa z roku 2000.

První fáze letní přípravy skončí juniorským hokejistům zanedlouho, poté už bude čas na zasloužené volno. „Trénujeme do 25. června. Máme před sebou po nadcházejícím víkendu ještě týden přípravy a sejdeme se znovu 14. července, kdy bude teambuildingové soustředění. Tím začneme předzávodní období a od pondělí 19. července začíná druhá část přípravy tréninkem na ledě,“ uzavírá rozhovor Michal Broš.

Soupiska juniorů Dukly pro letní přípravu:

Brankáři (3): Filip Krejčí, Filip Maláč, Pavel Pulda
Obránci (13): Alex Augusta, Ondřej Besmák, Lukáš Číhal, Martin Hrbek, Michal Kerber, Martin Matějíček, Matyáš Sapík, Matěj Sviták, Štěpán Šabatka, Matěj Vovsík, Václav Vranka, Patrik Zeman, Martin Zych
Útočníci (21): Michael Bačkovský, David Bulík, Šimon Báťa, Patrik Čermák, Jiří Doležal, Filip Dymák, Jonáš Jungwirth, Šimon Juřička, Matěj Kravec, Tomáš Krejčí, Alex Marhoun, Marek Melenovský, Matouš Menšík, Jan Nevšímal, Daniel Pavelec, Filip Pártl, David Polodna, Adam Rauš, David Straka, Josef Vyvial, Patrik Zdarsa

Dukla 2021: Trenér Michal Broš o přípravě juniorského týmu

Autor videa: Tomáš Lysý