Dukláci darovali plasmu a podpořili činnost svého partnera i „vaše zdraví“

18.06.2021 / TISKOVÁ ZPRÁVA

V pátek 18. června 2021 po splnění tréninkových povinností vyrazila sedmička hráčů A-týmu plnit povinnosti dobročinné. Krátce po poledni darovali krevní plasmu v jihlavském sídle společnosti Cara Plasma na Masarykově náměstí 40. Podobnou dobročinnou akcí se prezentovali hráči Dukly u klubového partnera i v uplynulém roce.

Mladé pušky Vítězslava Brože, Richarda Cachnína, Patrika Čermáka, Adama Dvořáka, Jiřího Doležala, Tomáše Janouška a Miroslava Judu doprovodil a kontroloval okem zkušeného Tomáš Havránek. Snajpr play-off hrající s číslem 28 byl hned v první skupině hráčů, kteří darovali plasmu před necelým rokem (13. 6.2021). Proto Tomáš Havránek i s nadhledem komentoval společný počin: „Stojí nás to jen chvilku času a můžeme zachránit lidské životy. Není důvod, proč nedarovat těch pár chvil a trochu plasmy.“

Útočník Tomáš Havránek daroval krevní plasmu již loni. Foto: Vladimír Šťastný

Darování krevní plazmy je důležité zejména pro to, že jí nelze uměle vyrobit a existuje mnoho nemocí, které se dají léčit pouze díky lékům z krevní plazmy. Ta je pro moderní medicínu nenahraditelnou látkou, například pro výrobu životně důležitých léků jako je albumin, imunoglobiny nebo pro faktory srážlivosti.

Chcete také darovat krevní plazmu? Postup je velice jednoduchý, stačí 24 hodin před odběrem dodržet jednoduchá pravidla a přijít do jihlavského odběrového centra Cara Plasma. Veškeré potřebné informace včetně registrace online najdete na tomto odkazu.

Veškeré informace při darování krevní plazmy

Nejčastější otázky: Více zde
O plazmě: více zde
Jak probíhá odběr: více zde

Na tomto odkazu se také dozvíte více o Odběrovém centru Jihlava, kam chodí darovat krevní plazmu právě hráči a vedení Dukly. Přijďte také!

Tomáš Janoušek a Adam Dvořák vyplňují vstupní formuláře

Formuláře pro darování plasmy vyplnili i Patrik Čermák a Miroslav Juda

Vítězslav Brož při darování plasmy

Tomáš Havránek a Miroslav Juda ví, kde darovat krevní plasmu

Tomáši Janouškovi byl změřen tlak

Měření teploty u útočníka juniorského týmu Jiřího Doležala

Adam Dvořák a Patrik Čermák při darování krevní plasmy

Také tito kluci pomohli zachránit životy - zleva Richard Cachnín, Adam Dvořák a Patrik Čermák. Foto: Vladimír Šťastný