Každá kategorie mládežnických reprezentací má jihlavskou stopu!

11.07.2021 / Tomáš Lysý

Všech pět mládežnických reprezentačních týmů bude mít v následujících dnech své kempy, popř. první přípravné zápasy. A ve všech výběrech je zastoupení Dukly Jihlava – ať už přímo hráčů Dukly nebo klubových odchovanců, kteří již hrají v jiných, většinou extraligových, klubech! Celkem se jedná o sedm hráčů a čtyři náhradníky! Pro všechny trenéry Dukly jde o velké ocenění jejich práce. Nominovaným hráčům gratulujeme a přejeme v reprezentacích hodně štěstí.

Reprezentace do 20 let – přípravný kemp a čtyři přípravná utkání

Nejstarší mládežnická kategorie se poprvé sešla na konci června, tedy půl roku před juniorským šampionátem 2022. Na přípravný kemp do Velkých Popovic dostali pozvánku jihlavští odchovanci Tomáš Chlubna (nyní ČEZ Motor České Budějovice) a David Moravec (v minulé sezoně hrál v BK Mladé Boleslavi i extraligové play-off). Mezi náhradníky je Joshua James Mácha z Olomouce, který letos dostal šanci v jihlavském A-týmu a během třinácti zápasů získal pět bodů (3+2). Stejné obsazení „jihlavské stopy“ je i na přípravném kempu od poloviny července, kdy junioři sehrají i čtyři přípravná utkání. Dvě z nich proti Finsku, další dvě proti Švýcarsku.

Reprezentace do 19 let – přípravný kemp a Turnaj čtyř zemí v Německu

Reprezentační devatenáctka je vždy „zálohou“ pro juniorský tým reprezentace, ze kterého se další rok rekrutuje základ U-20. Po velice dlouhé době, jenž byla způsobena pandemií koronaviru, se kategorie U-19 opět sejde na reprezentační akci. Od 26.7. do 31.7. proběhne přípravný kemp a Turnaj čtyř zemí v Německu. Na něm nebude chybět ani odchovanec jihlavského hokeje Matouš Menšík, který před pandemií působil ve finském klubu Oulun Kärpät a byl draftován týmem Charlottetown do Québec Major Junior Hockey League. Mezi obránci najdeme jméno Marka Chvátala, dalšího jihlavského odchovance, jenž hraje za pražskou Spartu. Nominaci dostal i již zmiňovaný Joshua James Mácha.

Rozpis zápasů:
29.7.2021, 19:30: Dánsko – Česká republika
30.7., 18:30: Německo – Česká republika
31.7., 11:00: Česká republika – Slovensko

Útočník Matouš Menšík ještě v dresu reprezentace do 18 let. Foto: Ronald Hansel / Juniorské hokej

Reprezentace do 18 let – tři přípravné utkáni proti Švýcarsku

První přímé zastoupení jihlavského hokeje v podobě hráče z aktuálních mládežnických týmů Dukly najdeme v reprezentaci do 18 let. Jejím vrcholem bude mistrovství světa 2022 a pro první akce U-18 přichází v podobě třech přípravných utkání proti Švýcarsku. Nominaci dostal útočník juniorů Dukly Jonáš Jungwirth, pozici náhradníka zaujímá obránce juniorky Martin Hrbek. Věřme, že oba dva hráči dostanou pozvánku na prestižní Hlinka Memorial Cup, který přijde na řadu v srpnu.

Rozpis zápasů:
21.7.2021, 17:00: Švýcarsko – Česká republika
22.7.2021, 15:30: Švýcarsko – Česká republika
23.7.2021, 14:00: Švýcarsko – Česká republika

Častý obrázek loňské kratičké a následně zrušené sezoně, ve které dorost Dukly dominoval – radost kapitána týmu Jonáše Jungwirtha ze vstřelené branky. Foto: Nela Dittrichová

Reprezentace do 17 let – tři přípravná utkání ve Švýcarsku

Proti stejně starým Švýcarům změří síly i reprezentace do 17 let. Od 23.7. do 30.7. jí čekají tři přípravná utkání v Davosu, kde bude hrát i sedmnáctka. V tomto výběru má Jihlava největší přímé zastoupení. Nominováni jsou útočníci Kevin Coufal a Hynek Peš, přičemž oba útočníci již mají smlouvu i s A-týmem. Mezi náhradníky je obránce Martin Matějíček. V nominaci jsou i dva hráči z pražské Sparty, jenž mají velkou spojitost s Duklou. Vojtěch Port a Andrej Fábry totiž v mateřské Jihlavě ještě nedávno začínali.

Rozpis zápasů:
27.7.2021, 17:00: Švýcarsko – Česká republika
28.7.2021, 15:30: Švýcarsko – Česká republika
29.7.2021, 14:00: Švýcarsko – Česká republika

Útočník reprezentace do 17 let Kevin Coufal. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Také útočníkovi Hynku Pešovi to v národním dresu velmi sluší. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 16 let bude mít první kemp až v polovině srpna ve Velkých Popovicích.

A-tým žen – dvě utkání se Slovenskem

Součástí reprezentačních výběrů je i realizační tým Dukly. V ženském A-týmu České republiky je dlouhodobě kustodem Petr Mlíkovský, jenž v Dukle zastává funkci kustoda a maséra týmu. Na první reprezentační akci se Češky s chutí zastřílely, 9. července totiž porazily Slovensko jednoznačně 6:0. O den později vyhrály české hráčky ještě větším rozdílem, když své soupeřky rozprášily výsledkem 8:1.

Vrchol pro seniorský reprezentační výběr žen ale bude jinde. V srpnu budou mít mistrovství světa v Kanadě a v listopadu je čeká kvalifikace na olympijské hry v Pekingu. Na ženském turnaji v Číně se jistě představí pořádající domácí výběr a šest nejlepších zemí žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF): USA, Kanada, Finsko, Rusko, Švýcarsko a Japonsko. Protože Češky jsou sedmé, musí absolvovat kvalifikaci o tři zbývající místa. Od 11. do 14. ledna sehrají olympijskou kvalifikaci na domácí půdě v Chomutově, kde vyzvou Maďarky, Norky a nejhůře postavené vítězky ze tří předkvalifikačních skupin - více informací zde. Tři volné vstupenky na turnaj pod pěti kruhy získají vítězné týmy tří kvalifikačních skupin. Vedle Chomutova se bude hrát i v německém Füssenu a švédské Lulee.

Masér a kustod Dukly Petr Mlíkovský s několikrát zmiňovanou formou, kterou pečlivě schraňoval v průběhu play-off 2021. Snad podobně dobrou formu přinese i A-týmu žen na dvou velkých akcích -mistrovství světa a olympijské kvalifikaci. Foto: Markéta Křížová

HC Dukla Jihlava přeje svým zástupcům v reprezentaci hodně štěstí a zároveň děkuje všem mládežnickým trenérům za jejich skvělou a obětavou práci!