Extraliga juniorů s dvaceti týmy. Pět nejhorších sestoupí. Finále bude na čtyři vítězná utkání

16.07.2021 / Tomáš Lysý

Nový ročník Extraligy juniorů začne 10. září 2021 a právě v tento den čeká devatenáctku účastníků boj o udržení. Dvacátý do party, Salzburg, totiž odehraje pouze celou základní část. Prvních dvanáct týmů po dlouhodobé fázi bude bojovat o play-off, pro sedm nejhorších celků začnou sestupové starosti – o patro níž půjde rovnou pět nejhorších týmů skupiny o udržení a jeden bude hájit extraligovou příslušnost v baráži. „Sestupový strašák je pro polovinu týmů z extraligového pelotonu. Pro mě osobně jde spíše o výzvu. Mentální nastavení máme tak, že všechno bereme do pozitivna a snahy urvat co nejlepší výsledek. Ale v přípravě se o tom ještě nebavíme a snažíme se pracovat systematicky. Dělat na věcech, o kterých jsme přesvědčení, že nyní je na ně správný čas nebo že nyní se čas dá využít. S nějakým soustředěním na to, jak bude sezona probíhat a jak může dopadnout, začneme po prázdninách a s vývojem sezony samotné,“ říká hlavní kouč juniorského týmu Michal Broš.

Základní část:

Všechny celky Extraligy juniorů sehrají základní část dvoukolově systémem každý s každým. Vzhledem k tomu, že je v soutěži 20 týmů (včetně dodatečně přihlášeného Salzburgu), bude odehráno celkem 40 kol a 38 utkání (19 zápasů doma a 19 zápasů venku). Nicméně Salzburg se zapojí pouze do základní části, v nadstavbě už věhlasná rakouská akademie figurovat nebude.

Nastavbová část:

Naprosto stěžejní bude dvanácté místo. Celky umístěné v první dvanáctce po základní části mají jistotu udržení se v soutěži, navíc budou bojovat o play-off. První dvanáctka po základní části se rozdělí do tří skupin:

Skupina A: 1., 6., 7. a 12. tým po základní části
Skupina B: 2., 5., 8. a 11. tým po základní části
Skupina C: 3., 4., 9. a 10. tým po základní části

Výsledky z první části se do tří nadstavbových skupin nezapočítávají. Nicméně první šestka po základní části získá bonifikaci. Družstvo na 1., 2. a 3. místě získá do nadstavby šestibodovou bonifikaci. Tým na 4., 5. a 6. místě získá tři body.

Celky ve skupinách se utkají čtyřikrát každý s každým, odehrají tedy dohromady dvanáct kol = dvanáct utkání.

Play-off:

Vyřazovací část se bude týkat osmi mužstev. Účast v play-off si zajistí první a druhý tým každé ze tří skupin, osmičku pak doplní dva nejlepší celky ze třetích míst. Nasazení do čtvrtfinále play-off je tak jasné: první tým proti osmému, druhý tým proti sedmému, třetí tým proti šestému a čtvrtý tým proti pátému.

Čtvrtfinále se bude hrát na tři vítězná utkání, přičemž první, druhý a případný pátý zápas se hraje na ledě lépe postaveného týmu. Semifinále a finále již bude na čtyři vítězná utkání. Jedná se o velkou novinku, dříve se tyto zápasy hrály jen na dvě vítězná utkání. Poražení semifinalisté navíc budou hrát o bronz (dva zápasy, na skóre).

Foto: Nela Dittrichová

Skupina o udržení:

Celky, které se nedostanou do první dvanáctky, čekají starosti (berme v potaz, že Salzburg nebude hrát ani nadstavbu, ani skupinu o udržení). Tedy: sedm nejhorších týmů po základní části se přesune do skupiny o udržení, kam si přenese získané body a utká se dvakrát každý s každým – 14 kol, 12 utkání.

Zachrání se pouze vítěz skupiny o udržení (tedy celek na 13. místě). Naopak pět nejhorších celků padá přímo do Ligy juniorů (tedy týmy na 15., 16., 17., 18. a 19. místě). A co čtrnáctý tým, tedy druhý nejlepší ze skupiny o udržení? Ten půjde do ošemetné baráže, kde poměří síly s vítězem Ligy juniorů. Baráž se bude hrát na dva vítězné zápasy systémem doma – venku – doma, kdy výhodu domácího prostředí má vždy extraligový tým. Vítězné družstvo této série získá právo účasti v Extralize juniorů pro ročník 2022/2023.

Termíny:

Nový ročník Extraligy juniorů začne prvními dvěma koly 10. a 11. září 2021, přičemž hracími dny jsou většinou pátky a soboty. Základní část skončí 5. února 2022. O deset dní později, po reprezentační přestávce, se rozehrají tři nadstavbové skupiny a skupina o udržení, jenž skončí 19. března 2022. Nejpozději o tomto datu budeme znát pět sestupujících týmů, osm celků pro play-off a také pět týmu, pro které sezona skončí (tři poslední týmy ze tří nadstaveb a nejhorší tým na třetím místě + vítězný tým skupiny o udržení) a jeden celek pro baráž.

Čtvrtfinále bude rozehráno 22.3. a skončí nejpozději 29.3.2022.
Semifinále začne 1.4. a skončí nejpozději 13.4.2022.
Finálová série odstartuje 16.4. a vítěz Extraligy juniorů bude znám nejpozději 28.4.2022.
Baráž o Extraligu juniorů začne 31.3. a skončí nejpozději 4.4.2022.

Účastníci Extraligy juniorů:

HC Kometa Brno, HC Motor České Budějovice, AZ Heimstaden Havířov, Mountfield Hradec Králové, Piráti Chomutov, HC Dukla Jihlava, HC Energie Karlovy Vary, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC VERVA Litvínov, BK Mladá Boleslav, HC Olomouc, HC Dynamo Pardubice, HC Škoda Plzeň, EHC Red Bull Salzburg, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, PSG Berani Zlín

Řekli o možných šesti sestupujících týmech:

Šimon Juřička, útočník juniorského týmu:
„Bude to těžká, horší sezona. Hrát roli může i psychika. Ale doufám, že to zvládneme a urveme nějaké pěkné místo.“

Václav Vranka, obránce juniorského týmu:
„Naším jasným cílem pro tuto sezonu je udržet extraligu a akademii v Jihlavě. Rádi bychom se dostali do play-off.“

Josef Vyvial, útočník juniorského týmu:
„Víme o tom, s kluky se však o této hrozbě nijak nebavíme, nerozebíráme to. Snažíme se na to nemyslet a nemít z toho těžkou hlavu. Musíme hrát v soutěži zodpovědně a nejlépe jak dovedeme. Jsme dobře připravení a do soutěže půjdeme naplno.“

Foto: Nela Dittrichová