Těžká sezona dorosteneckých týmů. Sestoupit může až osm celků!

21.07.2021 / Tomáš Lysý

Četli jste o utužování party dorostenců před začátkem druhé části přípravného období? Marek Melenovský s parťáky z realizačního týmu naordinoval svým svěřencům pořádný teambuilding, který bude potřeba. Z třiceti týmů ELIOD extraligy dorostu totiž z každé ze tří skupin spadnou dva nejhorší týmy do Ligy dorostu a dva celky budou bojovat v barážové skupině o udržení. „Nebude to jednoduché, sezona bude těžká, je šest sestupových týmů. My nechceme nechat nic náhodě a tvrdě se na to připravujeme. Zúžení soutěže je to dobrá věc. Je jasné, že žádný tým nechce spadnout, ale prostě kdo bude nejlépe připravený a kdo bude mít nejlepší hráče, tak v té soutěži zůstane. Je to sportovní cestou a myslím si, že je to férové,“ hodnotí nový formát ligy trenér dorostu Dukly Marek Melenovský.

Základní část:

Družstva v ELIOD extralize dorostu jsou rozdělena územním systémem do tří skupin po deseti týmech. Dukla bude mít ve skupině obě pražská S a pražskou Kobru, dva celky z východu Čech – Pardubice a Hradec Králové, dva týmy na západ od Jihlava – tedy Tábor a České Budějovice, dále Techniku Brno a nedaleký Havlíčkův Brod, se kterým sezonu začne. Týmy se v jednotlivých skupinách utkají každý s každým systémem doma – venku; tedy 18 utkání a 18 kol.

Skupina A: BK Mladá Boleslav, Piráti Chomutov, HC Energie Karlovy Vary, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC Verva Litvínov, HC Plzeň 1929, HC Hvězda Praha, HC Meteor Třemošná.
Skupina B: VSK Technika Brno, HC Motor České Budějovice, BK Havlíčkův Brod, Mountfield Hradec Králové, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice, HC Kobra Praha, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Tábor
Skupina C: HC Kometa Brno, HC AZ Havířov 2010, HC Olomouc, HC RT TORAX Poruba, HC ZUBR Přerov, HK Mladí Draci Šumperk, VHK Vsetín, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Ridera, PSG Berani Zlín.

Nadstavbová část:

Důležité bude opět zajištění prvních čtyř míst v každé skupině. Celky na prvním až čtvrtém místě (dohromady 12 týmů) si zajistí postup do nadstavbové části s jistotou play-off. Těchto dvanáct mančaftů bude pro nadstavbu rozděleno územním principem do dvou skupin po šesti týmech. V každé skupině se týmy utkají každý s každým dvakrát doma a dvakrát venku, sehrají tedy 20 utkání. Výsledky z první části se do nadstavby nezapočítávají.

Skupina o udržení:

Družstva na pátém až desátém místě po základní části pokračují ve svých původních skupinách (samozřejmě bez prvních čtyř týmů) a také se utkají každý s každým dvakrát doma a dvakrát venku; tedy dalších 20 kol a 20 utkání. Výsledky ze základní části se ale, na rozdíl od nadstavbových skupin, započítávají. Celky, které se umístí po odehrání dvaceti kol v každé ze tří skupin na posledních dvou místech, sestupují do Ligy dorostu. V těchto skupinách tak najde sestupovou past šest týmů, naopak čtyři týmy ještě mají možnost „opravy“ v podobě proklouznutí do play-off.

Foto: Nela Dittrichová

Play-off:

Všech dvanáct celků z lepší nadstavby má jednak jistotu záchrany a zároveň i jistotu play-off. Pro osmifinále (šestnáct týmů) je doplní vítězové tří skupin o udržení a nejlepší tým na druhém místě (tedy, chcete-li, tři týmy na pátých místech a nejlepší tým na místě šestém).

Osmifinále se hraje na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále již na tři vítězné zápasy a velkou novinkou je finálová série na čtyři vítězství. Odpadá tak turnaj O mistra republiky v kategorii dorostu.

Baráž:

Vyhnutí se posledním dvěma místům v "horší" nadstavbě ale ještě automaticky neznamená záchranu. Všechny tři celky na třetím místě od konce (tedy na osmém místě) a nejhorší tým na sedmém místě (tedy nejhorší čtvrtý tým od konce), se utkají každý s každým doma venku. Tyto čtyři celky si tak dají šest zápasů, přičemž výsledky z předešlých částí se započítávat nebudou. První dva týmy jsou definitivně zachráněny, zbylé dva horší týmy čeká baráž se dvěma nejlepšími družstvy Ligy dorostu.

Baráž se bude hrát skupinově systémem každý s každým doma – venku (šest utkání). Dvě nejlepší družstva si vybojují právo účasti v Extralize dorostu sezony 2022-2023, dva horší se budou muset spokojit pro příští sezonu s Ligou dorostu. Za předpokladu, že v barážové skupině uspějí oba celky z Ligy dorostu, může v příštím ročníku spadnout až osm extraligových celků. Tak jako tak, Extraliga dorostu sezony 2022/2023 se bude hrát se čtyřiadvaceti týmy.

Termíny:

Extraliga dorostu odstartuje základní částí v pátek 10. záři 2021. Za dva a půl měsíce později, tedy 27. listopadu 2021, budou známy celky na prvních čtyřech místech všech tří skupin a týmy na pátém místě a níže.

Obě nadstavby odstartují ve čtvrtek 2. prosince 2021 a skončí v sobotu 5. března 2022. V tomto datu tedy bude jasná šestnáctka pro play-off, šestice přímých sestupujících a také čtyři celky, jenž si proti sobě zahrají ve skupině o vyhnutí se baráži.

Osmifinále začne 9. března 2022 a skončí nejpozději 13. března 2022
Čtvrtfinále bude zahájeno 16. března a semifinalisté budou jasní nejpozději 23. března 2022.
Semifinále přijde na řadu od 26. března do nejpozději 2. dubna 2022.
Boje o zlato vypuknou 5. dubna 2022 a nový mistr bude korunován nejpozději 17. dubna 2022.

Skupina o vyhnutí se baráži proběhne od 10. března do 26. března 2022. Baráž odstartuje poslední březnový den a její poslední kolo bude den před případným sedmým finálovým zápasem, tedy 16.4.2022.

Zápas Dukly se Spartou z loňské přerušené a poté nedohrané sezony byl jedním z nejlepších utkání z celé soutěže. Jihlava porazila Pražany i s dvěma bývalými jihlavskými hráči v sestavě 5:3. Foto: Nela Dittrichová

Řekli o možných osmi sestupujících týmech:

Kevin Coufal, útočník dorostu:
„Minulý rok to bylo tak, že jsme první zápas prohráli, hned jsme dostali od kouče kaši a pak to šlo. Chceme hrát vršek jako minulý rok a myslím si, že tady na to kluci jsou.“

Martin Matějíček, obránce dorostu:
„Myslím si, že se co se týče našeho týmu, není se čeho bát.“

Hynek Peš, útočník dorostu:
„Myslím, že je to dobře. Čím méně týmů v extralize, tím větší bude jejich kvalita. Věřím, že se nás sestup nebude týkat.“

Do nadcházející sezony jen více podobné radosti, jako v uplynulém ročníku. Dor:ost měl v okamžiku ukončení soutěže odehráno osm zápasů s bilancí sedmi výher při skóre . Foto: Nela Dittrichová