První Fin v historii Dukly! Do Jihlavy přichází obránce Antti Kauppila

23.07.2021 / Tomáš Lysý

Před startem druhé části letní přípravy hlásí Dukla Jihlava posílení kádru. Červenožluté jihlavské barvy bude poprvé v klubové historii oblékat finský hráč. Je jím jednatřicetiletý rodák z Tornia Antti Kauppila, jenž má zkušenosti z dvou nejvyšších finských hokejových soutěží. „Přichází v rámci posilování obrany, kde došlo k největším změnám. Očekáváme od něj bodový přínos. Smlouva je uzavřená na tři měsíce s opcí klubu do dubna 2023,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Jednatřicetiletý Fin by produktivitou mohl oplývat. Vždyť během 269 zápasů v Mestis (druhá nejvyšší tamní hokejová soutěž) nasbíral celkem 92 bodů. Rodák z Tornia a odchovanec místního Tornion Ice Hockey Club v mládežnických soutěžích nastupoval i za Tapparu Tampere či Hämeenlinnu. V dresu druhého uvedeného týmu nakoukl do finské reprezentace U-18 a U-19 a za Hämeenlinnan Pallokerho odehrál tři zápasy v nejvyšší finské seniorské soutěži – SM Liize. Krátce si také vyzkoušel švédskou juniorskou extraligu.

V letech 2009 – 2012 hrál druhou nejvyšší finskou ligu – Mestis (Rovaniemen Kiekko, Tornio, Peliitat Heinola), poté na dva roky přešel do rakouské Inter-National-League (dnešní Alpská hokejová liga). V týmu Bregenzerwald se blýskl 57 body v 72 utkáních. Pak se vrátil na finská druholigová kolbiště a i v dresu KeuPy či LeKi rozhodně bodově nestrádal.

Sezony 2016/2017 a 2017/2018 opět strávil v EC Bregenzerwaldu (s krátkou zastávkou v domácí druhé lize v Hermesu) a v nově vytvořené Alpské hokejové lize pravidelně sbíral bodový zisk (55 bodů v 70 utkáních). Před třemi lety okusil i nejvyšší norskou soutěž za Stjernen (1+12 ve 26 utkáních) a druhou německou ligu ve Freiburgu, kde získal 19 bodů ve 27 mačích.

Finský zadák nastupoval ve své kariéře převážně v Mestis, což je druhá nejvyšší finská hokejová soutěž. Na fotografii v dresu LeKi Hockey. Zdroj: jatkoaika.com

V předminulém ročníku kratičce hrál ligu EBEL, ve které nastupovalo i Znojmo. V průběhu sezony odešel na sever Evropy, ovšem nevrátil se do rodné země. Hokejově pookřál ve třetí švédské soutěži – skupina Jih – v dresu Tranås AIF. Loni hrál stejnou soutěž, jen jižní skupinu vyměnil za severní. S týmem Bodens HF přispěl k výhře v základní části a vítězství v nadstavbě 44 body (9+35) ve 38 utkáních. Jenže v play-off se Bodens neprokousalo do skupiny o postup, když ve finále (čtyři série, čtyři vítězové do skupiny o postup) prohrálo s Marienstadem 0-2 na zápasy.

Antti Kauppila

Narozen: 7.10.1989
Post: Obránce
Výška/váha: 177 cm/92 kg
Držení hole: Levá
Uplynulá sezona:
Bodens HF: 43 zápasů, 46 bodů (9+37), 16 trestných minut, účast na ledě +32

Takhle to Antti Kauppilovi bude slušet v dukláckém dresu. Koláž: Jakub Illéš

Finský zadák při příletu na pražské letiště. Foto: Daniel Šťastný