Těšíme se na zápas v Brodě, tak i na duel s Kladnem, říká trenér Viktor Ujčík

31.07.2021 / Vladimír Šťastný

Zatímco venku panují vysoké teploty, tak v CZ LOKO Aréně je pro příchozího velice příznivé klima. Na ledě stařičkého stadionu to však v dopoledních hodinách doslova vře. Svůj trénink zde každodenně ve všední den mají hokejisté jihlavské Dukly vedeni trenérskou dvojicí Viktor Ujčík a Karel Nekvasil. Kromě stálých hráčů zde o své místo v sestavě bojují i hráči, kteří přišli do Jihlavy na zkoušku.

A právě kouč Dukly Viktor Ujčík se ohlédl za průběhem prvního týdne přípravy na ledě. „Jsme rádi, že jsme konečně znova na ledě. Trénink na ledě je to, co hráče i nás baví daleko více než suchá příprava. Od úterý trénujeme na ledě velké haly, která ovšem nemá moc ráda vysoké venkovní teploty. Led není úplně ideální, ale jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti, takže se s tím snažíme poprat, aby tréninky byly takové, jak si představujeme,“ začal kouč Ujčík.

Od prvního pohledu je při trénincích znát, že jejich náplň je tradičně velmi náročná. Co však čeká hráče v dalších týdnech přípravy. Zvolní trenéři ze své náročnosti, nebo naopak ještě více přitvrdí? „První mistrovský zápas nás čeká až 15. září, takže máme spousty času na to, abychom před zahájením sezony zvolnili. Budeme se zatím držet vyšších objemů dávek, i když tento první týden byl spíše na zaběhnutí. V těch dalších dnech ještě dávky navýšíme, aby bylo poté z čeho v sezoně brát,“ vysvětlil rázně devětačtyřicetiletý trenér.

Na srazu hráčů před přípravou na ledě chyběl kromě obránce Lukáše Mareše, který se čtrnáct dní bude připravovat v extraligové Olomouci i brankář Maksim Zhukov. Ten má, stejně jako při svém premiérovém příjezdu do Jihlavy na začátku letošního roku, problémy s covidovou pandemií. Ta občanům Ruska brání v cestě do České republiky. Kromě brankáře Adama Wolfa tak nyní trénuje s Duklou i mladý Ondřej Chaloupek a junior Filip Krejčí. Po jednom dnu oblékli také svou výstroj jihlavští odchovanci hrající v NHL David Rittich a Josef Kořenář. Ti se na novou sezonu připravují sólo v České republice. „Pandemická situace v Rusku je špatná a je problém sem kluky z Ruska dostat. Máme dobrou zprávu ze čtvrtečního večera, že Maksim má vyřízenou výjimku pro vstup do České republiky. Doufám, že po vyřízení nezbytných formalit, jako je testování nebo nákup letenky, by někdy během pondělí mohl přiletět a od úterý by mohl začít s námi trénovat,“ sdělil dobrou zprávu trojnásobný mistr světa.

Ukázat se trenérům a zabojovat o angažmá, bojuje ještě trojice mladých hráčů. Z původní pětice totiž gólman Marek skončil už při suché přípravě a druhý gólman Adam Wolf má smlouvu s Duklou již podepsanou. O angažmá tak stále bojuje trio Houška, Janoušek a Kuboš. „Byli jsme zatím čtyřikrát na ledě, led je takový, jaký je, takže se těžko hodnotí. Pozitivní je, že se kluci snaží ukázat, snaží se, má to náboj. Více uvidíme v následujícím týdnu při přípravných zápasech. To bude pro ně zatěžkávací zkouška a my uvidíme, zda budou pro tým přínosem, či nikoliv. Rozhodně dostanou šanci a prostor se ukázat,“ vysvětlil Viktor Ujčík.

Právě v prvním srpnovém týdnu čekají na hráče Dukly dva přípravné zápasy. A oba zcela odlišné. Zatímco v úterý se Dukla střetne v havlíčkobrodské Kotlině s místními Bruslaři, tedy s týmem druholigovým, ve čtvrtek naopak v Příbrami čeká na svěřence trenérů Ujčíka a Nakvasila soupeř z nejvyšší české hokejové soutěže Rytíři Kladno. „Při prvním zápase v Havlíčkově Brodě se rozdíl v soutěžích smaže. Je začátek přípravy, jsme jen chvilku na ledě. Od zápasu budeme chtít, aby nám v nějakém světle ukázal ty kluky, co chceme vidět. Úterní zápas budou mít k tomu, aby v tom dalším zápase s Kladnem na tom byli již trochu lépe. Havlíčkův Brod je z našeho regionu a vždycky je dobré si proti nim zahrát, protože, když můžou, tak nám dodávají své nejlepší hráče do našeho týmu. Těšíme se jak na zápas v Brodě, tak i na zápas proti Kladnu,“ zakončil ohlédnutí za prvním týdnem přípravy na ledě Viktor Ujčík.

Dukla 2021: Viktor Ujčík o prvním přípravném týdnu na ledě

Autor videa: Vladimír Šťastný