Na příjezd Maksima se těšíme, usmívá se útočník Vítězslav Brož

01.08.2021 / Tomáš Lysý

Po pondělních Wingate testech vyjeli o den později na čerstvý led jihlavské CZ LOKO Arény hokejisté Dukly Jihlava. Jedním ze sedmadvacítky hokejistů byl i mladý útočník Vítězslav Brož, který chodil na led i s Humpolcem, jehož je odchovancem. „Příprava bude více herní, takže máme hry čtyři na čtyři na celé hřiště nebo tři na tři a další. Na začátku tréninků budou vždy cvičení a na konci pokaždé věci na kondici. Kdo vyhraje hry, může mít cvičení na kondici kratší,“ usmívá se mladý hokejista.

Bylo již předem jasné, že trenéři Viktor Ujčík a Karel Nekvasil připraví svým svěřencům tvrdou přípravu na ledě, stejně jako byla příprava na suchu. Ono, možná otřepané klišé, co nabereš v létě, z toho žiješ po celou sezonu platí dlouhé roky. A právě příprava v Jihlavě je tímto tvrdým stylem pověstná. Vždyť hráči, kteří Duklou prošli za uplynulých šedesát let, vždy na toto vzpomínají. A zároveň potvrzují, že jim tvrdá příprava do dalšího sportovního života hodně dala.

Nyní je před sezonou 2021/22 a v Jihlavě se pod vedením trenéra Ujčíka trénuje stejně tvrdě, jako to bylo za trenérů Pitnera, Neveselého, Holíka, Augusty či Vlka. Hokejisté měli po skončení suché přípravy necelé tři týdny volno, a tak se nabízí otázka, jak volné dny vyplnil mladý forvard? „Zpočátku jsem si udělal volno, ale poté jsme začali chodit s kamarády na takové ty klasické sporty jako je tenis, fotbal, občas jsme si dali i florbal. Na poslední týden volna jsme již měli plán od Míry Skály (kondiční trenér Dukly – pozn. aut.), takže jsme se podle něj připravovali každý sám,“ začal vyprávění Vítězslav Brož.

Útočník Vítězslav Brož během první fáze přípravy na ledě. Foto: Nela Dittrichová

Blok přípravy na ledě začal vstupními Wingate testy, které absolvovali po hráčích A-týmu i hokejisté mládežnických kolektivů juniorky a dorostu. První trénink bývá pro hokejisty nepříjemný, protože se zkouší nová výstroj a nové věci nesedí, tak, jak by měly. Bylo to tak i u Víti Brože? „Nové výstroje jsem moc neměl, protože nemám rád, když se výstroj mění každou sezonu. Měl jsem nové brusle a nějaký čas bude trvat, než si na ně zvyknu. A taky letní měkký led není to, co bych měl rád,“ pokračoval teprve dvacetiletý hokejista.

Dukla vyjela na led bez brankáře Maksima Zhukova, nejlepšího hráče play-off Chance ligy 2021, nicméně ruský mág v jihlavské kleci bude pokračovat na Vysočině i v sezoně 2021/22. „Zprávu o příjezdu Makse jsem přivítal, protože si myslím, že bude pro nás zase klíčovým hráčem. Měli jsme takové zákulisní informace o tom, že by tady mohl další sezonu být a teď jsem rád, že to vyšlo a na Maksima se těšíme,“ neskrýval radost Víťa, který prozradil, co hráče čeká v dalších dnech přípravy. „Bylo nám řečeno, že příprava bude více herní, takže i dnes jsme hráli čtyři na čtyři na celé hřiště, dále nás čekají hry tři na tři a další hry. Na začátku tréninků budou vždy cvičení a na konci věci na kondici. Kdo vyhraje hry, může mít “kondici“ kratší, ale na konci je vždy.“

Při tomto tréninku se jihlavský mladík snažil clonit gólmanovi Ondřeji Chaloupkovi. Foto: Nela Dittrichová

Protože do týmu přišlo před sezonou několik nových hráčů, a někteří další jsou zde na zkoušku, nabízí se otázka, jak nové hráče přijala jihlavská parta. „Kluci zapadli do kabiny výborně, nemyslím si, že by v tom byl nějaký problém. Kluci jsou fajn, zatím poslední, kdo příšel, byl finský bek Antti Kauppila, s ním se taky snažíme komunikovat, jak to jde. Doufám, že se tady všichni společně budeme cítit dobře,“ doplnil hráč, který s hokejem začínal v Humpolci.

Právě Antti Kauppila se může stát skvělým parťákem pro Vítězslava Brože, co se týče saunování. Fini, jak je známo, saunu milují a Víťa, když byl na Česko-finské hokejové škole v Tampere před několika roky, proslul svými saunovými vlohy, kdy vydržel ze všech účastníků kempu nejvíce saunových cyklů, čímž si vysloužil přezdívku Saunaman.

Víťa jede během tréninků na sto procent a tak to má být! Foto: Nela Dittrichová

Za několik dnů začnou i přípravná utkání. Tím druhým zápasem (v rozhovoru jsme mylně uvedli, že se bude jednat o první přípravný zápas. Za mylnou informaci se omlouváme – pozn. red.) bude souboj s Kladnem. Bude tento zápas pikantnější, než by byl s jiným soupeřem? „Myslím, že bude jiný, když jsme s nimi končili loňskou sezonu. Emoce v nás ještě jsou a budeme jim to chtít vrátit, takže zápas bude zajímavější,“ zakončil rozhovor Vítězslav Brož.

Dukla 2021: Vítězslav Brož o začátku přípravy na ledě

Autor videa: Vladimír Šťastný