Marek Melenovský: Celkově jsme v Dukle nyní dobře nastaveni

30.08.2021 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté opanovali 12. ročník Pitnerova memoriálu nevídaným způsobem. Proto je po „slehnutí“ turnaje čas na menší ohlédnutí, kdy tradiční klání zhodnotili trenéři všech zúčastněných týmů. Hlavní slovo samozřejmě dostal Marek Melenovský z vítězné Dukly. „Hodně si cením, že jsme na turnaji neztratili ani bod, jelikož každá dvacetiminutovka byla hodnocena zvlášť. V tomto systému je každý výpadek krutě zaplacený. My ho neměli. Tým šlapal oba dva dny, minutu po minutě,“ je spokojen bývalý vynikající hokejista a současný trenér dorostu červenžlutých.

10 poločasů, 10 výher, skóre 28:2 a plný počet 20 bodů. Jak už bylo několikrát uvedeno, Dukláci si 12. ročník Memoriálu Jaroslava Pitnera podmanili naprosto jednoznačně. „S turnajem i s předvedenou hrou panuje velká spokojenost. Každý poločas se hrál zvlášť, byl hodnocen jako samostatný zápas, takže si vítězství hodně cením. Každá část byla odmakaná, všechno se vyhrálo, bez remízy nebo bez prohry. Navíc jsme inkasovali pouze dvě branky. V tomto systému je každý výpadek krutě zaplacen a tým musí šlapat dva dny, minutu po minutě,“ hlásí Marek Melenovský s odkazem na systém Memoriálu. Jeden zápas se totiž hraje na 2x20 minut, přičemž každých 20 minut je hodnoceno zvlášť jako samostatný zápas (lze tedy získat max. 4 body z jednoho utkání a to se dorostu povedlo ve všech pěti případech).

Všechny týmy, se kterými Dukla změřila síly, budou v nadcházející sezoně hrát Extraligu dorostu. Přičemž České Budějovice, Havlíčkův Brod a Tábor bude mít Jihlava ve skupině během náročného ročníku, kdy může sestoupit až šest celků. „Šlo o porovnání s našimi soupeři v těžké sezoně. Musíme ale zůstat při zemi, jelikož nevíme, zda byly týmy v plné sestavě. Vítězství je pro nás dobrý ukazatel, ale rozhodně nelétáme v oblacích,“ říká Marek Melenovský s tím, že některé zápasy na Memoriálu byly dle jeho gusta. Třeba první poločas se Vsetínem, který Dukla vyhrála 8:0. „Tam jsme byli dominantní. Ale zase výsledek nijak nepřeceňujeme. Hrálo se ráno od devíti hodin a Vsetín třeba nemusel být tolik nažhavený. Kvalitní zápas jsme odehráli také s Českými Budějovicemi, které budou mít silný mančaft. Hokej s nimi byl dobrý,“ přidává své postřehy.

Dorost 2021: Hynek Peš o možnosti trénovat s A-týmem

Autor videa: Tomáš Lysý

Po výhrách z loňské zrušené sezony a letošní přípravy včetně Pitnerova memoriálu má dorost již šňůru čítající 21 výher v řadě. Nad tím se ale trenér ani jeho svěřenci vůbec nepozastavují. „O šňůře nepřemýšlíme. Je to minulost, ze které nikdo nemůže žít a bylo by špatně, kdyby žil. Každý zápas je novou výzvou a tak k němu přistupujeme. Nedíváme se dozadu, na to, co bylo. Díváme se stále dopředu a na současnost,“ zdůrazňuje Marek Melenovský.

Za parádní turnaj byli jeho svěřenci odměněni tréninkem s A-týmem. Minulé pondělí se v tréninkovém procesu hlásili Hynek Peš s Kevinem Coufalem. „Je to odměna za to, jak fungují a co předvádí. A plně si to zaslouží! Říkal jsem klukům, že i když jde o přípravu a turnaj, tak nikdy neví, kdo je sleduje. Přesně to se ukázalo. Trenér A-týmu Viktor Ujčík se byl na zápasech podívat a viděl, že hráči kvalitu mají a předváděli jí třetinu od třetiny. Dostali trénink s A-týmem, což je v patnácti letech úžasné,“ těší kouče dorostu. „Možnost zatrénovat si s A-týmem jsme dostali za své úspěchy v dorostenecké kategorii. Moc jsem si trénink užil a bylo to super,“ byl nadšený Hynek Peš.

Marek Melenovský na závěr přidává i svůj postřeh na to, že řada hráčů Dukly je nominována do reprezentačních výběrů – což je nejlepší zhodnocení práce jak hokejistů, tak realizačních týmů: „Celkově je to v Dukle dobře nastavené. Odměnou je, že se kluci měří v národním týmu s těmi nejlepšími. Je jen dobře, když to takhle bude fungovat dále a bude to pokračovat.“

Hodnocení trenérů z Memoriálu Jaroslava Pitnera

David Moravec (HC RT TORAX Poruba 2011, 2. místo): Jsme spokojení s druhým místem. Prohráli jsme pouze s vítěznou Duklou a vždy o jednu branku. První den jsme byli bez šesti hráčů základní sestavy. Chtěli jsme vyzkoušet oba brankáře a protočit některé hráče a vyzkoušet je. Hodně jsme improvizovali, zkoušeli a dali prostor hráčům širšího kádru. Na druhý den jsme nabrali tři reprezentanty U-16 a hned to bylo znát, jak proti Motoru, tak proti Táboru. Jsme spokojeni s hrou, přístupem hráčů. Únava se poté samozřejmě kumulovala, ale to je normální.

Miroslav Barus (VHK ROBE Vsetín, 3. místo): Věděli jsme, jak to bude. Známe to z dřívějších turnajů. Vyhvoovalo nám, že hraje každý s každým a turnaj splnil to, co měl. Jestli jsme druzí nebo třetí, to je v této fázi úplně jedno.

Tomáš Matušík (Hockey Club Tábor, 4. místo): Turnaj bych zhodnotil dobře. Tradičně byl výborně zorganizovaný, v Jihlavě to bylo prima. Skončili jsme čtvrtý, bodík od třetího místa, takže jsme maličko smutní. Ale výsledky teď tolik nerozhodují. Měli jsme dobré třetiny i ty špatné. Čeká nás proto pořád spoustu práce. Turnaj byl fajn a jsme rádi, že jsme tady mohli být.

Adam Vylíčil (HC Motor České Budějovice, 5. místo): Systém turnaje hraný na dvě třetiny byl fajn. Každá třetina byla hodnocená zvlášť, tak bylo pořád o co hrát. Nám turnaj splnil naše představy. Viděli jsme všechny naše hráče a měli jsme možnost si zahrát s týmy, které nás pak čekají v soutěži.

Jiří Čelanský (BK Havlíčkův Brod, 6. místo): Přineslo to, co jsme od toho čekali. Všechny týmy jdou do turnaje z plné přípravy a ve hře je dost věcí z tréninku. I když jsme skončili jako poslední, tak to herně z naší strany nebylo špatné. Mrzí mne trochu, že věci, které děláme na tréninku a kluci ví, že fungují, tak se v naší hře objevovaly málo. Ale v každém utkání jsme ukázali charakter a na to budeme sázet i v sezoně.

Trenér Marek Melenovský o Pitnerově memoriálu 2021

Autor videa: Tomáš Lysý