Na sezonu jsme připraveni velmi dobře, hlásí Marek Melenovský

07.09.2021 / Tomáš Lysý

Přípravné období dorostu skončilo a již ve čtvrtek 9.9.2021 sehrají svěřenci Marka Melenovského první ostrý zápas – derby na ledě Havlíčkova Brodu. Dukla má za sebou výbornou přípravu, kdy ani jednou neprohrála a v součtu s loňskou sezonou drží výraznou šňůru vítězství. Na to ale kouč jihlavského dorostu nehraje! „Může přijít uspokojení a myšlení si, že to půjde samo. Takhle to ale rozhodně nefunguje. Jedna část, příprava, je za námi. A všechno, co jsme nyní namakali a nadřeli do sebe, potřebujeme prodat v hlavní části sezony,“ říká jasně bývalý vynikající hokejista a dvojnásobný extraligový mistr.

Jiná než třeba v minulé sezoně. I tak by se dala nazvat předsezonní příprava mládežnických kategorií. Vždyť poslední mistrovský zápas odehráli dorostenci 10. října 2020. Poté byla soutěž přerušena a dorostenci se museli smířit s tím, že z pozice nejlepšího týmu celé soutěže bude extraliga dorostu ukončena. Navázat na loňské povedené výsledky chce dorostenecký tým i v novém ročníku, proto bylo třeba se řádně připravit. „Příprava nebyla pro kluky lehká, ale popasovali se s ní velmi dobře. Morálka byla výborná a výsledky jsme uhráli velmi dobré. Jsem opravdu spokojen. Ale příprava je už minulostí a nemůžeme z ní žít. Je to důležitá část sezony, kterou jsme pojali velmi poctivě a prostě připraveni na sezonu jsme velmi dobře,“ hlásí trenér Marek Melenovský.

V součtu s uplynulou zrušenou sezonou vyhrál dorost již jednadvacetkrát za sebou. Na podobnou statistiku ale jihlavský kouč dá jen nerad. „V tomhle je to zrádné. Může přijít uspokojení a myšlení si, že všechno půjde samo. Takhle to rozhodně nefunguje. Příprava je za námi, to je jedna část. A to všechno, co jsme namakali a nadřeli do sebe, třeba prodat v sezoně v hlavní části,“ ví moc dobře rodák z Humpolce, jenž ohledně velkého zúžení dorostenecké extraligy zastává stále jasný názor. „Je dobrým krokem, že ze soutěže padá šest týmů. Kvalita půjde nahoru. Ořezalo se to i tím, že do zápasu může jít 17 hráčů. Kvalita tak poroste. Nikdo se do sestupu nechce namočit a zůstat v něm, ale kdo bude nejlépe připravený a mít štěstí, tak v lize zůstane,“ myslí si čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Soupiska dorostu Dukly
Zápasy Dukly v základní části

Pro první ostrý zápas sezony má soupisku vyřešenou. Trenérovi určitě mnohé ukázaly i přípravné zápasy, kterých Dukla sehrála čtrnáct a zapsala čtrnáct vítězství, z toho zcela jasně opanovala domácí Memoriál Jaroslava Pitnera. „Mám v sestavě jasno – mám sedmnáct hráčů, kteří půjdou do zápasu. Ale může se to proměnit a navíc další kluci jsou na střídavém startu či na hostování. Ale všichni tady trénují, abych nad nimi neztratil dozor. To, že se nyní nedostali do kádru, může být za měsíc úplně jiné,“ upozorňuje Marek Melenovský, jehož jeden svěřenec byl před startem sezony povýšen do juniorské kategorie. „Do juniorky jsme posunuli jednoho obránce, který v ní bude nastálo. V dorostu i v juniorce se budeme snažit chytit začátek a oba týmy nabít, jak to jen půjde, abychom start zvládli. Až se soutěž postupně vykrystalizuje, tak bychom na situaci reagovali,“ informuje odchovanec jihlavského hokeje o možných změnách mezi kategoriemi.

Trenér dorostu Dukly Marek Melenovský. Foto: Martin Voltr

V úvodním zápasu nové sezony čeká Jihlavu nejprve utkání na ledě regionálního rivala z Havlíčkova Brodu. S ním si Dukla na Pitnerově memoriálu jednoznačně porazila, ale přípravný turnaj a ostrý start soutěže jsou dvě zcela odlišné věci. V sobotu pak Jihlava od 12 hodin hostí Slavii Praha. „Jedeme do Havlíčkova Brodu, k čemuž musíme přistoupit zodpovědně. Když k utkání přistoupíme tak, jak máme, tak by se měl výsledek dostavit. V sobotu máme doma Slavii a pokud bude šest bodů, tak to bude ideální stav,“ přeje si Marek Melenovský.

V rozhovorech s dorostenci Dukly Jihlava je vidět, jak si trenérovy metody pochvalují. Marek Melenovský čerpá z bohaté hráčské kariéry, čítající 1044 startů v české nejvyšší hokejové soutěži i ze dvou extraligových titulů. „Nějakou chvíli jsem do toho mlátil. Ale to je minulost,“ směje se sympatický trenér. „Doba se změnila jak tréninkově, tak přístupem trenér – hráč. Vidím to z obou stran, jak z pozice kouče, tak z pozice hokejisty. Ale získal jsem zkušenosti a těžím z nich. Možná v tom mám trošku výhodu, že se dokážu se vcítit do hráčů, jak se asi cítí a snažím se z toho čerpat. Ne nijak bezmyšlenkovitě po hráčích něco střílet, ale většinou se zamyslet a nedělat ukvapené závěry,“ prozrazuje část své trenérské filozofie extraligový mistr s Karlovými Vary i Zlínem.

Marek Melenovský o přípravě a nadcházející sezoně

Autor videa: Tomáš Lysý