Zápasy jsou taková třešnička na dortu, říká obránce Štěpán Šabatka

08.09.2021 / Natálie Poláčková

Jihlavský obránce Štěpán Šabatka hodnotí nejen letní přípravu, ale i přípravné zápasy, následující sezonu a vedení nového trenéra Michala Broše. „Máme pohodu nejen na trénincích, ale hlavně v kabině,“ nastínil situaci mladý bek. Jihlavští junioři se i v letošní sezoně pokusí udržet mezi prvními týmy soutěže a samozřejmě se dostat co nejblíže k titulu.

Letní příprava nebyla pro letošní juniory vůbec snadná, nejen že první měsíc prázdnin nemohli hrát na domácím stadionu, ale také dostávali hodně do těla. „Museli jsme jezdit skoro každý den do Telče a od začátku srpna už se hrálo v Jihlavě. Měli jsme převážně celodenní tréninky,“ vzpomíná na přípravu. Matouš Menšík, letošní asistent kapitána prozradil, že příprava obsahovala několika fázové tréninky, které nejsou tak snadné, jak si někdo může myslet „Je to náročné. Nohy pak bolí a tělo už to nezvládá,“ přiznává juniorský obránce.

Extraligu juniorů v loňské sezoně přerušila pandemie coronaviru. Hráči Jihlavy tak stihli v sezoně odehrát jen pár zápasu, zbytek z nich byl zrušený. „Ty zápasy tam chyběly. Je to taková třešnička na dortu po letní přípravě,“ usmívá se. Junioři dostali příležitost alespoň trénovat, takže úplně bez hokeje nebyli.

Přípravných zápasu juniorka celkem odehrála 14. Z toho 10x vyšli jako vítězové. „Ukázalo nám to, že do každého zápasu musíme jít naplno. Nesmíme polevit, protože by to mohlo znamenat porážku.“

Štěpán Šabatka v dresu mládeže. Foto: Nela Dittrichová

Po letošní sezoně se extraliga juniorů zúží na 14 týmu z 20. Pro juniory tak nebude vůbec jednoduché se v soutěži udržet. I přes to si hráči věří a doufají, že se jim to povede. „Musíme se snažit. Chceme se dostat do play-off. O sestupu se vůbec nebavíme,“ říká přesvědčeně a s nadšením talentovaný obránce. Rozlosování soutěže letos pro hráče Jihlavy moc dobře nevyšlo. Sezonu zahájí čtyřmi venkovními zápasy. První zápas letošní sezony odehrají junioři na ledě Komety Brno. „Nevýhoda může být to, že začínáme venku. Na to se ale nesmíme vázat,“ vysvětluje bek. Naopak na prosinec mají junioři naplánované převážně jen domácí zápasy.

V letošní sezoně se k juniorskému týmu dostal nový trenér Michal Broš. Nejen, že sám dokázal vyhrát několik titulů, ale také týmům pod jeho vedením se dařilo. „Snad mu splníme další titul,“ doufají hráči, kteří by si ho také velice přáli. Viktor Ujčík – trenér A-týmu se hodně zajímá o mládež, především juniory a dorost. Snaží se jim také dávat příležitosti k tréninkům a někdy i zápasům s A-týmem. „Budu se snažit na 100%. Snad to vyjde a dostanu se ať už na trénink nebo klidně zápas,“ přiznává se zájmem Štěpán Šabatka na konec rozhovoru.

Junioři 2021: Štěpán Šabatka o přípravném období